Home BestemmingenEuropaNederland De viering van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

De viering van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

by Elisa van der Sluis

Afgelopen weekend was het feest in het centrum van Rotterdam. Het Chinees Nieuwjaar werd er namelijk gevierd. Bij ons ligt de viering van het nieuwe jaar natuurlijk al ruim een maand achter ons, maar volgens de Chinese kalender begon het nieuwe jaar afgelopen zaterdag. Dat zorgde voor een kleurrijk spektakel en ik was er bij!

Het jaar van de Haan

De Chinese Astrologie hanteert de tekens van de dierenriem. Dit valt enigszins te vergelijken met wat wij kennen als onze sterrenbeelden. Net als de Westerse astrologie kent de Chinese dierenriem 12 tekens, waarbij je geboortedag bepaald onder welke teken je valt. Daar houdt de vergelijking ook direct mee op. In de Westerse Astrologie verandert het teken bijvoorbeeld eens per maand, bij de Chinese is dit eens per jaar. De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt namelijk bepaald door de Maankalender. De tekens van de dierenriem bestaan onder andere uit de Geit, Aap, Slang, Draak en mijn teken: het Konijn. Dit jaar wordt het jaar van de Haan. Mensen die in het jaar van de Haan zijn geboren worden omschreven als kleurrijk, onbevangen en beschermend, maar ook als opschepperig en hebberig.

Het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam

Het Chinees Nieuwjaar wordt al jaren uitbundig gevierd in Rotterdam. Het wijkpark “het Oude Westen” wordt omgetoverd in een cultureel festivalterrein. Het terrein wordt versierd met prachtige rode decoraties en lampionnen en er hangen rode vlaggen waarop je jouw nieuwjaarswens kunt achterlaten. Het is genieten bij de diverse eetkraampjes, waar je de meest lekkere Oosterse gerechten kan proeven. Ook worden er Kungfu shows gehouden en zijn er verschillende filmvoorstellingen op diverse locaties in de stad en natuurlijk wordt er ’s avonds volop vuurwerk afgestoken. Wat ik zelf bijzonder leuk vond, waren de traditionele leeuwendansen die op verschillende plekken in de stad te bewonderen waren.

De traditionele optocht

Naar mijn mening het hoogtepunt van de viering van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam: de traditionele optocht over de West-Kruiskade en de 1e Middellandstraat. Traditiegetrouw hangen de ondernemers langs deze straten kroppen sla aan de deur. De gedachte hierachter is dat het monster Nian de sla zal nuttigen in plaats van de bewoners van het pand. Eerst is er de ontwaakceremonie, waarbij de ogen van de leeuw worden beschilderd zodat hij ontwaakt. Vervolgens gaat er een optocht langs de deuren van de ondernemers. De optocht is een kleurrijk spektakel met leeuwendansen, traditionele muziek, draken en knallend vuurwerk om kwade geesten op afstand te houden.

Wat vond ik ervan?

Voor mij was het de eerste keer dat ik de viering bezocht en ik nam voor de gelegenheid mijn stiefvader gezellig mee. Ik keek mijn ogen uit bij de verschillende festiviteiten. Vooral de optocht en de traditionele leeuwendansen vond ik erg mooi om te zien. Natuurlijk was het, zoals bij ieder festival in Rotterdam, behoorlijk druk. Die drukte nam ik maar even op de koop toe, het hoort er nu eenmaal een beetje bij. Als je daar niet tegen kan, raad ik het je af om het feest te bezoeken. Wel moet ik zeggen dat eigenlijk iedereen vrolijk was en de stemming er goed in zat. Het was een gezellig en vooral kleurrijk volksfeest. Kortom, ik vond het bijzonder leuk om mee te maken en zou zeker nog een keer gaan.

Heb jij weleens de viering van het Chinees Nieuwjaar meegemaakt?

Ook lezen:

7 comments

Ilona 1 februari 2017 - 5:32 pm

Wat een tof verslag en erg feestelijk zo’n viering in Rotterdam. Toen ik nog in Den Haag woonde, maakte ik het ook graag mee. Chinatown doet dan eer aan de naam. Lekker eten (pandan!) en mooie optochten.

Reply
elisavandersluis 1 februari 2017 - 10:08 pm

Dank je Ilona! Toevallig had ik het er met Liam over om volgend jaar in Den Haag te gaan kijken, lijkt mij ook erg leuk. En inderdaad, dat eten…jummie! 😉

Reply
Marcel 1 februari 2017 - 7:57 pm

Lijkt me erg leuk en indrukwekkend om mee te maken, vooral de traditionele leeuwendans!. De gezelligheid straalt van de foto’s af!

Reply
elisavandersluis 1 februari 2017 - 10:11 pm

Was echt een feestje om mee te maken, onwijs leuk! En jij gaat ook binnenkort naar Rotterdam, leuk! Al een idee wat je allemaal gaat doen?

Reply
Stéphanie 2 februari 2017 - 7:06 pm

Wat een sfeertje he! Ik heb het dit jaar gemist in Den Haag, daar schijnt het ook heel gezellig te zijn geweest.

Reply
Anita 4 februari 2017 - 1:01 pm

Leuk dat je Chinees Nieuwjaar hebt gevierd 🙂 Leuke kleurrijke foto’s heb je gemaakt

Reply
elisavandersluis 5 februari 2017 - 8:44 pm

Dank je wel! Was erg leuk om een keertje mee te maken, wel druk haha

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More