Home BestemmingenAfrikaBotswana Trans-Kalahari highway: reizen door ongerept Botswana

Trans-Kalahari highway: reizen door ongerept Botswana

by Elisa van der Sluis
Trans Kalahari highway

Wie vanuit Johannesburg of Windhoek over land naar Botswana reist ontkomt er niet aan: de Trans-Kalahari Highway. Deze ellenlange snelweg neemt je mee dwars door de Kalahari woestijn, een ongerept landschap waar geen eind aan lijkt te komen.

Van Johannesburg naar Ghanzi over de Trans-Kalahari highway

Op een bizar vroeg tijdstip vertrekken we vanuit Johannesburg, zelfs de vogels liggen nog op 1 oor als wij onze spullen in de overlandtruck gooien. Het is de tweede dag van onze tocht door zuidelijk Afrika en we zijn nog enigszins moe van de vlucht van de dag ervoor. Het belooft een lange dag te worden met Ghanzi als onze eindbestemming.

Even later zijn we op weg en trekt het heuvelachtige Zuid-Afrikaanse landschap aan ons voorbij. Een paar uur later passeren we de grens van Botswana en zien we een drastische verandering in het landschap. De groene heuvels maken plaats voor uitgestrekte vlaktes. De Kalahari woestijn. De vlaktes zijn overigens niet kaal zoals je bij een woestijn zou verwachten. Er is opvallend veel begroeiing, al zijn het wel allemaal dezelfde stekelbosjes met hier en daar een boom. Kilometer na kilometer leggen we af over de snelweg waar geen eind aan lijkt te komen. Dan trapt ineens de chauffeur vol op de rem. Vanuit de bosjes komt een groep struisvogels aangerend. Vlakbij de truck stoppen ze, wat ons de gelegenheid geeft de dieren op de foto te zetten.

Struisvogels Botswana

Kalahari

Kou & schorpioenen

Tegen het einde van de dag bereiken we Kang, waar we de nacht doorbrengen en ook voor het eerst onze tenten opzetten. De nacht is koud en rillend liggen we in onze slaapzak. We moeten wennen aan het matje waar we op liggen en het lijkt dan ook uren te duren voor we de slaap kunnen vatten. Na een korte nachtrust beginnen we nog half slapend aan het afbreken van de tent. Ik til het tentzeil op om de tent op te vouwen en dan verstijf ik.  Er komen schorpioenen onder de tent vandaan. Gedver, daar sliep ik net boven. De gids zag waarschijnlijk de angst in mijn ogen en legt snel uit dat ik mij geen zorgen hoef te maken. Deze zijn niet dodelijk, 1 steek voelt slechts alsof je door 10 wespen bent gestoken. Ah, fijn. Dat lucht op…

Na de schorpioenenhorror trekken we verder door de woestijn, richting Ghanzi. Het is een kortere reisdag als de dag ervoor. Aan het landschap wijzigt niet veel, al zien we deze dag wel veel vee. Koeien, ezels en geiten lopen links en rechts vrij over de weg, wat soms voor hilarische momenten zorgt als wij met onze megatruck de kuddes ontwijken. In de middag komen we aan in Ghanzi en worden we direct vrolijk begroet door een kleine, wat fragiel uitziende oudere man. Het is het begin van ons volgende avontuur: een ontmoeting met de San bushmen.

Kalahari 2

Ezels Botswana

San Botswana

Over de Trans-Kalahari Highway en het Central Kalahari Game Reserve

De Trans-Kalahari highway is een snelweg die de steden Johannesburg en Windhoek met elkaar verbindt via Botswana. In Namibië heet de weg officieel de B6, in Botswana de A2 en in Zuid-Afrika de N4. Deze weg leidt je voor het grootste deel door de Kalahari woestijn. Een enorme vlakte, vaak zonder sporen van beschaving. Via de Trans-Kalahari highway is ook het Central Kalahari Game reserve te bereiken. Dit is het op twee na grootste wildpark ter wereld. Het best bezoek je dit wildpark vanuit Ghanzi (Xade poort), gezien het meest wild zich in het noordelijke deel van het park bevindt. Vanuit Ghanzi is het nog zo’n 150 km naar de Xade poort. Er zijn een paar lodges en campings in het park. Neem wel water en benzine mee, dit is in het park niet te verkrijgen.

Een paar handige tips

Ga je ook reizen over de Trans-Kalahari Highway? Hier zijn een paar handige tips:

  • Stop bij ieder tankstation en gooi je auto tot de nok vol. Een jerrycan is ook geen overbodige luxe, zeker als je ook het Central Kalahari Game Reserve bezoekt. Je zult amper een pomp tegenkomen.
  • Neem voldoende water en iets te snacken mee.
  • Moet je naar de wc? Dan zul je genoegen moeten nemen met bushy-bushy, oftewel even achter een struik je broek laten zakken. Het went na een paar keer.
  • Plan een overnachtingsplek in. Het is niet aan te raden de afstand van Johannesburg naar Ghanzi of Windhoek in 1 dag te rijden. Kang is een goede plaats om door de nacht door te brengen.
  • Pas onderweg op voor dieren! Er staan geen hekken, dieren lopen vrij rond.
  • Zorg voor entertainment onderweg. Het landschap verandert niet veel en dat gaat na een paar uur vervelen. Zorg voor leuke muziek en een boek of tijdschrift.

Vanuit Ghanzi reizen veel mensen door naar Maun, de toegangspoort naar de Okavango Delta. Dit is 1 van de meest bijzondere gebieden van Botswana, een echte wildernis vol wildlife. Eigenlijk mag je dit niet missen. Ook wij gingen 3 dagen op avontuur in de Okavango Delta en ik kan het je alleen maar aanraden. Al is het alleen al vanwege de waanzinnige zonsondergangen.

Ook lezen:

2 comments

Evelyn 25 september 2018 - 7:37 am

Het ziet er superprachtig uit!

Reply
Elisa van der Sluis 1 oktober 2018 - 3:20 pm

Thanks! Vond het echt heel mooi daar, zo ongerept nog.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More