Home TipsPersoonlijk Reisjaar 2018: deze reizen maakte ik het afgelopen jaar

Reisjaar 2018: deze reizen maakte ik het afgelopen jaar

by Elisa van der Sluis
Kinderdijk Lies

Aan het eind van het jaar vind ik het altijd fijn om even terug te blikken op het afgelopen jaar. Het hoort natuurlijk een beetje bij de tijd van het jaar. Zoals ieder jaar plaats ik 2 jaaroverzichten. Ik start met een overzicht op mijn reisjaar 2018, oftewel de reizen die ik het afgelopen jaar maakte.

Januari – Boedapest

Begin 2018 bezocht ik Boedapest. Deze stad wilde ik al tijden bezoeken en mede vanwege een mooie ticketaanbieding besloot ik er nu voor te gaan. Het was er ijzig koud, we hadden zelfs sneeuw, maar wat is dit een prachtige stad! Boedapest zou zo het toneel voor een sprookje kunnen zijn. In 3 dagen ontdekte ik de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest, waaronder het prachtige visserbastion en het parlement. In de avond deden we een boottocht op de Donau, wat een echte aanrader bleek te zijn. ‘s Avonds worden namelijk alle gebouwen verlicht en vanaf het water is dat een schitterend gezicht. Na 3 dagen mijn ogen uit te hebben gekeken kon ik niet anders dan tot de conclusie komen dat een stedentrip Boedapest de perfecte citytrip in de winter is.

Cruise

Maart – cruise door de Middellandse Zee

In maart maakte ik een korte cruise op de Middellandse Zee. Dit was een kado voor mijn moeder, die een paar maanden daarvoor 50 was geworden. In Genoa stapten we aan boord van het MSC Divinia om vervolgens een aantal hele toffe steden te bezoeken. Zo brachten we een dag door tussen de highlights van Rome, gaf ik Marseille een tweede kans en aten we als afsluiter een ijsje in Milaan bij de beroemde Dom. Een hele toffe trip waar we in korte tijd heel veel te zien kregen. Het schip zelf was ook fantastisch mooi en mocht je benieuwd zijn: ik schreef dit blog over hoe een dag aan boord van een cruiseschip eruit ziet.

Lisse

April – bloemenvelden Lisse

April is natuurlijk de maand om de Keukenhof en de bloeiende bloemenvelden rondom Lisse te bezoeken. Ook ik waagde me er dit jaar aan en ik moet zeggen dat ik het ontzettend leuk en mooi vond. Al die bloeiende bloemen en kleuren, daar wordt je spontaan vrolijk van. Mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie voor 2019, voeg dan zeker een wandeling in de bollenstreek toe!

Lahemaa National Park 2

Juli – Estland

Begin juli stond er een hele toffe trip op de agenda: ik ging op persreis naar Tallinn en plakte er een roadtrip Estland aan vast! Estland was een land waar ik van te voren bar weinig vanaf wist en ook niet heel veel info over kon vinden en juist dat maakte deze trip zo geslaagd. Het was echt een reis door het onbekende. We genoten in het sprookjesachtige Tallinn en gingen op zoek naar wildlife in Lahemaa National Park. Vervolgens gingen we via de mooie noordkust van Estland door naar het Peipus meer, wat de grens met Rusland vormt. Estland is echt een hoogtepunt van mijn reisjaar 2018 en sindsdien raad ik iedereen die gek is op natuur en mooie steden een reis naar Estland aan.

Traveldiary Florida

Augustus – Kinderdijk, de Hoge Veluwe NP en Florida

Augustus was een drukke maand. De maand begon met een wandeling tussen de beroemdste molens van Nederland: Kinderdijk. Ik woon er vlakbij, maar kom er eigenlijk nooit. Zonde, want het is een onwijs mooi gebied. Vervolgens vierde ik mijn verjaardag in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Heerlijk om op zo’n relaxte manier je verjaardag te vieren! Tot slot bezocht ik in augustus een oude bekende. Ik reisde namelijk af naar Florida. Dit was 8 jaar geleden mijn eerste verre reis en sindsdien riep ik al dat ik een keer terug wilde. En man, wat was het weer een gave trip! In een Ford Mustang (!) reden we van Orlando naar Naples, de Everglades en de Florida Keys, om uiteindelijk te eindigen in Miami. De komende tijd heb ik je nog heel veel te vertellen over deze trip, op deze pagina vind je al mijn Florida artikelen.

