Home TipsWildlife en safari Reisgids Kruger Nationaal Park

Reisgids Kruger Nationaal Park

by Elisa van der Sluis
Reisgids Kruger Nationaal Park

Het Kruger Nationaal Park of simpelweg Krugerpark in Zuid-Afrika is één van de meest bekende wildparken ter wereld. Jaarlijks trekt het park een groot aantal toeristen. Grote kans dus dat je het Kruger Nationaal Park niet overslaat tijdens een reis naar Zuid-Afrika. In deze reisgids vertel ik je meer over het park én geef ik tips en info voor een geslaagd bezoek aan Zuid-Afrika’s beroemdste wildpark.

Over het Kruger Nationaal Park

Het Kruger Nationaal Park is niet alleen één van de bekendste wildparken ter wereld, het is ook één van de grootste. Het park is maar liefst 352 kilometer lang en gemiddeld zo’n 60 kilometer breed. In totaal leven er meer dan 500 soorten vogels, 147 geregistreerde zoogdieren, 114 soorten reptielen en 49 soorten vissen. Het park heeft daarmee de grootste variëteit aan dieren van heel Afrika. Hoewel de meeste bezoekers dus speciaal komen om de Big Five te zien, is de kans dus heel groot dat je nog veel meer zult zien.

Het park heeft een lange geschiedenis. Zo’n 25.000 jaar geleden waren de San de eerste mensen die er woonden en sporen van hun bestaan zijn nog steeds in het hele park te vinden. Zo zijn er op ongeveer 130 plekken nog echte rotstekeningen van de San te zien. In de 19e eeuw werd er volop gejaagd in het gebied. Door de jacht dreigden verschillende diersoorten uit te sterven. Dit was dan ook de reden dat Paul Kruger, de toenmalige president van Zuid-Afrika, het nodig achtte om de dieren te beschermen. In 1898 werd daarom het Sabie Game Reserve gesticht. In 1926 was met de samenvoeging van het Sabie Game Reserve en Shingwedzi Game Reserves het Kruger Nationaal Park een feit.

Een jaar later reden de eerste gemotoriseerde voertuigen het park in, 3 stuks tegen een prijs van 1 pond. Een jaar later waren het er 850 en vandaag de dag bezoeken jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers het park.

Het Krugerpark in 1 dag bezoeken

Het is niet per definitie nodig om een accommodatie in het park te boeken. Niet iedereen heeft tenslotte de tijd om een paar dagen voor 1 park uit te trekken. Gelukkig kun je het Kruger Nationaal Park ook gewoon als zogeheten day visitor bezoeken. Verschillende lokale touroperators in de omgeving van Hoedspruit en Nelspruit bieden excursies van 1 dag aan. Dit is de makkelijkste manier, omdat alles direct geregeld is. Echter is het ook mogelijk om met eigen auto het Krugerpark in een dag te bezoeken. Dan dien je wel rekening te houden met de volgende zaken:

 • Dagelijks mogen een beperkt aantal mensen het park in. Dit geldt niet voor mensen die in het park verblijven. Zorg dus dat je vroeg aanwezig bent om teleurstellingen aan de poort te voorkomen.
 • Aan de poort dien je een entreeprijs te betalen. Deze bedraagt in 2018 328 Rand per persoon.
 • Wil je meerdere Nationale Parken in Zuid-Afrika bezoeken? Dan kan een Wild Card interessant zijn. Deze kost in 2018 565 Rand per persoon en geeft toegang tot alle Nationale Parken en Game Reserves in Zuid-Afrika.
 • Rij je met eigen vervoer in het park? Dan is het op sommige wegen (veelal de dirt roads) niet toegestaan deze te betreden.

Leuke routes om te rijden in 1 dag

Er zijn ontzetten veel verschillende routes om te rijden in het Kruger en allemaal zijn ze de moeite waard. Toch zijn er een paar die ik je graag wil aanraden.

Zo is er de Voortrekkersweg, bekend van Jock of the Bushveld. Jock was de hond van Sir Fitzpatrick en samen beleefden ze een aantal avonturen langs deze route, waar Fitzpatrick later een boek over schreef. De Voortrekkersweg loopt pakweg vanaf Afsaal Trader’s Rest in het zuiden (te bereiken vanaf de Malelane Gate) tot aan Pretoriuskop (nabij de Numbi Gate). Langs de route staan een aantal plaquettes ter nagedachtenis aan Jock.

