Home TipsBudget Sparen voor je reis: hoe doe je dat gemakkelijk?

Sparen voor je reis: hoe doe je dat gemakkelijk?

by Elisa van der Sluis
Geld sparen voor je reis

Reizen is ontzettend gaaf, maar het kost ook een hoop geld. Vooral als je ver of lang weg wilt zul je soms maanden moeten sparen voor je reis. Dat klinkt als een flinke uitdaging, maar dat hoeft het niet te zijn. Met deze tips leg je namelijk gemakkelijk geld opzij!

Bepaal je spaardoel & bereken je budget

Zorg dat je een concreet doel voor ogen hebt voor je begint met sparen. Bepaal waar je naartoe wilt en wanneer je ongeveer weg wilt gaan. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben ben je extra gemotiveerd om dit doel te halen. Stel een foto van je bestemming in als achtergrond op je telefoon of laptop als herinnering aan je doel. Vertel ook de mensen om je heen wat je van plan bent, dit helpt enorm bij je motivatie.

Nu je een duidelijk doel voor ogen hebt, moet je ook gaan bepalen wat voor budget je nodig hebt. Aan een reis door Azië hangt bijvoorbeeld een heel ander prijskaartje dan aan een reis door de USA of Zuid Amerika. Op een bestemming waar het levensonderhoud goedkoop is, zoals Vietnam of Thailand, kan het sparen voor je reis hartstikke meevallen. Vergeet niet om ook een bedrag mee te rekenen voor excursies, deze zijn namelijk vaak een flinke hap uit je budget.

Sparen voor je reis: handige tips

Je hebt je doel voor ogen en hebt een budget bepaald, dus nu kan het echte werk gaan beginnen. Geld sparen kan soms best lastig zijn, zeker in maanden waar je bijvoorbeeld veel verjaardagen hebt of feestdagen. Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om geld apart te zetten en jouw droomreis werkelijkheid te laten worden.

Neem een Sim Only abonnement

Op mobiele telefonie kun je maandelijks heel veel geld besparen. Een abonnement inclusief toestel kost al snel zo’n €40,- per maand. Met een Sim Only ben je slechts een kwart hiervan kwijt. Vaak is je oude smartphone namelijk nog helemaal prima en heb je nog geen nieuwe nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Sim Only abonnement, gebaseerd op de data, smsjes en belminuten die jij maandelijks denkt nodig te hebben. Door veel gebruik te maken te maken van wifi bespaar je maandelijks al snel zo’n €30,- op je telefoonrekening.

Verzekeringen vergelijken en overstappen

Grote kans dat je hier nog wat geld laat liggen, bleek ik namelijk ook te doen. Check welke verzekeringen je hebt en vergelijk deze (bijv. via een vergelijkingssite). Is er een goedkopere optie die hetzelfde biedt? Overstappen! Neem ook je autoverzekering onder de loep. Na een aantal jaar loont het namelijk niet meer om een all risk verzekering aan te houden. Het geld wat je hier maandelijks mee bespaart zet je weer opzij voor je droomreis.

Neem afscheid van onnodige abonnementen

Een streamingsdienstje hier, een streamingdienstje daar. Van hoeveel van deze diensten maak je daadwerkelijk gebruik? En die sportschool waar je 1 keer per week binnen wandelt is toch ook te vervangen door een workout video via Youtube of een keertje hardlopen? Al die abonnementen kunnen maandelijks aardig in de papieren lopen. Check welke abonnementen je hebt en zeg degene waar je geen / weinig gebruik van maakt op.

Geld sparen via je energierekening

Geld sparen via een rekening? Wat? Ja, dat kan dus en ik doe het al jaren. Door het bedrag wat mijn energieleverancier maandelijks afschrijft iets hoger in te stellen dan dat nodig is, spaar ik ieder jaar ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar via de jaarafrekening. En mocht die jaarafrekening een keer wat hoger uitvallen dan is het niet direct een aanslag op mijn zuurverdiende spaarcenten. Overigens proberen ze het maandbedrag wel jaarlijks automatisch te verlagen, maar dat is met 1 telefoontje ook opgelost.

