Home BestemmingenAfrikaZimbabwe De rook die dondert: wandelen bij de Victoria watervallen

De rook die dondert: wandelen bij de Victoria watervallen

by Elisa van der Sluis

Als er 1 ding al jaren op mijn wishlist stond, dan was het wel om de beroemde Victoria watervallen te aanschouwen. En toen, na vele kilometers door Afrika te hebben afgelegd, bevond ik mij naast het standbeeld van David Livingstone. Met uitzicht over de prachtige watervallen omringd door rook. De rook die dondert.

“…scenes so lovely must have been gazed upon by angels is their flight.”- David Livingstone.

Wandelen bij de Victoria watervallen

Voor veel mensen begint een bezoek aan het plaatsje Victoria Falls in Zimbabwe met een wandeling langs de imposante watervallen. Zo ook voor ons. Nadat we bij de entree betaald hebben, want het betreft een Nationaal Park, lopen we in de richting van het eerste uitkijkpunt. We horen in de verte de watervallen. Bij het eerste uitkijkpunt staat het standbeeld van David Livingstone. Een eerbetoon aan de ontdekker van de watervallen. Daarachter begint het spektakel. Plots kijken we uit over 1 van de meest beroemde watervallen ter wereld. Één van de 7 nieuwe wereldwonderen. We zien hoe de machtige Zambezi rivier zich naar beneden stort en een gordijn van water creëert. Zien de beroemde mist die in de kloof hangt. Horen het gedonder van het water.

Vervolgens lopen we van uitkijkpunt naar uitkijkpunt. De een biedt een nog spectaculairder uitzicht dan het andere. Het landschap rondom de watervallen is minstens zo bijzonder. Op plekken waar het opspattende water neerdaalt regent het continu. Dit heeft ervoor gezorgd dat zich hier het kleinste tropische regenwoud ter wereld bevindt. Pal naast 1 van de grootste watervallen ter wereld. Een groter contrast is er niet. We zien er prachtige vlinders, vogels, apen en zelfs een paar wrattenzwijntjes. Met op de achtergrond die imposante watervallen. De natuur op haar allerbest.

Dat het op sommige plekken continu regent heeft nog een voordeel, het zorgt ervoor dat het voor het grootste deel van de wandeling aangenaam is op deze bloedhete dag. Hoe verder we lopen, hoe droger de watervallen worden. Wij bezochten de watervallen aan het einde van de droge periode, toen het water op haar laagst stond. Op sommige plekken stond hij zelfs helemaal droog. Op deze plekken was de hitte, het was bijna 40 graden, dan ook goed voelbaar.

Een stukje geschiedenis

In 1855 bereikte David Livingstone de reusachtige watervallen en noemde ze de Victoria watervallen. Een paar maanden later bereikte hij Quelimane in Mozambique. Hiermee werd Livingstone de eerste persoon die van west naar oost Afrika was gereisd. De watervallen maken onderdeel uit van de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Ze zijn 1.708 meter breed en op het hoogste punt stort het water zich 108 meter naar beneden. Ze behoren hiermee tot de grootste watervallen ter wereld en zijn uitgeroepen tot 1 van de nieuwe wereldwonderen. Tegenwoordig zijn de watervallen een populaire toeristische trekpleister. Lang was hierbij het dorpje Victoria Falls in Zimbabwe het meest populair, maar vanwege de politieke situatie daar is Livingstone in Zambia tegenwoordig een stuk drukker.

Ook een wandeling maken bij de Victoria watervallen?

– De totale wandeling is zo’n 4 kilometer lang en gaat langs 15 uitkijkpunten.

– Trek ongeveer 2 uur uit voor de complete wandeling en probeer hem niet op het heetst van de dag te maken.

– De entree in Zimbabwe bedraagt 30 USD (peildatum oktober 2017). Deze kan enkel contant in Amerikaanse dollars (Zimbabwe dollar bestaat niet meer) of per creditcard worden voldaan. Pinnen was op dit moment in Zimbabwe niet mogelijk, vanwege de financiele situatie.

– De watervallen zijn vanuit zowel Zambia (Livingstone) als Zimbabwe (Victoria Falls) te bezoeken. Beide kanten kunnen ook gecombineerd worden. Let dan wel op met de aanschaf van je visa, voor beide landen is een visum vereist. Als je terug wilt naar Zimbabwe schaf je vooraf een double entry visa aan.

– Neem iets mee om je camera te beschermen tegen de waterdamp.

– Eten en drinken kun je gewoon meenemen, maar er zit ook een restaurant. Deze is echter, voor Afrikaanse begrippen, niet heel goedkoop.

Staan de Victoria watervallen al op jouw bucketlist?

Ook lezen:

11 comments

Sabine 12 november 2017 - 4:11 pm

Lijkt me echt heel gaaf!

Reply
Aniek 13 november 2017 - 12:08 pm

Wat gaaf om de watervallen te zien! En dat jullie ook zoveel dieren hebben gezien. Kan je er ook een langere wandeling maken?

Reply
Sanne 13 november 2017 - 4:07 pm

Wat een natuurgeweld, prachtig. Dat moet een bijzondere ervaring geweest zijn. Goed dat je erbij vermeld dat je in dollars moet betalen, is wist helemaal niet dat de Zimbabwe dollar niet meer bestaat.

Reply
Marjolein 14 november 2017 - 5:16 pm

Wat een gave ervaring. Ik ken de watervallen wel, maar had er nog nooit iets over gelezen. Zonde als ik zo je foto’s zie. Op zich valt de wandeling best mee qua kilometers. Mocht ik ooit die kant op gaan, dan moet ik mij toch even goed verdiepen in de politieke situatie zie ik.

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 15 november 2017 - 5:13 pm

GE-WEL-DIG!! Dit lijkt me zo gaaf om te zien!

Reply
Jenny 16 november 2017 - 7:38 am

Wat ontzettend mooi!

Mijn echte liefde voor watervallen is begonnen bij Iguazu in Z-Amerika. Dat was ook zo’n spektakel.

Grappig dat de waterval voor een lokaal regenwoud heeft gezorgd, en dat het continu ‘regent’.

Reply
Martin 17 november 2017 - 7:20 pm

Ik vond dit ook een overdondenderende ervaring….het water, de hoveelheid en de kracht…ongelooflijk! Leuk ook om een stukje geschiedenis te lezen!

Reply
Marcel 17 november 2017 - 8:32 pm

Dit lijkt me zo’n bijzondere ervaring, temidden van al het natuurgeweld. IK blijf het fantastisch vinden om watervallen te bezoek. Ons bezoek aan Emerald Pool op Dominica was voor mij een bijzondere ervaring na een slopende tocht door de jungle.

Reply
Sanne 18 november 2017 - 1:30 pm

Ja waanzinnig. Die watervallen maken inderdaad enorm veel geluid. Ik kan me dat zo indenken.

Reply
Diana 25 november 2017 - 11:27 am

Stond op mijn lijst en heb ik afgelopen zomer kunnen afvinken. Zelf heb ik beide kanten bezocht en was echt overdondert. Wist je btw dat het hoogtste punt 128 meter is, dat benoemende meerdere lokals. De regen zorgt idd voor verkoeling en dat is toch wel heel fijn met 40 graden.

Reply
anto 4 december 2017 - 10:38 am

Wat gaaf zeg! Ik ben twee keer bij Iguazú geweest en hoor altijd van mensen dat ze niet kunnen kiezen welke ze mooier vinden: deze of die. Ik zou heel graag eens naar de Vic Falls gaan. En ja, dat eten bij die toeristische attracties … herkenbaar haha!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More