Home BestemmingenAziëJapan Sakura: in de ban van de kersenbloesem in Japan

Sakura: in de ban van de kersenbloesem in Japan

by Elisa van der Sluis

Ieder jaar, wanneer na een koude winter de natuur ontwaakt, trekken de Japanners massaal naar de parken toe. De reden? Om de bloesems aan de kersenbomen te kunnen aanschouwen. Elke lente weer is men compleet in de ban van de kersenbloesem in Japan. Het is een fenomeen dat ik heel graag een keer met eigen ogen wilde zien en dus vertrokken wij begin april naar het land van de rijzende zon.

Hanami

De kersenbloesemperiode heeft een belangrijke plek in het leven van de Japanners. De kersenbloesem, sakura in het Japans, staat symbool voor het leven. Het leert je te genieten van kortstondige momenten en laat je de vergankelijkheid van schoonheid en het leven op zich zien. De sakura bloeit namelijk slechts heel kort, een week of twee om precies te zijn. Daar moet dus van genoten worden en dat doen de Japanners als geen ander. Tijdens het kersenbloesem seizoen trekt men er massaal op uit. Er wordt gepicknickt onder de bomen en stelletjes maken romantische wandelingen in de parken. Iedereen, jong en oud, kijkt vol bewondering naar de bloeiende bloemetjes aan de kersenbomen. Dit fenomeen noemt men hanami, wat letterlijk bloemen kijken betekent. Het is een eeuwenoude traditie welke ruim duizend jaar geleden in het leven werd geroepen door de toenmalige keizer.

Een magische lente in Japan

Het heeft zonder twijfel iets bijzonders, deze periode in Japan. Ik zag mensen vol eerbied de bloemetjes bekijken, ruiken en aanraken. Zag hele families en vrienden picknicken en sake drinken onder de bomen. Massaal trok men naar buiten om te genieten van de jaarlijks terugkerende bloemenpracht. En ik snap het, want de kersenbloesem is betoverend mooi. Ik liep in straten en langs kanalen die aan weerskanten geflankeerd werden door prachtige kersenbomen. De witroze bloemetjes pronkten aan de hemel. Ze dansten in de wind. Teer, fragiel en ongelofelijk mooi. Ik voelde de magie bij eeuwenoude tempels, waar de bloesem als een beschermende deken overheen hing. Deze lente was anders dan anders, deze voelde magisch en betoverend. Ik kon niet anders. Binnen no time was ook ik in de ban van de kersenbloesem in Japan.

Wanneer bloeit de kersenbloesem in Japan?

Wanneer je de kersenbomen wilt zien bloeien, dan moet je je reis naar Japan goed plannen. De bloei duurt slechts zo’n 2 weken, afhankelijk van het weer en verschilt per regio. Over het algemeen geldt dat de eerste bloesem zich in het zuiden laat zien rond eind februari. Van daaruit trekt hij langzaam naar het noorden. In Tokyo bloeit de kersenbloesem meestal eind maart / begin april. Hokkaido is rond mei als laatste aan de beurt. Wij waren in Japan van 5 t/m 19 april en zagen de bloesems volledig in bloei in Tokyo en Hakone. In Takayama was hij door een koude en lange winter later dit jaar en dus waren de knoppen nog dicht. In Kyoto en Nara waren de bloemen ook nog in bloei, maar in Osaka waren ze na een hevige storm volledig uitgevallen. Het is dus nooit een garantie of je ze wel zult zien bloeien. De kersenbloesem periode is goed in de gaten te houden. Er zijn verschillende kersenbloesem kalenders die je kunt raadplegen wanneer de bloesem gaat bloeien. Zelf gebruikte ik deze kalender.

Hoe zit het met de drukte?

Ik had verwacht dat het schuifelen tussen duizenden toeristen zou zijn, maar ik moet zeggen dat het mij alles meeviel. Ueno Park, bekend om zijn honderden kersenbomen, was vrij druk toen wij er waren. Maar we konden er nog prima rond wandelen en genoten van de vele mensen die er zaten te picknicken en hun eigen feestje vierden. In Hakone hadden we bijna het rijk alleen, maar dit kwam voornamelijk door de regenval ben ik bang. In Kyoto was het op een zonnige lentedag ook rustig te noemen en was het eigenlijk enkel bij de beroemde tempels wat drukker. Zelfs het beroemde Philosopher’s Path, waar rijen aan kersenbomen te vinden zijn, was vrij rustig. Prima te doen dus!

