Home BestemmingenAfrikaZuid-Afrika Terug in de tijd in Pilgrims Rest

Terug in de tijd in Pilgrims Rest

by Elisa van der Sluis

Pilgrims Rest, een oud mijnwerkersdorpje in Mpumalanga waar het lijkt alsof de tijd er al jaren stil staat. Voor ons was dit stadje het begin van onze roadtrip langs de schitterende Panoramaroute, waar ik eerder al een artikel over plaatste. Omdat het zo’n leuk en bijzonder stadje is, wil ik je er graag wat meer over vertellen.

Toen en nu in Pilgrims Rest

Pilgrims Rest ontstond omstreeks 1873 toen er voor het eerst goud in de regio werd gevonden. Dit zorgde ervoor dat er steeds meer goudzoekers naar het gebied kwamen die destijds in tenten bivakkeerden. Toen er geen eind aan het goud leek te komen bouwde men er permanente nederzettingen. De grootste goudklomp die er gevonden werd woog maar liefst elf kilo! Op een gegeven moment raakte het goud op en verlieten de goudzoekers het dorpje. De laatste goudmijn sloot in 1971, hierna raakte het dorpje in verval. In de jaren ’80 besloot men het dorpje waar nodig te restaureren en open te stellen voor publiek, om een kijkje te geven in het leven van de goudzoekers. Het dorp is vandaag de dag dus een openluchtmuseum waar rondleidingen gegeven worden en de prachtige oude gebouwen, mijnwerkerskarretjes en oude voertuigen je herinneren aan vervlogen tijden.

Ons bezoek aan Pilgrims Rest

Vanuit Johannesburg vertrokken wij richting Pilgrims Rest, een prachtige route die je via slingerende wegen meeneemt langs prachtige groene bergen en valleien. Absoluut geen saaie route om te rijden, ik genoot onderweg van al het moois om mij heen. Eenmaal aangekomen in Pilgrims Rest was ik behoorlijk enthousiast. Wie mij een beetje kent weet inmiddels dat ik gefascineerd ben door oude dorpjes met een rijke geschiedenis en hier viel ik met mijn neus in de boter. Overal stonden mooie oude huizen en gebouwen zoals een postkantoor en garage en zelfs een oud BP tankstation. Erg leuk om doorheen te wandelen als je, net als ik, geïnteresseerd bent in de geschiedenis van oude vervlogen tijden. Ik had echt het idee dat je hier een goede indruk krijgt hoe mensen vroeger, in de tijd van de goudzoekers, leefden en woonden.

Doen in Pilgrims Rest

– Bezoek de oude begraafplaats waar je het Robbers Grave vind. Het verhaal gaat dat een rover probeerde te stelen van de goudzoekers en verbannen werd. Toen hij terugkeerde werd hij gedood en in een naamloos graf op de begraafplaats gelegd.
– Neem deel aan één van de tours van het Diggings museum, waarbij je aan de Pilgrims Creek zelf kunt proberen om goud te zoeken.
– Bezoek de garage waar veel oude voertuigen uitgestald staan
– Maak net als wij een mooie wandeling, eventueel onder begeleiding van een gids, door het dorpje en geniet van al het moois wat je onderweg tegenkomt.

Zou jij dit bijzondere dorpje willen bezoeken?

Ook lezen:

4 comments

Sabine 3 juli 2016 - 8:25 pm

Wat interessant! Zou ik ook zeker bezoeken als ik in de buurt ben. Alleen al die mooie huisjes met de bergen op de achtergrond maken het een succes.

Reply
elisavandersluis 3 juli 2016 - 8:32 pm

Ik hou van dit soort plaatsjes 🙂 de omgeving was hier prachtig, al dat groen en die bergen. Super om veel plaatjes te schieten. Leuk dat jij hier ook van houdt!

Reply
Yvonne 15 juli 2016 - 7:32 pm

Ook wij genoten van de sfeer van vroeger in Pilgrim’s Rest en ook wij waren hier aan het begin van onze reis. Leuk dat je dan meteen je eerste wildlife zietin de vorm van die apen inderdaad..

Reply
elisavandersluis 15 juli 2016 - 8:39 pm

Ja echt een leuk plaatsje hé, grappig volgens mij hebben we echt dezelfde reis gemaakt. 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More