Home BestemmingenEuropaNederland De Slufter op Texel: uniek natuur- en wandelgebied

De Slufter op Texel: uniek natuur- en wandelgebied

by Elisa van der Sluis
De Slufter Texel

De Slufter op Texel is één van de mooiste natuur- en wandelgebieden op Texel. Dit bijzondere gebied ligt tussen de Eierlandse Duinen en de Muy aan de westkant van het eiland.  Hou je van wandelen? Dan is dit is een plek die je zeker niet mag overslaan op Texel!

De Slufter

De Slufter is het bekendste natuurgebied op Texel. Het is een duingebied vol kreken en staat in directe verbinding met de Noordzee. Bij hoog water stromen de kreken vol, bij extreem hoog water kan het zelfs gebeuren dat het volledige gebied onder water komt te staan. De Slufter is ontstaan na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken. De aangelegde dijken kregen telkens te maken met doorbraken waardoor het gebied onderliep met water. Na een aantal pogingen om het gebied af te sluiten werd uit eindelijk besloten om het zeegat open te laten. Hierdoor ontstond aan het begin van de 20e eeuw het natuurgebied de Slufter.

De Sluftertrap Texel

Uniek natuurgebied

Wat de Slufter onder andere zo uniek maakt, is dat er voornamelijk zoutminnende planten groeien. Omdat het gebied zo nu en dan volloopt met water kunnen andere soorten hier niet overleven. Je vind er onder andere zeealsem, zeekraal en Engels gras. Ook staat het gebied vol met lamsoor, de bloemen van deze planten kleuren zomers het hele gebied paars.

Ook lezen: fietsroute Texel – een dag fietsen op Texel

planten Texel

Voor veel vogelsoorten is de Slufter een populair gebied om te broeden en te rusten. Het water neemt verschillede kleine zeediertjes mee, zoals garnalen en krabben. Deze blijven achter in het slib en dit is een bron van voedsel voor veel vogelsoorten in het gebied. Om de vogels te beschermen is het grootste deel van het gebied een aangemerkt als vogelreservaat en dus niet toegankelijk voor mensen.

vogels slufter Texel

Tip: wil je graag wildlife spotten tijdens je bezoek aan Texel? Ga zeehonden spotten op de Waddenzee in het Eierlandse Gat!

Wandelen in de Slufter

Hoewel het grootste gedeelte dus is afgesloten is kan je er nog steeds heerlijk wandelen. In het zuiden zijn diverse wandelpaden uitgezet. Zo is er onder andere een pad dat toegankelijk is voor rolstoelen (het familiepad) en de Slufter speurtocht van 2 km voor kinderen. De paden zijn toegankelijk vanaf de Sluftertrap. Via deze trap klim je over de duinen en heb je een fantastisch uitzicht over het gebied. Dit is zonder twijfel het mooiste viewpoint van Texel.

De zanderige wandelpaden lopen dwars door het gebied. Goed schoeisel is dan ook een must, want het komt regelmatig voor dat de paden deels onder water staan of drassig zijn. Verder is het geen zware wandeling, het is vooral genieten van de natuur om je heen. Van de vogels die langs je heen vliegen, van de bijzondere planten en bloemen en natuurlijk van het ruisen van de zee. Stormt het tijdens je bezoek aan Texel? Bezoek dan zeker de Slufter, want tijdens springtij kun je vanaf de Sluftertrap goed zien hoe het gebied volloopt met water.

NP Texelse duinen

wandelen Texel Slufter

wandelpad Texel

Ben jij al eens in dit bijzondere gebied geweest?

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More