Een andere mooie route is die van Skukuza (bereikbaar vanaf de Paul Kruger Gate) naar Lower Sabie. Deze route loopt langs de Sabie Rivier en wij zagen zelden zoveel dieren als hier. Van olifanten, diverse antilopen en prachtige vogels tot een leeuwin die rustig naast de auto’s meewandelde. Tip: eet een hapje bij Lower Sabie. Hier heb je een waanzinnig uitzicht over de Sabie rivier en zie je vaak verschillende dieren langs de oevers!

Dan is er nog de route vanaf de Phalaborwa Gate richting het Letaba rest camp. Deze route brengt je van links naar rechts dwars door het Kruger tot je aankomt bij Letaba. Hier heb heb je een mooi uitzicht over de Letaba rivier, een perfecte plek voor de lunch!

Accommodaties

Zoals eerder gezegd is het Krugerpark ontzettend groot. Veel mensen kiezen er dan ook voor om er een aantal dagen op ontdekking te gaan. Overnachten in het park heeft zo zijn voordelen. Je boekt gemakkelijk gamedrives bij de kampen en bent als het goed is 1 van de eersten die het park betreed. Daarnaast hoor en zie je ’s avonds vaak ook nog allerlei dieren voorbij komen. Zo was ons kamp ooit ’s avonds omsingeld door olifanten, een hele bijzondere ervaring! Je vind in het Kruger Nationaal Park talloze mogelijkheden om te overnachten. Van campsites tot luxe lodges, er is van alles mogelijk. Bijzonder prettig, want dit betekent dus dat er voor bijna ieder budget wel iets te vinden is. Hieronder vertel ik je iets meer over de verschillende type’s van accommodaties in en rondom het park.

Kamperen in het Kruger Nationaal Park

De goedkoopste manier om te overnachten in het Kruger is natuurlijk kamperen. Veel mensen kiezen hier voor. Overigens niet alleen omdat het lekker goedkoop is, maar ook omdat het echt dat avontuurlijke gevoel oproept. In het zuiden heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je tent op te zetten bij de kampen Berg-en-Dal en Crocodile Bridge. In het midden van het park kan dit onder meer bij Letaba Rest Camp en in het noorden kun je kamperen bij het Shingwedzi Rest Camp. Kamperen in het Kruger kost gemiddeld zo’n 250 tot 300 Rand per nacht, wat omgerekend ongeveer 20 euro (prijspeil 2018). Alle campsites zijn voorzien van goede faciliteiten, zoals douches, wc’s en vaak is er een BBQ aanwezig.

Middenklasse lodges en tented camps

Wil je iets meer luxe dan zijn de middenklasse lodges en tented camps een goed idee. Een tent in een tented camp is eigenlijk een soort bungalow of chalet, maar dan met een tentzeil eromheen. Deze zijn voorzien van normale bedden, zitgedeelte en douche- en wc-faciliteiten. Andere parken zijn voorzien van bungalows en chalets in de vorm van de bekende rondavels. Enorm leuk om in te slapen. Bijna alle kampen in het Krugerpark bieden wel 1 van de type accommodaties aan, maar de prijzen verschillen per kamp. Ik raad je daarom aan om een kijkje te nemen op de website van het Krugerpark zelf. Op de website vind je alle kampen en kun je ook direct een boeking maken.

Luxe lodges

Ben je op zoek naar luxe, bijvoorbeeld omdat je iets te vieren hebt, neem dan eens een kijkje bij de luxe lodges in het Krugerpark. Deze lodges bieden een exclusieve manier van overnachten en zijn van alle gemakken voorzien. Vaak heb je er ook een waanzinnig uitzicht over het park. Prijzen zijn veelal op aanvraag, contact informatie vind je wederom op de website van het Kruger Nationaal Park. Een aantal van deze luxe lodges zijn the Outpost in het uiterste noorden en Lion Sands en Jock Safari Lodge in het zuiden.

