Home TipsPersoonlijk Reisdromen #1: winterdromen

Reisdromen #1: winterdromen

by Elisa van der Sluis
winter

Iedereen heeft dromen. Dromen over verre bestemmingen, te gekke activiteiten of prachtige bountyeilanden. De wereld is enorm groot en ondanks dat ik al aardig wat heb mogen zien, heb ook ik nog steeds een bijna oneindig lange wishlist vol reisdromen. In de serie Reisdromen deel ik één maal per maand een stukje van mijn wishlist, telkens met een ander thema.

Toegegeven, ik ben geen hele grote fan van temperaturen onder het vriespunt. Ik ben gewoon een enorme koukleum. En toch heeft de winter ook iets bijzonder, bijna sprookjesachtig. De besneeuwde landschappen, heldere sterrenhemels en bevroren meren die ik zo vaak voorbij zie komen hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Ooit ga ik ervoor, zo’n winters avontuur. Dit zijn mijn winterdromen.

Het noorderlicht

Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht, is denk ik één van de mooiste en bijzonderste cadeautjes die Moeder Natuur ons heeft gegeven. Voor velen is het, denk ik, een droom om dit fenomeen te mogen aanschouwen. Voor mij in ieder geval. Het lijkt mij een onvergetelijke ervaring, om op een besneeuwde vlakte te staan en het noorderlicht te zien dansen aan de hemel. Het noorderlicht kan op verschillende plekken gezien worden, soms zelfs in Nederland! De grootste kans heb je echter toch in landen als IJsland, Noorwegen en Finland. Landen die mij trouwens ook geen straf lijken om te bezoeken. Kom ik meteen aan bij mijn volgende winterdroom.

Fins Lapland

Bij Fins Lapland moet ik denken aan sneeuw, ijs, kou, donkere dagen en extreme kou. Geen zaken die mij normaliter erg aantrekkelijk in de oren klinken. Maar bij Fins Lapland denk ik ook aan het zien van rendieren, prachtige landschappen, romantiek, Finse sauna’s en houten hutjes. Geweldig lijkt het mij om een hondensleetocht door de schitterende besneeuwde landschappen te maken, om vervolgens op te warmen in zo’n typische cottage gemaakt van boomstammen. Om ’s avonds het noorderlicht te zien. Samen. Ergens in de middle of nowhere.

Noordelijk Canada

Een paar jaar geleden maakte ik een rondreis door Canada. Sindsdien weet ik ook dat ik ooit terugga naar dit prachtige en veelzijdige land. Canada is natuurlijk hét land om beren te spotten en het kleine stadje Churchill  is dé plaats om ijsberen te spotten. Ieder jaar in oktober en november verzamelen groepen ijsberen zich langs de oevers van de Hudson Bay, wachtend tot het water bevriest en ze op zoek kunnen naar eten. En dat lijkt mij waanzinnig mooi om te zien. Naast ijsberen zijn er trouwens nog veel meer dieren in de omgeving van Churchill te vinden, zoals Beluga’s, poolvossen en sneeuwhazen. Winter in noordelijk Canada lijkt mij een onvergetelijke ervaring.

Droom jij ook weleens weg bij het zien van winterse bestemmingen?

De foto’s in dit artikel zijn niet van mijzelf (anders waren het natuurlijk geen reisdromen), maar komen van een stocksite.

Ook lezen:

22 comments

Sabine 18 januari 2017 - 5:29 pm

Ja lijkt me zooi mooi! Ik heb wel de Middernachtzon gezien, maar het noorderlicht lijkt me ook zo prachtig! Zou dolgraag eens in de winter naar Lapland gaan 🙂

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:45 pm

De middernachtzon lijkt mij ook super! Dat wordt één van mijn zomerdromen 😉

Reply
Ilona 18 januari 2017 - 5:55 pm

Ja, supergaaf. Ik hoor nu zulke positieve verbalen over Lapland dat het mij supergaaf lijkt. Alleen helaas hangt er een pittig prijskaartje aan 😉 Maar huskytocht, noorderlicht, rendieren. Lijkt me super!

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:45 pm

Ja goedkoop is het niet nee, maar dromen mag hihi.

Reply
Marlies 18 januari 2017 - 5:58 pm

Ik heb iets meer dan een jaar geleden een poging gedaan om het Noorderlicht in IJsland te zien, maar helaas. Maar ik ga sowieso nog eens terug!
Ik zie tegenwoordig meer en meer van Lapland en het ziet er echt prachtig uit in de winter. Ik hou ook niet van de koude maar wil dit land toch wel eens bezoeken!

