Home TipsPersoonlijk Vijf momenten waarop reizen niet zo leuk was

Vijf momenten waarop reizen niet zo leuk was

by Elisa van der Sluis

Reizen vind ik één van de allerleukste dingen om te doen. Nieuwe plekken bezoeken, ervaringen opdoen en nieuwe culturen leren kennen, ik vind het heerlijk. Soms lopen de dingen helaas iets anders dan ik vooraf had bedacht. Je kan nu eenmaal niet alles vooraf plannen. Daarom een lijstje van vijf momenten waarop reizen niet zo leuk was.

De horrorbusrit

Van alle momenten waarop reizen niet zo leuk was, staat deze mij echt nog in het geheugen gegrift. Ik was 16, net klaar met de middelbare school en ging voor de allereerste keer zonder ouders op vakantie. Bestemming? Lloret de Mar (dat was toen nu eenmaal the place to be). Vervoersmiddel? Slik, de bus. Het zou een hele lange reis worden, dat wist ik vooraf. Goed voorbereid ging ik de bus in, boekje mee, iets te snoepen, wat muziek en een hele boel goeie zin. De meneer achter mij had er ook zin in en had een kratje bier bij, zakken chips en bestelde nog een paar broodjes frikadel bij een tussenstop. Ongeveer een uur later, we zaten ergens in noord Frankrijk, werd het eten en drinken deze meneer iets te veel van het goede. Resultaat? Hij heeft de rest van de reis achter mij over zitten geven, luid zitten klagen en ruzie met zijn vrouw zitten maken. Niet echt heel prettig en het zorgde ervoor dat de rest van de reis wel een maand leek te duren. Ik besloot op dat moment dat ik nooit meer met een bus op vakantie zou gaan.

Aan het infuus in Egypte

Mijn tweede reis ging naar Hurghada, Egypte. Ik was 17 en dit werd mijn eerste reis buiten Europa. Ik had een excursie geboekt naar Luxor, waar ik enorm naar uitkeek. Dit bleek op de heetste dag van de vakantie te zijn. Heel de dag had ik, naar mijn mening, genoeg gedronken. Bij terugkomst in het hotel bleek dat een paar liter water niet is opgewassen tegen temperaturen van boven de 45 graden. Ik werd ziek. Doodziek. Op een zeker moment kwam er een dokter bij en toen bleek dat ik was uitgedroogd, was ik nogal bang dat ik naar het ziekenhuis zou moeten. Ik zag mijn complete reis al helemaal in duigen vallen. Gelukkig bleek de dokter nogal creatief. Hij pakte mijn koffer, zette hem op het nachtkastje, hing het infuus eraan en no time voelde ik mij stukken beter. Ok, ik was nog niet helemaal opgeknapt, maar het hielp wel. Geluk bij een ongeluk dus.

momenten waarop reizen niet zo leuk was

Iedere vliegreis waarbij mensen mijn hoofd als steun gebruiken

Ik denk dat veel mensen deze wel herkennen. Je hebt een plaats aan het gangpad in het vliegtuig en werkelijk iedereen die voorbij loopt moet even op jou stoel leunen. Alleen pakken ze dan niet de hoofdsteun, maar je hoofd. Echt onwijs irritant! Het gangpad ontwijk ik inmiddels zo veel mogelijk, al ontkom je er soms toch niet aan. Wat ook vreselijk irritant is, is als mensen achter je opstaan en zich aan jou rugleuning optrekken. Het liefst als je net bijna slaapt.

Koffer in tweeën

Dat je, als je naar de USA reist, je koffer alleen op slot mag doen als hij voorzien is van een TSA slot, kwam ik bij aankomst in Orlando achter. Gevalletje eigen schuld, dikke bult. Ik had gewoon wat beter mijn papieren na moeten lezen. Dat ik flink baalde toen mijn koffer in twee losse delen (met mijn ondergoed on top, maar dat terzijde) de band op kwam, moge duidelijk zijn. Ze hadden hem even opengemaakt voor controle (met een breekijzer?), bleek achteraf.

De keer dat ik drie maal zo lang over de terugweg deed.

Een paar jaar terug ging ik rond kerst naar Maastricht. Superleuk en wat een mooie stad! Na een onwijs leuk weekend te hebben gehad ging ik weer terug naar huis. Een rit waar je normaal ongeveer twee uurtjes over doet. Alleen sneeuwde het die dag echt heel erg, waren er wegen afgesloten en reed niemand harder als 30 km per uur. Uiteindelijk heeft het maar liefst zes uur geduurd voor ik thuis was. Niet zo heel leuk.

