Home ReisinspiratieReisroutes Reisroute Vietnam in 3 weken

Reisroute Vietnam in 3 weken

by Elisa van der Sluis
reisroute 3 weken Vietnam

Tijdens een rondreis Vietnam maak je kennis met een prachtig land vol mooie natuurplekken, chaotische steden en natuurlijk de cultuur. In 3 weken reisde ik van noord naar zuid en kwam ik langs tal van bijzondere plekken. Dit was mijn reisroute Vietnam in 3 weken.

Vietnam map

Reisroute Vietnam in 3 weken

Hanoi – 3 nachten

Het startpunt van mijn reisroute Vietnam was, net als die van velen, Hanoi. Op de eerste dag verbaasde ik mij vooral over de vele scooters, het getoeter en de chaos. Na een dag had ik het ritme echter aardig te pakken en ging ik op ontdekking in de stad. Er bleek meer dan genoeg te zien in het Old Quarter en het French Quarter om een dag zoet te zijn. ‘s Avonds ontdekte ik de Vietnamese keuken door middel van een Food tour. Een hele leuke manier om kennis te maken met de Vietnamese keuken en om meer over het land te weten te komen. Op mijn laatste dag ging ik fietsen in Hanoi, een hele toffe en aparte manier om meer van de stad te zien. Al moet je wel een beetje een doodswens hebben om je in het verkeer van Hanoi op de fiets te begeven.

Ook lezen: fietsen in Hanoi – doe de Real Hanoi Bicycle Experience

Halong Bay – 1 nacht

Vanuit Hanoi ging ik door naar Ha Long Bay. Dit was een georganiseerde tour inclusief vervoer vanuit Hanoi (en door naar Ninh Binh) en een cruise van 1 nacht. Wel zo makkelijk en zeker niet duurder of goedkoper dan wanneer ik alles los had geboekt. Ha Long Bay is 1 van de 7 wereldwonderen en om hier doorheen te varen is dan ook echt een bijzonder iets. De beroemde karstbergen rijzen als imposante reuzen uit de zee en vormen talloze kleine eilandjes in het smaragdgroene water.

Tip: De regio bestaat uit 2 delen: Halong Bay (noord) en Han La Bay (zuid). Dit komt omdat het gebied door 2 provincies loopt. Beiden zijn eigenlijk hetzelfde, maar de meeste toeristen kiezen ervoor om Halong Bay te bezoeken vanwege de naam. Han La Bay is dus een stuk rustiger en makkelijk te bezoeken vanaf Cat Ba Island.

Ninh Binh – 2 nachten + nachttrein

De volgende bestemming was Ninh Binh, zo’n 200 km onder Hanoi. Ninh Binh staat ook wel bekend als Halong Bay op het droge en mag eigenlijk niet ontbreken op een reisroute Vietnam. Het gebied is namelijk waanzinnig mooi. Groene rijstvelden en kleine dorpjes worden er omringd door karstbergen. Genieten van het uitzicht kan vanaf de top van de Mua Cave. Het is een flinke klim om boven te komen, maar zo de moeite waard! Uitrusten kan in 1 van de bootjes vanuit Tam Coc of Trang An, terwijl je de karstbergen en de omgeving weer vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Op mijn laatste avond in Ninh Binh pakte ik de nachttrein richting mijn volgende bestemming: Dong Hoi.

Ook lezen: Doen in Ninh Binh / Tam Coc – bezienswaardigheden & tips

Dong Hoi – 1 nacht

Dong Hoi bezoek je niet omdat het nou zo’n leuke stad is, maar vooral vanwege het nabij gelegen Phong Na Ke Ban National Park. Nog zo’n natuurwondertje wat eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een rondreis Vietnam. Het Phong Nha Ke Ban NP is vooral bekend vanwege de vele, indrukwekkende grotten. Zo is er de Paradise Cave, een prachtige grote grot waar je gemakkelijk zelf doorheen kan wandelen. De Phong Nha Cave is alleen met boten toegankelijk, maar vind ik wel een echte aanrader. Het is een zeer mooie grot en vanaf een boot heb je altijd weer een heel ander zicht op iets, vind ik. Dan is er nog de Dark Cave, de populairste en dus drukst bezocht. Deze is vooral bedoelt voor de avonturiers, zo kan de ingang enkel bereikt worden door middel van een zipline.

Ook lezen: Phong Nha Ke Banh National Park in Vietnam

Hue – 1 nacht

Hue was een stad waar ik vooraf niet al te veel van verwachtte. Dat kwam voornamelijk door de ervaringen van anderen die de stad simpelweg saai vonden. Ik deel die mening niet, maar ik ben dan ook echt een beetje een geschiedenisnerd. Ik ben wel van mening dat een dag in Hue genoeg is. Er zijn een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad te vinden, waaronder tombes en de verboden stad (ook wel bekend als de citadel). ‘s Avonds is het vooral leuk om een drankje te doen in 1 van de vele bars of de nachtmarkt langs de rivier te bezoeken.

Tip: reis je van Hue naar Danang of Hoi An? Boek een easyrider en rij achterop de motor over de mooiste route van Vietnam: de Hai Van Pass.

Hoi An – 3 nachten

Wie naar Hoi An reist kan dit doen met de bus, trein of achterop de motor van een easy rider. Ik deed het laatste en reed achterop een motor door de beroemde Ha Van Pass. Een bijzondere ervaring, zeker voor iemand die nooit op een motor zit of heeft gezeten. Na een prachtige dag vol hoogtepunten kwam ik aan in Hoi An. Dit stadje stal direct mijn hart, net als dat van velen voor mij. Want Hoi An heeft het. Het is er sfeervol, mooi, gezellig en er valt van alles te zien en te doen. Ik had hier makkelijk een week door kunnen brengen, maar helaas had ik mijn vlucht naar Phu Quoc al geboekt staan.