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:46 pm

Dat is jammer zeg! IJsland lijkt mij ook een onwijs mooi land om te bezoeken, staat hoog op de bucketlist 🙂 Lapland lijkt mij ook geweldig!

Reply
Stéphanie 18 januari 2017 - 7:18 pm

Mooie winterdromen! Finland in de winter heb ik al mogen meemaken. Prachtig was het. Helaas geen noorderlicht gezien, mijn gastgezin had mij en een vriendin gewoon niet wakker gemaakt toen het er was. Balen. Dus, ik ga graag terug, of naar IJsland, nog steeds op mijn wensenlijstje 🙂

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:47 pm

Gaaf dat je al eens naar Finland bent geweest, lijkt mij echt fantastisch. Helaas houdt Liam nog minder van kou als ik, dus dat wordt eer overhalen 😉 Wel een beetje jammer dat ze je niet wakker gemaakt hebben, dat is nou net één van de weinige dingen waar je mij wel voor mag wekken!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 18 januari 2017 - 7:26 pm

Ik ben ook geen fan van de kou, maar zou toch heeeeeel graag naar Lapland willen. Helaas is Lapland niet bepaald goedkoop en er moeten toch keuzes gemaakt worden. Dan kies ik toch voor een mooie reis van drie weken 🙂 . Wie weet ooit.

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:49 pm

Haha ik heb exact hetzelfde. Geen fan van kou, maar voor sommige bestemmingen zet ik dat graag opzij! En nee, goedkoop is het zeker niet. Wie weet ooit 🙂

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 19 januari 2017 - 4:26 pm

Je noemt precies drie bestemmingen die ik ook héél graag nog eens zou willen bezoeken! Ik zie steeds vaker Lapland voorbij komen en word er ook steeds nieuwsgieriger naar 😉

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:53 pm

Typisch is dat hé, zijn toch vaak een beetje dezelfde bestemmingen waar we over dromen 🙂 Lijkt mij in elk geval onwijs gaaf!

Reply
Rowan 19 januari 2017 - 7:36 pm

Ik ben ook geen fan van de kou maar deze drie bestemmingen wil ik echt wel een keer bezoeken hoor! Kom maar op! 😉 Het noorderlicht staat echt heel erg hoog op mijn lijstje!

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:53 pm

Haha, ik heb precies hetzelfde. Voor deze bestemmingen maak ik graag een uitzondering 🙂

Reply
Merel Teunis 20 januari 2017 - 3:34 pm

Lapland staat ook nog heel hoog op mijn lijstje, al moet ik eerlijk toegeven dat ik ook een enorme koukleum ben haha.. Maar met genoeg warme kleding is een beetje kou het vast helemaal waard!! 🙂 Liefs, Merel

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:54 pm

Precies! Genoeg kleding en een thermopak haha 😉 Moet het waard zijn toch?

Reply
Sanne 21 januari 2017 - 11:31 am

Al ben ik absoluut géén fan van koude bestemmingen, staan deze toch ook wel op mijn lijstje. Het Noorderlicht, ik bedoel, dat is en blijft toch een mooi verschijnsel dat je gezien moet hebben?

Reply
elisavandersluis 22 januari 2017 - 2:56 pm

Dat lijkt mij dus ook, lijkt mij zo bijzonder om dat te zien. Volgens mij vergeet je dan echt even alles en iedereen om je heen. Daar maak ik graag een uitzondering voor 🙂

Reply
Forever38.com (Vera) 24 januari 2017 - 2:30 pm

Mooie lijst heb je, hij is vrijwel identiek aan die van mij ! Alleen Fins Lapland heb ik al gezien (aanrader), en is door mij inmiddels vervangen door Antarctica.

Reply
elisavandersluis 27 januari 2017 - 7:46 pm

Dank je! Antarctica lijkt mij gaaf, maar dat is wel echt het toppunt van koud! Leuk dat je in Fins Lapland bent geweest, ben er echt heel benieuwd naar.

Reply
Marcella Molenaar 31 januari 2017 - 3:30 pm

Mijn vader had als grote droom om het Noorderlicht te spotten. Nu hij al 3 jaar niet meer leeft, wil ik zijn droom graag werkelijkheid maken. Lijkt me zó onwijs bijzonder!

Reply
elisavandersluis 1 februari 2017 - 10:06 pm

Dan heb je wel een hele mooie reden om op zoek te gaan naar het Noorderlicht. Mij lijkt het ook prachtig, moet bijna magisch zijn denk ik.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More