kerstboom kerstmarkt Aken

December – Aken

Het reisjaar 2018 sloot ik af met een tripje naar Aken. Hier vind jaarlijks vanaf eind november de kerstmarkt plaats en ik ben dol op Duitse kerstmarkten. De sfeer, de gezelligheid, het eten, de kneuterige spulletjes: ik hou er van! Ook Aken bezocht ik trouwens met mijn moeder, ik vind dit soort moeder-dochter uitstapjes altijd reuze gezellig. Het was de perfecte afsluiter van dit jaar.

De feiten op een rij

  • Landen bezocht: 7
  • Continenten bezocht: 2
  • Nieuwe artikelen die verschenen: 72
  • Plekken waar ik sliep: hotels, homestay, boshut, schip, een strandbungalow en zoals altijd: in het vliegtuig (het is een gave)

Tot slot

Dit jaar ging ik minder vaak op pad en maakte ik minder reizen. De reizen die ik maakte waren ook veel korter dan normaal. Estland was een trip van 1 week en Florida slechts 13 dagen. Wie mij een beetje kent weet dat ik normaal gesproken eerder voor langere reizen kies. Dat lukte dit jaar helaas niet. Ik kreeg een burnout en moest pas op de plaats maken. Even terug naar de basis en uitvogelen wat ik ook alweer wel en niet leuk vond. In dit persoonlijke artikel leg ik je het een en ander uit en vertel ik je over een onverwachte verandering in toekomstplannen.

Het afgelopen jaar was een bewogen jaar, maar wel een jaar waar ik enorm veel van leerde. Ik leerde bijvoorbeeld vaker nee te zeggen en dat het best wel prima is om af en toe even voor jezelf te kiezen. Om het laatste maar meteen in de praktijk te brengen: in februari ga ik solo op reis naar Vietnam! Voordeel van het feit dat ik in 2018 niet lang op reis ben geweest is dat ik 2 weken aan vakantiedagen meeneem naar 2019 en ik kan dus ruim 3 weken naar Vietnam. Binnenkort vertel ik je meer over mijn reisplannen voor 2019 en mijn reis naar Vietnam.

Dit was mijn reisjaar 2018. Bedankt dat jullie mijn reizen weer volgde het afgelopen jaar, voor de leuke reacties en de lieve berichtjes.

Ook lezen:

8 comments

Shirley 21 december 2018 - 9:00 am

Je hebt mooie reizen gemaakt, ondanks het bewogen jaar. Ik hoop dat 2019 je meer rust geeft en dat Vietnam een supermooie ervaring wordt.

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:43 pm

Dank! ik hoop het ook, maar dat gaat vast goedkomen 🙂

Reply
Bianca van der Sluis 21 december 2018 - 6:59 pm

ik hoop dat we de moeder-dochtertripjes nog heel lang kunnen doen xxx ma

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:43 pm

Hoop ik ook! xxx

Reply
Co | Op reis met Co 24 december 2018 - 8:31 am

Ondanks de struggles heb je toch een paar mooie reizen gemaakt! Ik zou ook graag weer eens terug willen naar Florida, dat was ook mijn eerste verre reis en is inmiddels ook alweer meer dan 5 jaar geleden. Tof trouwens dat je een solotrip gaat maken in Vietnam, heel veel plezier alvast 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:42 pm

Grappig dat Florida ook jouw eerste verre reis was, dat wist ik niet. Vind het er altijd zo fijn 🙂

Reply
Marcella Molenaar 24 december 2018 - 11:37 am

Mooi reisjaar lady! Je hebt me echt heeeel erg benieuwd gemaakt naar Estland!

Reply
Elisa van der Sluis 30 december 2018 - 1:42 pm

Estland is zooo leuk en mooi. Dat was echt de verrassing van het jaar 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More