Als je van plan bent een reis naar Japan te boeken, dan kun je het beter maar meteen goed doen. Ga in de prachtige kersenbloesem periode in maart / april. Het is natuurlijk iets duurder dan normaal, maar ik vond het iedere cent meer dan waard. Als je eenmaal de kersenbloesem in Japan hebt gezien, zul je niet kunnen ontkennen dat deze periode een betoverende uitwerking op je heeft.

Ben jij weleens op een plek geweest die je compleet betoverde?

Ook lezen:

30 comments

Eva 3 mei 2017 - 1:21 pm

Prachtig! Ben een paar keer tijdens het bloesemseizoen in Zuid-Korea geweest, dat was al indrukwekkend, maar Japan (schijnt) is echt de place to be, niet waar?

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:34 am

Tof dat je in Zuid-Korea bent geweest, lijkt mij ook een heel bijzonder land. Japan is qua bloesem volgens mij wel echt de place to be, is een hele ervaring daar 🙂

Reply
Martin 3 mei 2017 - 2:40 pm

Mooi! Ik ben vorige week in het Amsterdamse bos wezen kijken, daar staan ook 400 kersenbloesembomen. Helaas was de bloesem al weg…door onze reis naar Maleisie konden we niet eerder. Volgend jaar beter Of nog beter…naar Japan….hmmm…bucketlistdingetje!

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:33 am

Oh echt? Daar ga ik volgend jaar dan eens kijken, wat leuk! Jammer dat ze al uitgebloeid waren. Al is Maleisië ook niet verkeerd ;-). Eigenlijk moet je wel echt een keertje naar Japan, het zal je niet teleurstellen!

Reply
Sabine 3 mei 2017 - 3:34 pm

Wauw wat prachtig! Heb dat nog nooit gezien, alleen op foto’s natuurlijk. Lijkt me fantastisch om rond te lopen daar!

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:31 am

Was echt mooi Sabine, zo gaaf om een keer mee te maken 🙂

Reply
Narelle| wegvanhetnoorden.nl 3 mei 2017 - 4:28 pm

Wat mooi zeg en ook zo veel! Wij zouden graag nog eens naar Japan gaan, dat moet in het voorjaar dus 😉

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:29 am

Ja echt bizar veel, over staan wel kersenbomen. Had ook geen idee dat er zo veel verschillende waren. Japan moet je zeker in de lente bezoeken, is echt schitterend. Al schijnt de herfst ook bijzonder mooi te zijn 😉

Reply
Ambigirl 3 mei 2017 - 5:38 pm

Amaai, dat is de moeite! Japan staat op mijn bucketlijst. Maar ga de reis dan waarschijnlijk ook in de lente moeten inplannen 😉

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:28 am

Ohh ja als je er graag heen wilt moet je dat zeker in de lente doen. Lekker in een shirtje naar de bloemetjes kijken, heerlijk! 🙂

Reply
stephanie 3 mei 2017 - 6:59 pm

Mooie foto’s! Lijkt me erg magisch om in die tijd in Japan te zijn 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:28 am

Dank je wel! Magisch was het zeker 🙂 echt heel bijzonder om mee te maken.

Reply
Marcel 3 mei 2017 - 7:22 pm

Mooie foto’s Lies! Japan staat hoog op m’n lijstje, en als we gaan dan is het in het voorjaar. Dit mag je niet overslaan. Ik ben wel verbaasd dat het er niet heel druk was.

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:26 am

Thanks! Ik was ook heel verbaasd dat het niet heel druk was, dat had ik helemaal niet verwacht. Was een erg leuke meevaller ;-). Kan me goed indenken dat het hoog op je bucketlist staat, het is echt prachtig!

Reply
Daphne | Travelshot.nl 3 mei 2017 - 9:28 pm

Wauw echt prachtig hoor ! Ik hou altijd wel van die prachtige fleurige bloesem. Lijkt mij mooi om rond die tijd daar te zijn!