Accommodaties in de omgeving

Ook rondom de grenzen van het park zijn voldoende accommodaties te vinden. Zo sliepen wij in het Nkambeni Tented Camp. Dit kamp ligt vlakbij de Numbi Gate en biedt alle voordelen van een accommodatie in het Kruger. Hier is kamperen overigens ook mogelijk. In het zuiden, vlakbij de Crocodile Bridge Gate vind je de Grand Kruger Lodge. Hier is het mogelijk om te overnachten in een normale kamer of in een chalet. Extra leuk hier is dat je ook het naastgelegen Marloth Park kunt ontdekken. Dan is er nog het Sabi Sands Game Reserve. Hier vind je luxe lodges die je een unieke safari ervaring beloven in het private Game Reserve. Het staat bekend om de grote kans op het spotten van de Big Five. Sabi Sands is een aanrader voor iedereen die aan de drukte wilt ontsnappen, daggasten zijn hier namelijk niet toegestaan.

Type safari’s

In het Kruger Nationaal Park kun je verschillende type safari’s doen, die ik hieronder even kort zal toelichten. Iedere safari is uniek op zijn eigen manier en een foute keuze maken is eigenlijk niet mogelijk.

Morning gamedrive

De naam zegt het al, tijdens deze gamedrive vertrek je vroeg in de ochtend. Bij opening van het park (om 5 of 6 uur, afhankelijk van het seizoen) trek je in een jeep het park in. Onderweg verteld de ranger je van alles over de dieren en over het park zelf. Na een uur of 4 keer je terug naar de lodge, waar je kunt bijkomen van alles wat je onderweg hebt gezien.

Full day gamedrive

Net als de morning gamedrive vertrek je ook met een full day gamedrive vroeg in de ochtend. Dit wordt gedaan omdat je dan veruit de meeste kans hebt om dieren te spotten. Tijdens deze gamedrive ga je in de middag lunchen bij één van de kampen in het park. Erg leuk, zo zie je ook wat van de andere kampen. Een full day gamedrive duurt ongeveer 8 uur. Wij deden al diverse keren een full day gamedrive in het Krugerpark en dit is dan ook 1 van onze favorieten.

Sunsetdrive

Een andere hele toffe gamedrive is een sunset gamedrive. Natuurlijk ga je ook hier volop op zoek naar dieren. Wat deze drive extra speciaal maakt is dat je rond zonsondergang ergens middenin het park uitstapt en onder het genot van een hapje en een drankje naar de zonsondergang kijkt. Een hele bijzondere ervaring. Deze drive duurt ongeveer 3 uur en vertrekt aan het einde van de middag. Deze kun je dus makkelijk combineren met een morningdrive. Hier lees je meer over een sunsetdrive in het Krugerpark.

Nightdrive

Sommige kampen bieden ook een nightdrive aan. Een heel spectaculair type safari! In het donker trek je onder begeleiding van een ranger het park in. Twee mensen voorin krijgen grote lampen aangereikt en schijnen hiermee in het park. Soms zie je ogen weerkaatsen, op andere momenten steekt plots een dier de weg over. Een nightdrive duurt ongeveer 3 uur en vertrekt meestal net na zonsondergang. Let op: niet alle kampen bieden dit type safari aan! Overigens kun je op de sites van de meeste kampen altijd zien welke safari’s er worden aangeboden.

Bushwalk

Een zeer interessante safari en een heel andere ervaring is een bushwalk. Zoals de naam je al doet vermoeden ga je tijdens een bushwalk een stukje wandelen in het Krugerpark. Dit gebeurt altijd in kleine groepen van maximaal 8 personen. Er gaan twee rangers mee en zij vertellen je onderweg alles over het bushveld en de dieren. Bushwalk vertrekken ‘s ochtends of aan het einde van de middag. Wil je hier meer over lezen? Eerder deden wij een bushwalk bij zonsondergang in het Krugerpark.

Selfdrive

Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid tot een selfdrive. Dit is dan ook de goedkoopste manier van safari en geeft je alle vrijheid. Je kan zo lang of kort als je wilt het park in. Een selfdrive is een onwijs tof avontuur. Echter is er natuurlijk geen ranger aanwezig. Dit kan een nadeel zijn omdat rangers vaak dieren weten te spotten die jij niet ziet en onderling hebben de rangers contact. Ziet een ranger ergens bijvoorbeeld een luipaard, dan geeft hij dit door aan de andere rangers.

