Home BestemmingenAfrikaZuid-Afrika Terugblik op Zuid Afrika en Swaziland

Terugblik op Zuid Afrika en Swaziland

by Elisa van der Sluis

Inmiddels zijn we terug van onze rondreis door Zuid Afrika en Swaziland. De twee landen hebben al onze verwachtingen overtroffen, het was werkelijk een geweldige reis. De tijd vloog voorbij, we hebben zoveel gedaan en zo ontzettend veel gezien. Genoeg stof voor mij om de komende tijd over te schrijven, al zoek ik nog naar de juiste woorden. Ik begin met een korte terugblik op onze reis.

Een land van contrasten

Nooit ben ik in een land geweest waar de contrasten zo goed zichtbaar waren als in Zuid Afrika. In plaatsen als Johannesburg en Pretoria vind je moderne gebouwen, wolkenkrabbers en vierbaans snelwegen. Wanneer je deze plaatsen verlaat zie je al snel de herkenbare rondavels (ronde huisjes met een rieten dak), lopen koeien en geiten vrij over straat en lijkt het op sommige plaatsjes alsof de tijd er al jaren stil staat. Het contrast tussen arm en rijk was nergens zo duidelijk zichtbaar als in Soweto. Hier zijn straten waar aan de linkerzijde dure mooie huizen staan, met oprijlanen en grote tuinen, terwijl aan de rechterzijde kleine hutjes stonden waar men met meerdere families wonen.

IMG_1391

Een land vol verrassingen

Verrassingen waren er voldoende deze reis, zowel positief als negatief. Zo zijn wij maar liefst 3 keer bekeurd door de politie, waarvan bij in ieder geval 1 boete het wel heel snel duidelijk werd dat meneer agent vrij corrupt was. Bij de eerste keer pinnen wachtte ons ook een onaangename verrassing, toen de pinpas van mijn schoonvader werd ingeslikt. Op hulp van de plaatselijke bank hoefden we niet te wachten, die gooiden de hoorn erop. De bank in Nederland was gelukkig een stuk vriendelijker en zorgden dat de pas in elk geval geblokkeerd werd. Gelukkig had mijn schoonmoeder nog een pas, anders hadden ze toch een probleem gehad. Maar er waren ook heel veel leuke verrassingen! Zo liep er in St. Lucia plots een nijlpaard door de straat, iets wat je toch niet helemaal verwacht. In het Krugerpark waren we al blij geweest als we een paar dieren van de Big 5 zouden zien, we zagen ze echter allemaal in maar liefst drie uur! En we zagen nog zo veel meer; giraffes, zebra’s, impala’s, prachtige vogels, jonge dieren met hun moeders, het was werkelijk fantastisch.

Een land vol prachtige natuur

De natuur in zowel Zuid Afrika als Swaziland heeft ons werkelijk overdonderd. De uitzichten langs de Panorama route waren fenomenaal, al hadden we wel geluk met het mooie weer waardoor we kilometers ver konden kijken. De wildlife parken, zoals het Krugerpark en Hluhluwe National Park, zijn op zich al schitterend om doorheen te rijden, de natuur is zo ongerept en puur. En dan zijn er nog de imposante Drakensbergen. Een bergketen die zich zo’n 2000 kilometer uitstrekt. Het natuurgebied Royal Natal leent zich uitstekend voor het maken van een mooie wandelingen, wel oppassen voor slangen!

IMG_0459

Een land van vriendelijke en leuke mensen

Hoewel de mentaliteit iets anders is dan wat wij gewend zijn, alles gaat er zeg maar wat rustiger aan toe dan in Nederland, waren de mensen over het algemeen ontzettend vriendelijk. Toen wij een lokaal dorpje in Swaziland wilden bezoeken en verdwaald waren vroegen we de weg aan een voorbijganger. Deze stapte vervolgens in om ons de weg te wijzen, wij dachten dat hij dezelfde kant uit moest. Dat was niet het geval en hij moest dus nog een flink eind teruglopen. Op onze vraag waarom hij dan in vredesnaam mee was gereden kregen we als antwoord: ‘ja, anders waren jullie er nooit gekomen’. Dit geeft ongeveer wel weer hoe de meeste mensen zijn: vriendelijk, behulpzaam en in voor een praatje.

IMG_1437

Zuid Afrika heeft de afgelopen weken mijn hart gestolen. Het was voor ons de eerste keer dat we er kwamen, maar zeker niet de laatste keer! De komende tijd zal ik natuurlijk nog veel meer vertellen over onze belevenissen tijdens deze bijzondere reis en komen er een aantal mooie fotoverslagen, waarvan ik hoor dat jullie ze net mooi gaan vinden als ik. Tevens wil ik jullie bedanken voor de ontzettend leuke reacties die we kregen op onze foto’s en korte updates op facebook en instagram tijdens de reis. We konden vanwege de slechte wifi niet altijd reageren, maar we hebben ze allemaal gelezen!

Ben jij weleens in Zuid Afrika geweest en wat vond je ervan?

Ook lezen:

4 comments

Rowan 16 mei 2016 - 2:35 pm

Wat hebben jullie een prachtige reis gemaakt zeg! En de foto’s: echt heel mooi! Ik zou best een keertje naar Zuid Afrika willen. Ik ben wel in Kenia geweest, dat land heeft ook HEEL veel indruk op mij gemaakt!

Reply
elisavandersluis 16 mei 2016 - 8:16 pm

Dank je wel! Het was echt een geweldige reis, een enorme aanrader! En zoveel indrukken inderdaad, heb de komende tijd genoeg te vertellen haha. Kenia lijkt me ook schitterend, laatst zag ik foto’s van Mozambique ook helemaal geweldig volgens mij.

Reply
Marcella 20 mei 2016 - 11:54 am

Wauww, klinkt als een geweldig mooie reis! En met je schoonouders zo te lezen, ik ga in september ook met m’n schoonouders op reis (naar Amerika & Canada). Ik kijk uit naar meer foto’s en avonturen, maar dit voorproefje beloofd al veel goeds!!

Reply
elisavandersluis 20 mei 2016 - 4:02 pm

Hi Marcella, ja klopt met mijn schoonouders en zwager. Was echt een geweldige reis! Grappig dat ook jij met je schoonouders op reis gaat, USA en Canada klinkt goed zeg! Er komt nog aardig wat op te staan de komende tijd, hoop dat je het net zo leuk vind als ik!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More