Home BestemmingenAziëJapan Takayama: De eeuwenoude huizen van de Hida regio

Takayama: De eeuwenoude huizen van de Hida regio

by Elisa van der Sluis

Wie aan de drukte van de Japanse metropolen wilt ontsnappen, doet er goed aan een paar dagen naar de Japanse Alpen te gaan. Het prachtige ongerepte berglandschap, groene rijstvelden en slaperige bergstadjes zorgen voor een fijne afwisseling tijdens een reis door Japan. Net buiten het centrum van Takayama ligt het Hida no Sato folk village waar zo’n 30 traditionele huizen te bezichtigen zijn. Daar moesten we natuurlijk een kijkje nemen.

Nog meer regen

Onze reis door Japan wordt helaas gekenmerkt door regen. Eigenlijk was het de bedoeling dat we naar de historische dorpen van Shirakawa-go en Gokayama zouden gaan. Deze dorpjes staan bekend om de prachtige oude huizen en staan sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Helaas gooide het weer roet in het eten. Het regende werkelijk pijpenstelen en er was geen zicht op opklaringen. De volgende dag zouden we doorreizen naar Kyoto, waardoor ons bezoek opschuiven ook geen optie was. De receptioniste van ons hotel wees ons op het nabij gelegen Hida no Sato Folk village. Een openluchtmuseum net buiten Takayama waar dezelfde soort huizen te zien zijn. Gezien het dichtbij was besloten we ons toch door de regen te wagen en er een kijkje te gaan nemen.

Terug in de tijd

Na een busritje van zo’n 10 minuten kwamen we aan bij het Hida no Sato Folk village. Meteen toen we door de poorten van de ingang wandelden kreeg ik het gevoel terug te zijn gegaan in de tijd. De karakteristieke huizen omringen een vijver bewoond door zwanen, met op de achtergrond de Japanse Alpen. De laaghangende wolken in combinatie met het bos waar de huizen tussen staan gaven het een wat mysterieuze aanblik. Elk huis mag aan de binnenkant bezichtigd worden, wat zeker op een dag als deze erg aangenaam was. Binnen zagen we de oude haarden, badkamers en slaapkamers welke allemaal nog helemaal in de oude staat waren. Heel interessant om te zien hoe men vroeger in deze huizen leefde.

Over het Hida no Sato Folk village

In het Hida no Sato Folk village staan een 30-tal traditionele huizen, schuren en andere gebouwen uit de Hida regio. De gebouwen dateren allen uit de Edo-periode (1603 – 1867). Alle gebouwen zijn, om verschillende redenen, verhuisd van hun oorspronkelijke locatie om in 1971 dit openluchtmuseum in dorpsstijl te creëren. De boerderijen zijn gebouwd in de Gassho-zukuri stijl waarbij de steile rieten daken lijken op een paar biddende handen. Vanuit het hele land komen bezoekers om deze traditionele huizen te bewonderen. De huizen zijn letterlijk eeuwenoud zijn en hebben de tand des tijds dus goed weten te doorstaan. Details en tradities zijn belangrijk, daarom worden bijvoorbeeld nog steeds elke dag in ieder huis de vuurhaarden aangestoken.

Praktische info

– Het Hida no Sato folkvillage is in zo’n 10 minuten te bereiken vanaf het Takayama busstation (naast het treinstation).

– Het is dagelijks geopend van 08.30 tot 17.00 uur.

– De entree is 700 yen (zo’n €5.50) voor volwassenen. Kinderen t/m 6 jaar zijn gratis en kinderen tussen de 6 en 15 jaar betalen 200 yen (zo’n €1.50). Peildatum april 2017.

– Je hebt ongeveer een halve dag nodig om alles te bezichtigen en naar het uitkijkpunt te wandelen (gesloten bij regen).

– In het craft experience center kun je meedoen aan verschillende workshops. Zo kun je er typische Japanse poppen (sarubobo dolls) en keramische bekers maken (tegen een kleine vergoeding). Ook kun je er naar verschillende demonstraties kijken (gratis).

Hida no Sato

Ga je rondreizen door Japan en wil je meer zien dan de metropolen en tempels? Sla dan zeker de prachtige traditionele huizen van de Hida regio niet over. Ze laten je kennismaken met de stille bergdorpjes, kabbelende beekjes en imposante berglandschappen. De minder bekende kant van Japan.