Wat te doen in de omgeving

Ook in de omgeving van het Kruger Nationaal Park is er voldoende te zien en te doen. De omgeving is er prachtig en zeker de moeite om te ontdekken. Hieronder noem ik een aantal dingen die zeker de moeite zijn om te bezoeken:

Pilgrims Rest

Pilgrims Rest is een oud mijnwerkers dorp in de provincie Mpumalanga waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Vroeger was het een plek waar goud gezocht (en gevonden!) werd, maar na de goudkoorts werd het dorp verlaten. Vandaag de dag is het een Nationaal Monument. De gebouwen zijn allemaal nog in oude staat. Zo staan er oude woningen, mijnkarretjes en een oud benzinestation. Pilgrims Rest ligt zo’n 35 kilometer ten noorden van Sabie. Tip: Rij vanuit Johannesburg in zo’n 4 uur naar Pilgrims Rest en overnacht er een nachtje in het authentieke Royal Hotel voor je doorrijd naar het Kruger. Tijdens onze eerste bezoek aan Zuid-Afrika gingen ook wij terug in de tijd in Pilgrims Rest.

De Panoramaroute

Één van de beroemdste en mooiste autoroutes van Zuid-Afrika is de Panorama route. Deze route volgt grotendeels de Blyde River Canyon, een kloof van zo’n 30 kilometer. Onderweg kun je genieten van spectaculaire uitzichten bij onder andere God’s Window en de drie rondavels. Ook de Bourke Luck Potholes zijn vanwege de unieke natuur een echte must see. Dit is zonder twijfel de meest spectaculaire route van Zuid-Afrika en is een aanrader voor iedereen die gek ik op mooie natuur en uitzichten. De Panoramaroute is gemakkelijk in een dag te bezoeken vanuit Sabie en Graskop.

Matsamo Cultural Village (Swaziland)

Wie van plan is om na een bezoek aan het Krugerpark richting Swaziland te reizen of in het zuiden van het park verblijft, kan een bezoek brengen aan het Matsamo Cultural Village. Dit is een Swazi dorp welke opengesteld is voor publiek. Mensen kunnen hier kennis maken met de unieke Swazi cultuur, kijken naar authentieke dansen en een kijkje nemen in een beehive. Het Matsamo Cultural Village vind je bij de grensovergang Jeppe’s Reef. Meer lezen over een bezoek aan het Matsamo Cultural Village? Eerder schreef ik een blog over onze kennismaking met de traditionele Swazi cultuur.

Matsamo Cultural Village

Bereikbaarheid

Er leiden meerdere wegen naar Rome, maar dat geldt ook zeker voor het Kruger Nationaal Park. Met een huurauto rij je in zo’n 4 uur naar 1 van de zuidelijke poorten van het park. Ook is het mogelijk om te vliegen naar het Krugerpark. Vanaf Johannesburg vlieg je in zo’n 3 kwartier naar Mpumalanga airport, nabij Nelspruit. Van hieruit kun je met een huurauto verder of kun je een transfer naar het park regelen. Verschillende touroperators bieden korte safaritours aan naar het Krugerpark. Deze duren meestal 4 dagen. De tours beginnen en eindigen veelal in Johannesburg en diverse gamedrives zitten inbegrepen. Vanuit Nederland kun je dit gemakkelijk regelen bij Peri Peri Reizen en in Zuid-Afrika bij lokale organisaties.

Beste reistijd

Eigenlijk hangt de beste reistijd naar het Kruger Nationaal Park een beetje af van je wensen. Het is dan ook moeilijk om exact te zeggen wat de beste reistijd is, gezien elk seizoen zo zijn voor- en nadelen heeft. Belangrijk is om te weten dat de seizoenen in Zuid-Afrika omgedraaid zijn aan die van ons. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid Afrika dus winter en vice versa.

In de periode juni – september is de kans om de Big Five te zien net iets hoger. Door de droogte raken waterbronnen uitgeput en trekken de dieren er veel op uit. Daarnaast is zijn bossen en struiken minder begroeit waardoor de dieren makkelijker te spotten zijn. In de periode december – februari is er veel regenval. Daardoor staat de gehele natuur in bloei, wat ontzettend mooi is om te zien. Tevens worden in deze periode veel jongen geboren. Zo brengen onder andere giraffen, koedoe’s en zebra’s in deze periode hun jongen ter wereld. Wel is de luchtvochtigheid hoog en is het erg warm.
Deze twee periodes zijn de twee uitersten. In de periodes ertussen is het veelal een stuk rustiger in het park. Daarnaast zijn de temperaturen zeer aangenaam, ideaal voor een bushwalk! Zoals je ziet heeft iedere periode dus zijn eigen charme.