Hypotheekrenteaftrek

Goed, deze is enkel voor de huiseigenaren, dus wie een huurwoning heeft kan even doorscrollen (sorry jongens). Als je een hypotheek hebt dan kun je ieder jaar een leuk spaarcentje uit laten keren via de belasting. Veel mensen laten echter de hypotheekrenteaftrek maandelijks uitkeren en ja, dan gaat het vaak op. Laat die hypotheekrenteaftrek eenmaal per jaar uitbetalen en je hebt waarschijnlijk in 1 klap je vliegtickets bij elkaar verdient.

Verkoop spullen via Marktplaats

Niets is fijner dan een opgeruimd huis, dus ga aan de slag en zoek uit welke spullen je niet meer gebruikt. Zet deze op Marktplaats of ga een dagje op een rommelmarkt staan. Waarschijnlijk is er heus wel iemand te vinden die erg blij wordt van jouw spulletjes. Het zal geen vetpot zijn, maar 1 of 2 toffe excursies moeten er wel mee te verdienen zijn.

Stel automatisch sparen in

Stel een bedrag dat maandelijks automatisch van je bankrekening naar je spaarrekening gaat. Zo’n 5 tot 10 procent van je maandloon moet goed te doen zijn. Dit zul je niet direct in je portemonnee voelen, maar je zet wel makkelijk een klein bedrag opzij. En dat tikt na een paar maanden toch lekker aan!

Laat overuren van tijd tot tijd uitbetalen

Draai je regelmatig overuren en heb je de mogelijkheid om die uit te laten betalen? Doen! Vaak hoor je het tegenargument dat de helft van je overuren naar de belasting gaat en ja, dat klopt. Maar, vaak worden overuren ook tegen een hoger uurloon uitbetaald, waardoor het netto weinig tot niets scheelt met je normale uurloon. Ook is het vaak mogelijk om een deel in geld uit te laten keren en een deel in vrije tijd. Op deze manier is het wellicht ook mogelijk om extra vrije dagen voor je reis te sparen, zodat je langer weg kunt.

Sparen voor een wereldreis

Met bovengenoemde tips is het heel goed mogelijk om een leuke reis van zo’n 2 tot 4 weken, afhankelijk van je bestemming, bij elkaar te sparen in niet al te lange tijd. Is het jouw doel om een wereldreis bij elkaar te sparen? Dan ga je het met bovenstaande tips alleen niet redden ben ik bang. Bij een wereldreis gaat het al snel om bedragen van 15.000 tot 20.000 euro. Voor een jaartje en dan bezoek je geen hele dure bestemmingen. Goed nieuws: je hoeft niet per se de jackpot te winnen (al helpt het wel). Om het behapbaar te maken vind je in dit artikel goede tips om je wereldreis bij elkaar te sparen.

Voorkom financiële tegenvallers: verdiep je in je bestemming

Tot slot is het heel goed om je vooraf eens goed in je bestemming te verdiepen. Belangrijk is om te weten wat de kosten zijn van het levensonderhoud. Ook is het goed om je vooraf te verdiepen in de prijzen van hotelkamers en excursies. Zo kom je niet onverwachts voor verrassingen te staan. Online zijn tal van kostenplaatjes voor diverse bestemmingen te vinden. Ik heb eerder onder andere de kosten voor een rondreis Japan en een rondreis door Zuid-Afrika voor je op een rij gezet. In deze artikelen vind je de belangrijkste uitgaven bij elkaar en dit helpt je zeker om al het geld wat jij nodig hebt bij elkaar te krijgen.

Ben jij al aan het sparen voor je volgende reis?

Ook lezen:

1 comment

Ann 16 februari 2020 - 12:23 am

Altijd interessant: tips om snel geld bij elkaar te sparen voor de volgende reis! Kost wel wat moeite, al dat vergelijken, maar … de beloning is groot natuurlijk :). En ondertussen maar duimen dat we eens de jackpot winnen :D!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More