Home TipsReistips Reisverzekering of zorgverzekering: wie dekt wat?

Reisverzekering of zorgverzekering: wie dekt wat?

by Elisa van der Sluis
Reisverzekering of zorgverzekering

Verzekeringen zijn niet het leukste onderdeel van het plannen van een reis. Helaas hoort het er wel bij en natuurlijk wil je goed verzekerd zijn mocht er onverhoopt iets misgaan. Maar wat wordt er nu precies gedekt door je reisverzekering en wat door je zorgverzekering?

Je wilt het natuurlijk niet, maar het kan altijd voorkomen dat je op reis medische hulp nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld een ongeluk krijgen of ziek worden. Het laatste gebeurde mij tijdens ons tweede bezoek aan Zuid-Afrika. Eerlijk is eerlijk, ik had mij dus nooit verdiept in mijn verzekeringen. Ik wist niet eens of ik nu mijn zorgverzekering of reisverzekering moest aanspreken voor de gemaakte kosten. Dat zorgde voor een hoop telefoontjes, e-mails en onnodige stress. Alsof ziek zijn in een tent in de Afrikaanse bush nog niet genoeg was. Om te voorkomen dat jou hetzelfde gebeurt, leg ik in samenwerking met HEMA uit wat er nu precies gedekt wordt en door wie.

Wat dekt de zorgverzekering?

De zorgverzekering, de naam zegt het al, dekt gemaakte kosten voor zorg. In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wat veel mensen niet weten is dat deze verzekering ook kosten voor acute zorg in het buitenland dekt. Acute zorg houdt in dat je van tevoren niet kon weten dat deze zorg nodig zou zijn en het niet haalbaar is om eerst terug naar Nederland te keren. Of deze dekking alleen in Europa geldt of ook daarbuiten hangt af van welke verzekering je hebt. Word je dus, net als ik, ziek op reis en moet je hiervoor naar een dokter of arts dan kun je de gemaakte kosten declareren bij je zorgverzekering.

Voor wie regelmatig op reis gaat, loont het dus om goed naar de dekking van je zorgverzekering te kijken. Met een basisverzekering van HEMA zorgverzekering ontvang je een vergoeding van de gemaakte medische kosten, tot maximaal het Nederlandse tarief. Het kan voorkomen dat zorg in het buitenland duurder is. Dit is vaak het geval in landen als bijvoorbeeld Amerika, Canada en Zwitserland. Om in zo’n geval niet bij te hoeven betalen, biedt de aanvullende verzekering uitkomst. Deze vergoedt de volledige zorgkosten, ook als deze boven het Nederlandse tarief liggen.

Wat dekt de reisverzekering?

Helaas zijn er ook gevallen waarin de zorgverzekering geen dekking biedt. Onder andere kosten voor opsporing en redding na een ongeval is hier een goed voorbeeld van.Nu wordt er al snel gedacht dat alleen de echte avonturiers het risico lopen op dit soort kosten, maar dat is zeker niet het geval. Ga je bijvoorbeeld graag wandelen in de bergen of neem je deel aan activiteiten op of onder water? Dan loop ook jij het risico op een ongeval waarbij reddingskosten gemaakt worden. Die kosten kunnen ontzettend hoog op lopen, vaak kun je voor zulke bedragen wel meerdere mooie reizen maken.

Ga je regelmatig op reis en wil je echt onbezorgd kunnen genieten? Zorg dan voor een goede doorlopende reisverzekering. Onder de basisdekking van HEMA reisverzekering ben je verzekerd voor hulpverlening, kosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden, de noodzakelijke terugreis naar Nederland en eventuele reis- en verblijfskosten van familieleden. Zelfs onderwater- en wintersportdekking vallen standaard onder de verzekering. Bij het afsluiten kun je ook kiezen voor dekking binnen Europa of wereldwijd.

Tot slot kan je bij het afsluiten van een reisverzekering ook kiezen uit meerdere modules, zoals geld, vervangend vervoer en een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten. Meest gekozen is de annuleringsverzekering. Deze valt niet standaard onder de dekking van een reisverzekering. Toch is het handig om deze te hebben. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je om wat voor reden dan ook niet op reis kan of eerder naar huis moet komen. Deze module voorkomt dat je kunt fluiten naar je zuurverdiende centen.

Wanneer ben je niet verzekerd?

Daar zijn ze: de kleine lettertjes. Er zijn altijd gevallen waarin geen enkele verzekering uitkomst biedt. Schade die met opzet veroorzaakt wordt, een gevolg is van het gebruik van alcohol of drugs en schade die veroorzaakt wordt omdat je een gevaarlijke sport beoefende zijn hier voorbeelden van. Even kijken hoe hard de huurauto maximaal kan of zonder helm rijden op een motor zijn doorgaans ook geen goede ideeën. Tot slot spreekt het natuurlijk vanzelf dat bij het plegen van een strafbaar feit je ook niet verzekerd bent.

Eigenlijk kom je met logisch nadenken een heel eind. Lijkt het geen goed idee? Doe het dan niet. Toch is het altijd verstandig om even de polisvoorwaarden van jouw verzekering goed door te nemen. Check goed waarvoor je wel en niet verzekerd bent. Zo voorkom je dat je onverwachts voor onprettige verrassingen komt te staan.

Twijfel je nog of je wel echt een reisverzekering nodig hebt? Wellicht is in jouw geval enkel de dekking van de zorgverzekering wel voldoende. Om dit zeker te weten kan je het beste altijd de polisvoorwaarden van jouw verzekering checken. Op de site van HEMA zorgverzekering staat bijvoorbeeld exact uitgelegd wat er bij hen wel en niet onder de dekking van de zorgverzekering valt. Door jezelf goed te (laten) informeren weet je exact wat je nodig hebt en voorkom je ook dat je wellicht ergens dubbel voor betaald.

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met HEMA verzekeringen.

Ook lezen:

2 comments

Mario 9 december 2018 - 3:58 pm

interessant artikel. Ik krijg ook vaak vragen over verzekeringen in het buitenland. Ik sprak laatst iemand die was zonder reisverzekering naar Zuid Amerika vertrokken met het idee dat de zorgverzekering alles wel zou dekken. Dat klopt op het gebied van ziekte natuurlijk wel, maar alle kosten erom heen werden dus niet vergoed. Goede voorbereiding is zeker het halve werk!

Reply
Elisa van der Sluis 11 december 2018 - 11:21 pm

Klopt! dat weten heel veel mensen niet en dan kan je echt voor hele nare verrassingen komen te staan. Van dat geld kun je vaak nog makkelijk 2 keer op vakantie…

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More