Home BestemmingenAziëJapan Rondreis Japan: De vreemdste en opvallendste dingen die wij tegenkwamen

Rondreis Japan: De vreemdste en opvallendste dingen die wij tegenkwamen

by Elisa van der Sluis
rondreis Japan

Al er iets is wat mij vaak gevraagd wordt over onze rondreis Japan, dan is het wel of we veel vreemde, opvallende of gekke dingen zagen. En ja, die zagen we zeker. Japan is nu eenmaal een uniek en fascinerend land, wat enorm van het westen verschilt.

Vreemde, gekke, opvallende en soms ronduit rare dingen kom je zeker tegen tijdens een reis door Japan. Er waren genoeg momenten waarop wij even onze wenkbrauwen optrokken, maar we kwamen ook genoeg dingen tegen die hier toch ook wel erg handig zouden zijn. Kortom: in Japan kijk je je ogen uit en soms weet je even niet waar je moet kijken. Dit zijn de vreemdste en opvallendste dingen die wij zagen tijdens onze rondreis Japan.

#1 Rijen

Japan is een zeer goed georganiseerd land. Alles is gestructureerd en overal is dan ook een rij voor. Netjes en duidelijk op de grond gemarkeerd natuurlijk. En als de markering ontbreekt dan is er altijd wel iemand die ervoor zorgt dat jij op de juiste plek gaat staan. Bij de treinen is er vaak zelfs een rij voor de eerstvolgende trein en voor de trein erna. De eerste keer dat wij het metroperron opliepen stonden er  exact 5 mensen te wachten en alle 5 stonden ze keurig in een rij. Dat was ook meteen 1 van de eerste momenten dat wij elkaar aankeken en toch wel een beetje moesten grinniken.

#2 de WC

Daar is hij weer: de Japanse wc! Ik heb hem al eerder benoemd in 30 x doen in Japan, maar dit blijft een hele leuke. Bijna iedere wc heeft knopjes waarmee je de temperatuur van de zitting kunt instellen of een muziekje kunt uitkiezen. Daarnaast zitten er meer verschillende waterstralen op dan in een gemiddelde douchecabine. Voor je het weet zit je de eerste keer op de wc ongeveer een halfuur met knopjes te spelen.

Pokemon Tokyo

#3 Mangafans

Mangafans zie je werkelijk overal in Japan. In de parken, in winkelcentra, in de metro en in de trein, het is een groot deel van de Japanse cultuur geworden. In Tokyo was er een groot manga event toen wij er waren en dus zagen we heel wat mensen verkleed als hun favoriete figuur rondlopen. Maar dé keer dat ik echt even 3 maal met mijn ogen moest knipperen wat toen we het Pokémon Center (If you can’t beat them, joint them) uitliepen. Op een bankje voor de winkel zat een jongen volledig uitgedost als Ash van Pokémon, compleet met Pikachu op zijn schouder en maar liefst 2 Nintendo’s in zijn handen. En niemand die ook maar even raar opkeek. Oké behalve die 2 Hollanders dan…

#4 Plastic eten

Japanners spreken weinig tot geen Engels en dat is niet altijd handig. Als je wilt weten wat je in een restaurant kan eten, is zo’n Engelse menukaart natuurlijk wel fijn. Maar daar hebben de Japanners iets op bedacht. Plastic eten! In veel restaurants staat plastic voorbeelden van de gerechten buiten of in een vitrine. Alle gerechten van de kaart zijn tot in detail uitgewerkt. Kwestie van aanwijzen wat je wilt hebben en klaar. Zijn er geen plastic voorbeelden? Dan werken ze waarschijnlijk met een kaart met foto’s. Net zo handig.

#5 Alles is te koop

Heb jij ook een rondreis Japan op de planning staan? Loop zeker eens een 100 Yen shop binnen. Je zult je verbazen over wat er eigenlijk wel niet allemaal te koop is in Japan. Van stickers om nooit meer met een open mond te slapen tot de meest schattige bentoboxes, je ziet er echt van alles. Groot nadeel is dat je waarschijnlijk ook veel van die gekkigheid mee wilt nemen. Zo zijn wij een sakéset, eetstokjes en een sleutelcover rijker sinds een bezoekje aan een 100 Yen shop.

vendingmachines Japan

#6 Vendingmachines

In Japan hoef je, denk ik, nooit meer dan 300 meter te lopen als je dorst hebt. Dan kom je namelijk altijd vanzelf wel een vendingmachine tegen. Met genoeg prullenbakken in de buurt natuurlijk. Of het nu in een park, een winkelstraat of bij een tempel was, we zagen ze overal. En het is ideaal! Zeker gezien drinken in een restaurant vrij duur is. Enig nadeel: al dat plastic is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk.

 #7 Alle smaken ijs

Wie dol is op ijsjes (wie niet?) zit gebakken tijdens een rondreis Japan. Overal zijn ijskramen te vinden met de meest heerlijke ijsjes. En daar kom je ook altijd wel apart smaken tegen of gewoon hele vreemde combinaties. Iemand een spinazie-ananas ijsje? Ik probeerde sakura uit, we waren tenslotte al in de ban van de kersenbloesem. Die was trouwens onwijs lekker. Veel mensen zijn ook groot fan van matcha (groene thee), maar die vond ik persoonlijk niet zo.

#8 gamers en speelhallen

Japanners zijn dol op spelletjes spelen. Overal vind je speelhallen, vaak in enorme gebouwen met verdiepingen vol speelautomaten. Sommigen zijn echte gokhallen, waarbij Pachinko enorm populair is. Dit is een spel waarbij zilveren balletjes naar beneden vallen, die je moet zien te vangen. Hoe meer van die kleine zilveren balletjes je vangt, hoe meer geld je krijgt. Het meeste zie je echter de speelhallen vol grijpmachines en andere machines die je hier vaak op de kermis ziet. De prijzen zijn vaak knuffels en mangafiguren. Nergens ter wereld heb ik zoveel speelmachines bij elkaar gezien als in Japan.

Dit waren zo ongeveer wel de meest vreemde en opvallendste dingen die wij regelmatig tegenkwamen tijdens onze rondreis Japan. Valt wel mee, toch? Soms kwamen we inderdaad gekke dingen tegen, zoals de mangafans, maidcafé’s in Tokyo of de schreeuwerige neonreclames in Osaka. Over het algemeen waren het vooral leuke dingen en dingen die ronduit handig en slim bedacht zijn.

Ben jij in Japan geweest? Wat was het vreemdste wat jij hebt gezien?

Ook lezen:

4 comments

Rowan 24 juli 2018 - 9:53 am

Leuk artikel! Er zitten inderdaad veel vreemde dingen tussen in dit lijstje. 😉 k hoor wel vaker van mensen dat het in Japan altijd zo netjes is en mensen zich zo keurig gedragen, maar van die rijen wachtende mensen wist ik niet.

Reply
Elisa van der Sluis 5 augustus 2018 - 11:02 pm

haha, ja die rijen was wel apart 😉

Reply
stephanie 25 juli 2018 - 8:00 pm

Leuk om te lezen! Japan staat erg hoog op mijn bucketlist! Toen ik over die rijen las moest ik wel erg lachen!

Reply
Elisa van der Sluis 5 augustus 2018 - 11:02 pm

haha, kan je nagaan als je het in echt ziet. Zo grappig!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More