Zou jij de traditionele huizen van de Hida regio willen bezichtigen tijdens een reis door Japan?

Ook lezen:

16 comments

Sabine 10 september 2017 - 5:40 pm

Supermooi! Ondanks de regen 🙂 Zou ik ook zeker naartoe willen!

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:41 am

Ja de regen was een beetje jammer ;-), maar toch genoten gelukkig!

Reply
Aniek Rooderkerken 10 september 2017 - 11:04 pm

Ja, zeker! Ik zou de Japanse steden graag bezoeken, er gaan fietsen, maar bergstadjes zoals deze zou ik ook graag bezoeken.

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:42 am

Ik denk dat je er zeker heel mooie fietsroutes hebt. De bergstadjes zijn prachtig, daar moet je er minimaal 1 van bezoeken 🙂

Reply
Davina 12 september 2017 - 8:26 pm

Wauw, dit spreekt echt wel tot de verbeelding! Een voor velen stukje ongekend gebied. Bij Japan denk ik ook aan de grote steden, eigenlijk nooit gedacht om een stadje zoals dit te bezoeken. Interessant!

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:45 am

Nee dat hebben de meesten, leuk he? Eigenlijk vond ik dit ook veel leuker als die grote steden. Al is Kyoto wel echt geweldig om te bezoeken.

Reply
Martin 15 september 2017 - 8:01 am

Wow, gaaf zeg! Bijzondere huizen met veel geschiedenis in een mooie omgeving! Ondanks de regen toch mooie sfeervolle foto’s!

Reply
Sanne 15 september 2017 - 9:18 am

Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me een mooie stop inderdaad!

Reply
Marcella 15 september 2017 - 2:46 pm

Wat een bijzondere plek, daar zou ik zeker naartoe willen! Mooie historie!

Reply
tineke koning 15 september 2017 - 4:05 pm

Je hebt mij helemaal verrast! ik wist niet eens de Janpan alpen had of een sort van alpen. Ook wist ik niet dat het zo kon regenen en groen is. En de praktische tips, zijn bij mij altijd welkom, daar hou ik zelf erg van.

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:52 am

Dat vind ik nou leuk om te horen 🙂 Japan is echt enorm groen, dat verraste mij ook heel erg. Ik had echt alleen maar bebouwing verwacht. Maar het was er prachtig!

Reply
Carolien 15 september 2017 - 7:14 pm

Ja, ik zou zeker naar het onbekende Japan ook willen. De Alpen spreken me erg aan (heb al in een LP van Japan gelezen). Stiekem al met manlief gehad over een campertocht door Japan. Ik zie het wel zitten en zou dan zeker ook deze kant op gaan. Deze huizen kende ik nog niet, maar spreken me ook erg aan. Ik hou echt van de historie en leer er altijd graag meer over. De regen geeft het een mysterieus sfeertje, maar ik kan me voorstellen dat je liever zon had gehad 😉

Reply
Elisa van der Sluis 17 september 2017 - 11:50 am

Ben zo benieuwd of je gaat en hoe je het er gaat vinden! Vooral de Japanse Alpen en Kyoto vonden wij prachtig, echt bijzonder fijn daar.

Reply
Diana 17 september 2017 - 8:51 pm

Wat bijzonder om dit te bezoeken. Dat ze eeuwen oud zijn maar nog in zo goede staat. Echt mooi! Jammer dat je anders activiteiten niet door konden gaan ivm de regen. Dan baal je toch een beetje.

Reply
Maaike 17 mei 2018 - 9:51 pm

Beste Lies, Super leuk al jouw verhalen te lezen! Volgende week zal ik afreizen naar Japan en neem al je tips mee:)
Kan jij laten weten of het nuttig is om een mobile Wifi kit te regelen? Ik hoor wisselende verhalen en je zou verwachten dat wifi optimaal werkt. Bedankt alvast!

Maaike

Reply
Elisa van der Sluis 22 mei 2018 - 4:12 pm

Hoi Maaike, dank voor je berichtje! Ik had geen mobile wifi kit, heb gewoon wifi in restaurants en hotels gebruikt. Dat werkte voor ons prima, we keken zelfs ‘s avonds wat tv ermee. Veel plezier daar!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More