Tip: Hoi An staat ook bekend als de stad van de kledingmakers. Er zijn talloze tailor shops te vinden. Je doet er dan ook goed aan om eerst goed rond te kijken voor je iets op maat laat maken. Ik koos uiteindelijk voor Kimmy Tailor. Niet de goedkoopste, maar wel goede kwaliteit.

Ook lezen: Hoi An – de leukste bezienswaardigheden en fotospots

Phu Quoc – 6 nachten

Iets wat ik erg belangrijk vond toen ik mijn reisroute Vietnam aan het uitzoeken was: een paar dagen zon, zee & strand. Het is misschien wel iets wat je ook herkent. Je bent op reis en bent aan een bepaalde tijd gebonden, waardoor je de neiging hebt te veel te willen doen in te weinig tijd. Vervolgens kom je nog vermoeider thuis dan toen je weg ging. Daar wilde ik voor waken en dus besloot ik een weekje strand in te plannen. Het was tenslotte ook vakantie. Hier heb ik totaal geen spijt van. Phu Quoc is misschien geen typisch bountyeiland zoals je ze gewend bent in Thailand, maar het is er zeker wel mooi, zonnig en er is voldoende te doen als je het strand toch even zat bent.

Tip: Ik overnachtte in het Bamboo Cottage Eco Resort in het noordwesten van het eiland. Dit is het eerste volledige off grid resort van Vietnam, wat inhoudt dat alle stroom d.m.v. zonnepanelen wordt opgewekt. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van plastic. Een duurzame keuze dus. Er is geen tv en op bewolkte dagen soms ook geen stroom, maar dat maken het fijne strand en de relaxte sfeer meer dan goed. 

Ho Chi Minh – 2 nachten

Mijn laatste 2 nachten bracht ik door in Ho Chi Minh. Nu is dit niet direct een stad die mij enorm aansprak, maar voor wie geïnteresseerd is in het oorlogsverleden van Vietnam is het wel een goede keuze. Ik bezocht onder andere het War Remnants Museum en de Cu Chi tunnels. Op beide plekken leer je over de Vietnamoorlog, maar wel op 2 totaal verschillende manieren. Het War Remnants Museum is een museum vol foto’s en verhalen uit de oorlog. Het kippenvel loopt over je rug en de tranen springen in je ogen als je hier de verhalen leest. In de Cu Chi tunnels zie je hoe de Viet Cong in dit gebied (over)leefden en mag je zelf ook door de tunnels kruipen. Verder genoot ik in Ho Chi Minh vooral van lekker eten, het rooftop zwembad en lekkere drankjes. Niks mis mee, dacht ik zo.

Vietnam reisroute

Zo stel je jouw reisroute Vietnam samen

Vietnam is een onwijs groot land en wie geen 4 a 5 weken de tijd heeft zal keuzes moeten maken. Veel reizigers vinden dat je absoluut Sapa en / of de Ha Giang loop niet over mag slaan, toch was dit precies wat ik deed. Als ik 1 van deze plekken had toegevoegd, was ik namelijk niet doorgevlogen naar Phu Quoc. Het vliegtuig pakken voor slechts een dag of 3 vond ik zonde. Ik vond het belangrijk om een weekje rust in te plannen en dit was een weloverwogen keuze. Daarnaast, waarom zou dit meteen de laatste keer zijn dat ik Vietnam bezoek? Sapa zou ik een volgende keer ook prima kunnen bezoeken. Keuzes maken dus.

De gouden tip die ik je kan geven om jouw ideale Vietnam reisroute samen te stellen is om je niet te veel te laten leiden door wat anderen vinden. Vietnam barst van de mooie en leuke plekken. Er is geen goede of foute keuze zolang je maar de plekken bezoekt die jij graag wilt zien.

Heb je ook maar 3 weken en wil jij wel graag Sapa / Ha Giang doen? Sla dan het zuiden (Phu Quoc en Ho Chi Minh City) over en vlieg vanaf Danang terug naar Hanoi alvorens je terug naar huis vliegt. Danang en Hoi An bieden beide ook fijne zandstranden waar je heerlijk kunt relaxen. Het is dus geen must om hiervoor naar het zuiden te vliegen. Liever niet naar Phu Quoc? Hier vind je een reisroute voor 3 weken Vietnam zonder Phu Quoc.

Wat vind jij van deze reisroute? Mis je een plek?

Ook lezen:

3 comments

Nikki 4 april 2019 - 9:16 am

Hi! Thanks voor het delen van je reisroute en tips.
Ik vroeg me af waar je de tour naar Halong Bay (incl vervoer van Hanoi en naar Ninh Binh) had geboekt en hoeveel het kostte.
Thanks! 😀

Reply
Elisa van der Sluis 15 april 2019 - 10:26 pm

Hoi Nikki, sorry voor de late reactie! Ik heb geboekt bij Friends Travel Vietnam en het kostte 99 dollar per persoon. Dat is inclusief eten en een tour op Cat ba Island. Echt een vette aanrader!

Reply
Gardameer 6 september 2019 - 4:35 pm

Waardevolle informatie! Bedankt! Handige tips om zelf een rondreis in elkaar te steken

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More