Malaria in het Kruger Nationaal Park

In het oosten van Zuid-Afrika en Swaziland komt malaria voor. Gezien het Krugerpark in het oosten ligt dien je hier dus rekening mee te houden. Met name de periode september – mei wordt als een risico periode gezien, maar ook buiten deze periode loop je de kans om malaria te krijgen. Laat je dus altijd vooraf adviseren over de beste maatregelen om malaria te voorkomen. Dit kan onder andere bij je huisarts of de GGD. Simpele maatregelen zijn natuurlijk malariatabletten, maar ook DEET en het gebruik van een muskietennet. De meeste accommodaties zijn voorzien van een muskietennet. Vooral in de eerder genoemde periode september – mei wordt het gebruik van malariatabletten sterk aangeraden.

Doen in niet doen in het Kruger

Zoals overal ter wereld zijn er ook in het Kruger Nationaal Park een aantal dingen die je zeker wel moet doen, maar ook een paar die je beter niet kunt doen.

Doen in het Kruger:
 • Genieten van de mooie natuur en alle dieren die je zult spotten
 • Op safari gaan natuurlijk!
 • Volop foto’s maken. Wij schieten op een gemiddelde safari dag wel 300 foto’s.
 • Vragen stellen over de dieren en omgeving vinden de rangers enorm leuk.
 • Geef fooi aan de gids / ranger. Mensen verdienen bar weinig en een fooitje is dus wel zo vriendelijk.
Niet doen in het Kruger Park:
 • Uit je auto stappen om die ene betere foto te maken. Je bent niet in de dierentuin. Die leeuw of olifant zal je aanvallen en jij gaat niet winnen.
 • Niet luisteren naar de ranger. Wij hebben meegemaakt dat een olifant klaar stond om onze jeep aan te vallen. Als zo’n gigantische reus voor je staat dan kun je maar beter doen wat de ranger zegt.
 • Je blind staren op de Big Five. Wij hadden de eerste keer mazzel en zagen de voltallige Big Five in slechts anderhalf uur. Dat is een bizar toeval. Het jaar erna hebben we in 4 dagen geen luipaard gezien en slechts 1 leeuw. Er zijn zoveel mooie dieren te zien in het park, van klein tot groot. Geniet van alles wat je ziet. Het is een kadootje van moeder natuur.
 • Laat nooit, maar dan ook nooit, rommel achter in het park. Dieren eten het op en kunnen zicht vergiftigen. Vogels raken verstrikt in plastic. Neem je rommel mee en gooi het in een prullenbak.
 • Eten in je auto met je raampje open. Dieren ruiken alles, vooral jagers. Eet gewoon lekker in 1 van de kampen. Superleuk en lekker!

Meer lezen over reizen in zuidelijk Afrika?

Inmiddels ben ik al heel wat keren op het Afrikaans continent geweest. Van het noorden (Tunesië en Egypte) tot aan het uiterste zuiden. In september / oktober 2017 maakten wij een reis van Johannesburg naar Victoria Falls en weer terug, via het Kruger Nationaal Park. Ben je van plan om je reis door Zuid-Afrika te combineren met een ander land, dan raad ik je Botswana van harte aan. Hier kun je bijvoorbeeld een aantal dagen op avontuur in de Okavango Delta. Gegarandeerd een unieke ervaring! Ook een roadtrip door de Kalahari woestijn of een ontmoeting met de San mogen niet ontbreken tijdens een reis door Botswana. Reis je door naar Victoria Falls in Zimbabwe? Dan is het wellicht leuk om te weten je ook in Victoria Falls op safari kunt gaan kunt gaan. Het gebied staat bekend om de zwarte neushoorns die er regelmatig worden gespot!

Meer Zuid-Afrika inspiratie

Wellicht iets makkelijker te combineren zijn Swaziland en Lesotho. Beide zijn zogeheten dwergstaatjes omringd door Zuid-Afrika. En hoewel klein, valt er voldoende te zien en te doen in een paar dagen. Zo bezochten we in Swaziland het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Een uniek reservaat waar je kunt wandelen, fietsen en zelfs paardrijden tussen de wilde dieren.

