Home BestemmingenEuropaNederland Rotterdam: wandelen op het Eiland van Brienenoord

Rotterdam: wandelen op het Eiland van Brienenoord

by Elisa van der Sluis

Wie denkt dat er in Rotterdam geen stukje groen meer te vinden is, heeft het mis. In “mijn” stad zijn diverse mooie parken te vinden, zoals het Kralingse bos en het Zuiderpark. Pal onder de van Brienenoordbrug van je er nog een prachtig wandelgebied: het Eiland van Brienenoord.

Natuur en rust in hartje Rotterdam

Op een mooie lentedag gaat er niks boven een stukje wandelen. Deze maal besloten we het dicht bij huis te houden en bezochten we het Eiland van Brienenoord. Dit is een prachtig groen stukje Rotterdam, met grasvlaktes, dichte bebossing, kleine poelen en een getijdengeul. Heerlijk om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en om tot rust te komen. Verschillende vogels vlogen vrolijk om ons heen, een paar eenden waren hun nesten aan het verzorgen en prachtige bloemen stonden in bloei. Heel even heb je totaal niet het gevoel dat je midden in een grote stad bent. Tot we aan de oostkant van het eiland ineens pal onder de van Brienenoordbrug stonden. Ik moet zeggen, het is best vreemd als je zelf middenin de natuur staat dat het verkeer van de A16 over je heen raast. Eenmaal aan de westkant van het eiland was het genieten van de skyline van Rotterdam.

Over het Eiland van Brienenoord

Het eiland is zo’n 17 hectare groot en ontstond in de 19e eeuw, toen zich in de Maas enkele slibplaten vormden. Deze groeiden aan elkaar vast en raakten onder andere begroeid met riet. In 1847 werd het eiland gekocht door Baron van Brienen van de Groote Lindt. Pas begin 20e eeuw werd het Rotterdams grondgebied. Halverwege de Tweede Wereldoorlog werden de eerste volkstuintjes op het eiland gevestigd en deze zijn er nog steeds. Je vind ze aan de oostkant van het eiland. Tegenwoordig staat er elk jaar vanaf mei een kudde Schotse Hooglanders op het eiland. Zij grazen er en op deze manier kan de natuur verder ongestoord zijn gang gaan. Ook leuk, ieder jaar vind er tussen februari en april een heuse paddentrek plaats op het eiland. De padden trekken dan massaal naar de westkant van het eiland, waar een poel is aangelegd, om te paren.

Info en tips:

– het Eiland van Brienenoord is het gehele jaar gratis te bezoeken.

– Parkeer je auto bij de Kuip (gratis als er geen wedstrijd is) en loop richting het water, aan de rechterkant zie je het eiland. Met het OV neem je tram 23 en stap je uit bij halte Stadion Feyenoord.

– Ook met een buggy kun je prima wandelen, de paden zijn verhard.

– Honden zijn toegestaan, maar moeten wel aangelijnd zijn.

– Het duurt ongeveer drie kwartier tot een uurtje om het eiland rond te wandelen.

– Tussen de Kuip en het eiland vind je een uitgaansgebied met veel leuke restaurants, een bowlingbaan en een bioscoop.

Eiland van Brienenoord uitzicht

Had jij al eens van het Eiland van Brienenoord gehoord?

Ook lezen:

13 comments

Stéphanie 4 juni 2017 - 7:28 pm

Ik vind het altijd heel leuk om mooie natuurplekjes dichtbij huis te ontdekken. Ik kom eigenlijk te weinig in de buurt van Rotterdam, dus deze plek kende ik sowieso niet, maar het is een goede tip van je om hier eens heen te gaan. Grappig dat er een paddentrek is, dat spektakel wil ik wel eens meemaken.

Reply
Elisa van der Sluis 5 juni 2017 - 9:08 pm

Ik heb de paddentrek ook gemist, denk dat ik volgend jaar ga kijken. Lijkt me wel leuk om te zien :-). Ik ga er graag op uit in de buurt,heerlijk even een uurtje of 2 ontsnappen 😉

Reply
Rowan 5 juni 2017 - 2:23 pm

Dit ziet eruit als een hele mooie wandeling! Ik wandel (of fietsen, vind ik ook heerlijk) ook graag in de buurt van mijn woonplaats.

Reply
Elisa van der Sluis 5 juni 2017 - 9:07 pm

Heerlijk hé? Even ontsnappen aan de drukte en gewoon even lekker niets 🙂

Reply
Daphne 6 juni 2017 - 10:30 am

Wat een heerlijk, rustig en groen plekje zo midden in de stad! Heel fijn om even de drukte van de stad te ontsnappen!

Reply
Jenny 9 juni 2017 - 7:04 am

Zo’n leuke en inspirerende blog dit!

Ik ken de brug vooral van de files. Duh. Een aantal maanden geleden liep ik IN de brug tijdens een instawalk van RWS. Nu toon jij wéér een andere kant van de brug. Echt heel leuk. En heel mooi.

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:38 pm

Dank je wel voor je compliment Jenny! Ik kende de brug ook helaas vooral van de files, ellende… Zo tof dat jij in de brug bent geweest, lijkt mij ook heel apart om mee te maken.

Reply
Judith 9 juni 2017 - 7:51 am

Altijd fijn om even te ontsnappen aan de drukte van een stad. Zeker als dat zo’n fijne plek als dit is. Ben wel benieuwd naar de paddentrek 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:36 pm

Ik heb de paddentrek dus even gemist, maar lijkt mij heel leuk om te zien. Volgend jaar maar eens kijken 🙂

Reply
Eva 10 juni 2017 - 8:09 pm

Toevallig had ik het afgelopen week met mijn vriend over het Brienenoord eilandje. Een paar jaar geleden bezocht ik het met een vriend en kon werkelijk waar niet geloven dat dat groene stille stukje ook Rotterdam is. Prachtplek

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:20 pm

Tof he?! Vind het echt een heerlijke plek, je waant er echt even heel ergens anders 🙂

Reply
Diana 10 juni 2017 - 9:41 pm

Wat leuk dit is vlakbij mijn nieuwe werk. Zeker een leuk uitje om een keer na werk naar toe te gaan.

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:17 pm

Zeker een keertje doen! Heerlijk om even bij te komen na een drukke dag werken 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More