Home TipsReistips Reis annuleren? Kies liever voor omboeken!

Reis annuleren? Kies liever voor omboeken!

by Elisa van der Sluis
reis annuleren

Wie de komende maanden een reis geboekt heeft staan gaat een onzekere tijd tegemoet. Gaat je reis door en wat zijn je rechten? Veel mensen zullen aanvankelijk hun reis willen annuleren, maar ik zou je willen aanraden om voor omboeken te kiezen. Massaal reizen annuleren heeft namelijk verstrekkende gevolgen.

Het nieuwe Coronavirus COVID-19 verspreidt zich razendsnel en raakt ons, direct of indirect, allemaal. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan werken we inmiddels massaal thuis, voor zo ver dat kan natuurlijk. Waar dat niet kan worden zoveel mogelijk maatregelen op de werkvloer getroffen. We worden verzocht niet meer naar buiten te gaan wanneer dat niet hoeft. Mensen beginnen massaal te hamsteren en onze ouderen zitten alleen in verzorgingshuizen, omdat bezoek niet meer is toegestaan.

Inmiddels hebben een steeds groter wordend aantal landen een reisverbod ingesteld. De EU heeft haar buitengrenzen gesloten, waarmee reizigers van buiten de EU gedurende 30 dagen niet welkom zijn als hun reis “niet essentieel” is. Maar wat nu als je een reis gepland hebt staan in de komende maanden? Kies je dan voor annuleren of omboeken? Natuurlijk zijn er mensen die, om wat voor reden dan ook, echt niet anders kunnen dan annuleren. Dan is de keuze, helaas, snel gemaakt. Heb jij wel de mogelijkheid om je vakantie later dit jaar op te nemen? Kies dan alsjeblieft voor omboeken! Als we nu massaal onze reizen gaan annuleren heeft dit namelijk gigantische gevolgen zowel hier als op je bestemming.

Reis annuleren? Liever niet!

De huidige situatie rondom het Coronavirus heeft tot een ernstige situatie geleidt binnen reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen. Onder normale omstandigheden is het volledig te begrijpen dat jij, als klant, liever zou annuleren en je geld terug zou willen. Maar dit is geen normale situatie.

Massaal annuleren betekent dat vooruitbetaalde reissommen terugbetaald moeten worden. Als reisorganisaties al deze reissommen in 1 keer terug moeten gaan betalen kan dat tot cashflow problemen leiden binnen deze organisaties. Dan zal er bezuinigd moeten worden, waardoor honderden tot duizenden mensen hun baan kwijt raken. Leiden de cashflow problemen tot een faillissement dan zijn ook de reizigers zelf de dupe, want zie dan je geld nog maar terug te krijgen. Op de lange termijn betekent het dat vakanties en reizen alleen maar duurder gaan worden. Want als de crisis voorbij is en de vraag weer groot wordt, zal het aanbod klein zijn.

Ook op de reisbestemmingen heeft annuleren verregaande gevolgen. Vooral op bestemmingen die grotendeels afhankelijk zijn van toerisme is de impact groot. Zo krijgen bijvoorbeeld de accommodaties niet meer betaald. Hierdoor zullen ook lokaal ontslagen vallen en faillissementen ontstaan. Lokaal komen mensen dan massaal zonder werk te zitten. Op veel van deze bestemmingen ligt het werk niet voor het oprapen en een vangnet van de regering zoals wij dat hier kennen is er vaak niet. Deze mensen hebben dan niets meer.

Bij omboeken houdt de reisorganisatie de aanbetaling. Hiermee blijven ook de verplichtingen en dus de aanbetalingen in het buitenland overeind staan. Dit geeft de hele reisbranche lucht en zo kunnen de meesten toch overeind blijven tijdens deze bizarre situatie. Hoe vervelend het ook is dat jouw (en mijn!) reis nu niet door kan gaan, het wordt alleen maar vervelender als er niet omgeboekt wordt.

De Corona-voucher

Om reizigers bij annuleren of omboeken van hun reis tegemoet te komen én ter bescherming van de cashflow van reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben de ANVR en SGR de corona-voucher gelanceerd. Dit betekend dat wanneer je op dit moment jouw reis wilt annuleren of omboeken je waarschijnlijk deze voucher aangeboden krijgt. De voucher die je ontvangt staat gelijk aan de door jou betaalde reissom en is na afgifte 1 jaar geldig. Op deze manier heb jij als reiziger de garantie dat je betaalde reissom veilig is gesteld en blijft de betreffende reisonderneming gezond. Hou er bij het gebruiken van de voucher rekening mee dat, indien de prijzen in de tussentijd zijn gestegen, het kan zijn dat je bij moet betalen. Ik hoop van harte dat de organisaties niet plots de prijzen enorm zullen laten stijgen na de crisis, want dat zal het consumentenvertrouwen enorm laten dalen.

Reis omboeken: wat moet je doen?

Om jouw reis om te boeken zul je contact op moeten nemen met de betreffende reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Houdt er wel rekening mee dat zij op moment van schrijven enorm druk zijn met repatriëring van reizigers die vast zitten in het buitenland en daardoor slecht bereikbaar zijn. Indien je pas over een paar weken reist kun je het beste nog even wachten met contact opnemen. Een aantal organisaties bieden ook de mogelijk om het omboeken online te regelen. Log daarvoor in op de site, lees vooraf even goed de voorwaarden door en volg de instructies.

Tot slot wil ik je vragen om rekening te houden met alle mensen achter de bedrijven. Hun inkomens hangen af van onze boekingen en zij gaan nu een hele onzekere tijd tegemoet. Sommigen van hen zullen alsnog zonder werk komen te zitten, puur al door de huidige maatregelen. Maar we kunnen de reisbranche heel veel ellende besparen. Dus, als je enigszins de mogelijkheid hebt om flexibel te zijn: accepteer alsjeblieft de corona-voucher en kies voor omboeken in plaats van annuleren.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More