Wil je na je bezoek aan het Kruger door richting Kaapstad en / of Namibië? Vanuit het Kruger rij je met huurauto door naar het zuiden. Neem zeker de tijd, want er is onder weg voldoende te zien. Vooral de Drakensbergen is een onwijs mooi en uitgestrekt gebied. Hier zijn 5 dingen om te doen in Drakensbergen voor je op een rij. Naast het Kruger is het Hluhluwe Imfolozipark nabij St. Lucia ook een zeer mooi wildpark. Voor wie meer van Kaapstad en omgeving wilt ontdekken moet echt dit artikel van Your Travel Guide Online over de Chapman’s Peak drive even lezen. Dit is één van de mooiste autoroutes ter wereld en een mooie toevoeging aan je Zuid Afrika wishlist!

Tot slot, reis je met kinderen naar Zuid Afrika? Op de site van Gezin op Reis vind je dit artikel over de Tuinroute in Zuid-Afrika met kinderen. Gezien het zuiden van het land geheel malariavrij zijn en de temperaturen vaak aangenaam zijn, kun je dit deel van Zuid-Afrika makkelijk met kinderen bezoeken.

De “wildlife” ervaring die je niet wilt doen

Het klinkt zo mooi: kleine, schattige leeuwenwelpjes die worden opgevangen in een zogenaamde rehabilitatiecentrum. De welpjes zijn verstoten door hun moeder en kunnen niet meer overleven in het wild. De centra zitten overal in Afrika, ook rondom het Kruger Nationaal Park en zetten zich in voor het behoud van dier en natuur. Althans dat zeggen ze. Toeristen krijgen allemaal een prachtig verhaal te horen, maar de waarheid ligt heel anders. De welpen worden weggehaald bij hun moeder, zodat jij ermee op de foto kan. Voor geld. Er is geen andere reden. Als de leeuwtjes te groot worden, worden ze overgebracht naar een ander park. Hier mogen “jagers” deze dieren afschieten, tegen enorme geldbedragen. Het welpje waarmee jij op de foto ging hangt dus over een paar jaar bij iemand aan de muur.

Denk niet te snel dat jij hier niet in zou trappen. Ook Jenny van IkReis werd een prachtig verhaal verteld waardoor ze uiteindelijk overstag ging. Jenny deelt haar verhaal en verteld je waarom je niet moet knuffelen met leeuwen in Zuid-Afrika. Laat haar verhaal een waarschuwing zijn. Doe het niet.

Overigens zijn er natuurlijk ook echte rehabilitatiecentra te vinden. Deze zullen het echter nooit toestaan dat jij met dieren op de foto gaat of er mee gaat wandelen. Deze centra vertellen je wel over hun werk en geven je graag een rondleiding. Een voorbeeld van zo’n centrum is het Hoedspruit Endangered Species Centre.

Foto’s ter inspiratie

Zoals eerder gezegd hebben we inmiddels al heel wat foto’s gemaakt in het Kruger Nationaal Park. Ook jij zult merken dat tijdens een bezoek aan het park je camera werkelijkoveruren draait. Soms is er overal om je heen wel iets te zien. Vaak zul je ook zien dat veel dieren samen met elkaar optrekken. Zo is er bij een kudde zebra’s vaak ook wel een groep giraffen of impala’s in de buurt. En bepaalde vogels eten weer graag de teken van die dieren. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet!

Ter inspiratie deel ik er graag een paar van onze foto’s:

Kruger Nationaal Park

Kruger Nationaal Park Zuid Afrika Springbok

vogels krugerpark

Kruger Nationaal Park Hyena

buffel Krugerpark

Wil je nog iets weten over het Kruger Nationaal Park of mist er iets in deze reisgids? Stel je vraag hieronder!

NB. In deze reisgids Kruger Nationaal Park noem ik een aantal accommodaties en reisorganisaties. Ik ben hier niet voor betaald en ik ontvang ook geen vergoeding als jij een boeking plaatst via 1 van de links naar derden in dit artikel. Deze tips heb ik verzameld tijdens de keren dat wij zelf het Kruger Nationaal Park bezochten. 

Ook lezen:

16 comments

Ilse 11 maart 2018 - 9:03 pm

Dankjewel voor alle info Lies
Fijne compacte reisgids!