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:23 am

Ik ben daar ook dol op! Japan is prachtig in deze periode, echt een aanrader.

Reply
Jessica 4 mei 2017 - 12:10 am

Zo waanzinnig dat je tijdens de kersenbloesem in Japan was, wat heb je veel mooie foto’s zeg! Nog vaak knock out geslagen door Chinezen met selfiesticks die op hol geslagen waren door die mooie bloemen? ;p

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:22 am

Haha dat was wel echt een drama die Chinezen met selfiesticks. Inderdaad een paar keer bijna knock out geslagen of een oog uitgestoken, zo lekker relaxed…;-)

Reply
Rowan 5 mei 2017 - 10:40 am

Echt geweldig dat je tijdens de bloei in Japan was. Dat is voor mij echt nog een bucketlist dingetje hoor! Wauw! Mooie foto’s, ik heb er echt van genoten!

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:15 am

Kan ik me goed voorstellen, het is er zo mooi in die periode. Echt heel gaaf om mee te maken 🙂

Reply
Kelly 5 mei 2017 - 6:40 pm

Zo mooi! Echt gaaf dat je tijdens dit seizoen in Japan was. Ik ben aan het kijken om misschien in de herfst te gaan (is nog niet zeker hoor). Ik twijfel nog tussen Nepal/India, Japan en Peru. In oktober heb ik drie weken vakantie en dat is ook een goede periode voor Japan.

Reply
Elisa van der Sluis 7 mei 2017 - 12:13 am

Oh ja de herfst lijkt me in Japan ook zo mooi! Je hebt wel gave bestemmingen om uit te kiezen, ben benieuwd wat het wordt! 🙂

Reply
Stéphanie 7 mei 2017 - 9:02 am

De kersenbloesem meemaken in Japan moet onvergeltelijke ervaring zijn geweest, iets dat je echt raakt volgens mij. Prachtig moet het zijn om de bloei met eigen ogen te zien. Mooie foto’s heb je ervan gemaakt. Het doet mij een beetje denken aan de Indian Summer in Ontario, dat was ook een echt fenomeen en ook daar was het maar afwachten wanneer de verkleuring van de blaadjes hun piekmoment bereikten, in elk gebied was dat weer anders. Mensen komen er jaarlijks op af en het was echt betoverend, kan ik uit eigen ervaring zeggen 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 9 mei 2017 - 10:39 pm

Bijzonder is dat hé, om te zien wat voor uitwerking de natuur op mensen kan hebben. Dat is iets waar ik mij over kan blijven verwonderen. De Indian Summer lijkt mij ook echt zo’n fenomeen wat je een keer in je leven gezien moet hebben. Dit soort wondertjes van de natuur kunnen mij wel echt raken inderdaad 🙂

Reply
Caro 13 mei 2017 - 10:56 am

Die kersenbloesem ziet er schitterend uit! Het lijkt me bijzonder om mee te maken hoe de Japanners er zelf van genieten en met de hele familie er dagjes op uit gaan om de bloesem te bewonderen. Mocht ik naar Japan gaan dan zal dat zeker in het voorjaar zijn want dit wil ik wel graag met eigen ogen gaan zien!

Reply
Elisa van der Sluis 15 mei 2017 - 10:56 pm

Bijzonder is het zeker, men geniet er echt van en gaat er helemaal in op. Zo’n ervaring om mee te maken. Japan in het voorjaar kan ik je alleen maar aanraden!

Reply
Marcella Molenaar 13 mei 2017 - 6:11 pm

Echt gaaf, al die gekleurde bloemetjes! Ziet er zo vrolijk en gezellig uit. Goeie tip om in die periode naar Japan te gaan, dat maakt de reis nog meer speciaal!

Reply
Elisa van der Sluis 15 mei 2017 - 10:55 pm

Bijzonder hé? Dit maakte de reis wel echt “af”. Al ben ik ook erg benieuwd naar de kleurige herfst in Japan 😉

Reply
Judith 14 mei 2017 - 6:42 pm

Prachtig! Dit is iets wat ik heel graag ooit nog eens zou willen zien.

Reply
Elisa van der Sluis 15 mei 2017 - 10:52 pm

Kan ik mij goed voorstellen, is echt onwijs mooi om mee te maken!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More