Reply
Elisa van der Sluis 12 maart 2018 - 1:07 am

Graag gedaan! En bedankt voor het compliment 🙂

Reply
Sabine 13 maart 2018 - 2:01 am

Wauw wat en handige gids! Als ik daar ooit heenga neem ik dit dus uitgeprint en wel met me mee 😀

Reply
Caro 13 maart 2018 - 5:18 pm

Wat een fijn artikel! Ik zou zo graag naar dit nationale park willen… Ook echt een schitterende foto van die leeuwin zo dichtbij!

Reply
Maaike 13 maart 2018 - 5:31 pm

Top, zo’n gids! Echt een doel om ooit naar dit nationale park te kunnen gaan. #keepondreaming

Reply
Kelly 14 maart 2018 - 12:30 pm

Wat een complete gids! Ik vond Kruger echt geweldig! Wij verbleven in Skukuza en dat was echt meer dan prima. Je hebt prachtige foto’s gemaakt. Ik zou zo graag willen naar Afrika willen, maar jammer dat het zo prijzig is. Ooit wil ik weer terug naar het Kruger Park.

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 15 maart 2018 - 8:45 pm

Erg handig en super mooi gemaakt Elisa! Nu wil ik terug haha 😉

Reply
Marcel 16 maart 2018 - 3:30 pm

Een erg complete en handige reisgids heb je gemaakt. Ik vond Kruger fantastisch! De game drives, maar ook de routes die we zelf hebben afgelegd, waren indrukwekkend. We sliepen in een geweldige accommodatie, een safaritent met uitzicht op de drinkplaats voor dieren. En dan ‘s nachts wakker liggen van alle geluiden. Ik wil zeker een keer terug naar Afrika, wellicht Namibië of nog een keer Zuid-Afrika.

Reply
Diana 16 maart 2018 - 8:51 pm

Wat een fijne uitgebreiden gids heb je gemaakt. Echt heel uitgebreid. Zelf vond ik safari echt geweldig en hoop het ook nog in dit park dat te doen. Was zo gaaf om al die wilde dieren tegen te komen en sommige ook zo dichtbij. Soms was dat ook wel even slikken. Gelukkig hadden de leeuw en luipaard op dat moment een hapje.

Reply
Daphne de Vries 17 maart 2018 - 4:17 am

Je gids is af! Super leuk om weer eens over Kruger te lezen. Ik ben dol op Zuid Afrika en er zelf ook geweest. Heb er zelfs een tijdje gewoond. Ik vond Kruger ook erg leuk. Het toen in drie verschillende rest camps overnacht en zo in drie dagen heel veel gezien!

Reply
Carolien 17 maart 2018 - 10:29 am

Wat een handig en uitgebreid overzicht zeg! Met prachtige foto’s. Een safari in Afrika staat hoog op mijn lijstje

Reply
Ann 17 maart 2018 - 12:24 pm

Wauw wat een park, ik ben onder de indruk. En zoveel mogelijkheden! Een overzicht is absoluut nodig want hiervan krijg ik al keuzestress . Dankjewel!

Reply
Benthe 5 juni 2018 - 8:26 pm

Hoihoi, even een kort vraagje: welke camera/lens heb je gebruikt voor deze foto’s? Ze zijn prachtig! Groetjes Benthe

Reply
Elisa van der Sluis 12 juni 2018 - 4:55 pm

Hoi Benthe! Dank voor je compliment! Wij gebruiken een Nikon D3200 met een 18-55mm lens en een 55-400mm lens. Maar als ze een beetje dichtbij zijn werkt onze Ixus digitale camera ook prima 🙂

Reply
Linda 18 maart 2019 - 10:43 pm

Erg tof om te lezen! Ik krijg weer helemaal zin om terug te gaan!
Een kleine opmerking: de prijs die jij benoemt voor een wildcard is de prijs voor Zuid-Afrikaanse bewoners. Als toerist betaal je (in 2019) R2900 in je eentje of R4530 met z’n 2en. Als je naar meerdere parken gaat (of een weekje Kruger) haal je het er evengoed wel uit hoor.

Reply
Elisa van der Sluis 21 maart 2019 - 5:28 pm

Oh wat goed dat je het zegt! Ik ga het aanpassen! Dank je wel!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More