Natuurlijk zijn het allemaal geen wereldproblemen en achteraf kan ik er allemaal echt wel om lachen. Aan sommige dingen doe je nu eenmaal niets en van sommige dingen leer je weer iets bij. Maar zo af en toe maak ik nog steeds van die dingen mee dat ik toch even mijn wenkbrauwen optrek.

Wat was jouw grootste baalmoment tijdens een reis?

Ook lezen:

24 comments

Stéphanie 27 november 2016 - 11:32 am

O jee, die busreis naar Spanje lijkt mij inderdaad geen pretje. Ach ja, je hebt het van je lijstje kunnen afstrepen 😉 Als ik mijn koffer in twee losse delen zou aantreffen zou ik onwijs balen. Weg je privacy haha. Mijn grootste baalmoment tijdens het reizen was gedurende mijn recente rondreis door Ontario, waar ik op dag 2 voedselvergiftiging opliep, met als gevolg een aantal dagen goed ziek en een week om erbovenop te komen. Dat je dan niet optimaal kunt genieten is echt balen. 🙁

Reply
elisavandersluis 27 november 2016 - 10:47 pm

Nee die busreis was echt niet fijn haha 😉 Zo inderdaad de voedselvergiftiging van jou as ook niet mis. Altijd balen als je ziek wordt tijdens een reis, gooit er meteen zo’n domper op! Gelukkig waren het maar twee dagen, maar toch.

Reply
Diana | Stripe Away 27 november 2016 - 11:55 am

Zo wat herkenbare dingen. Vooral die bus reis naar Spanje, 3 keer met ouders. We hadden in een busrit een groepjongeren die iets te weinig rekening hielden met het feit dat sommige mensen wilde slapen of niet van luide stampmuziek hielden. Gelukkig geen kotsende meneer achter mij. Maar o je koffer in tweeen lijkt mij ook wel erg. Ook ooit een keer 10 uur gedaan over een rit van Parijs naar Breda omdat er een tunnel bij Antwerpen blank stond. Zelf vond ik toch wel mijn busrit in Kreta erg. Hoge smalle wegen, waarvan de zijkant stijl naar beneden lip en door de vele bochten en hobbels ik super misselijk werd pfff.

Reply
elisavandersluis 27 november 2016 - 10:49 pm

Hahaha ja die busreizen…nee, dat doe ik echt niet meer. Heb mijn portie wel gehad 😉 Jij ook zo te horen! 10 uur van Parijs naar Breda is ook wel erg lang zeg, jeetje! De busrit in Kreta klinkt herkenbaar, zo 1 had ik er ook midden in de nacht. Zo fijn 😉

Reply
Marlies 27 november 2016 - 1:25 pm

Oh wat balen allemaal! Zeker die bus reis!
Ik denk dat mijn grootste baalmoment was dat ik een wortelkanaalbehandeling moest laten doen in Australië (gelukkig daar en niet in een arm land ofzo) en dat je verzekering zegt ‘je krijgt het allemaal terug hoor, hooguit 200€ zelf betalen’. Bleek dat ze een foutje hadden gemaakt en vergaten mij natuurlijk te verwittigen, dus ik mocht de 1200€ gewoon zelf betalen. Ja ik heb gehuild…

Reply
elisavandersluis 27 november 2016 - 10:50 pm

Neeeee!!! Wat erg! Dat is ook een niet te misselijk bedrag zeg, mijn hemel. Fijn ook zeg, dan denk je goed te worden geholpen. Ik zou ook huilen, hard en lang 🙁

Reply
Marlies 29 november 2016 - 6:34 pm

Ja inderdaad en ik was vooral boos! Kom je thuis na een jaar reizen en helemaal blut. Ik heb toch even van me laten horen! Spijtig genoeg heeft dat niet geholpen.

Reply
Co 27 november 2016 - 3:18 pm

Wat een helse momenten, haha! Ik heb meestal geen grote rampen tijdens het reizen gelukkig (klopt even af). Heb wel eens bijna een vliegtuig gemist, maar dat ging gelukkig net goed. En ben ook niet zo’n grote fan van vliegen, dus tijdens stevige turbulentie (of nog erger; luchtzakken), sta ik doodsangsten uit. Gelukkig komt dat altijd wel goed 🙂

Reply
elisavandersluis 27 november 2016 - 10:52 pm

Haha wees blij 😉 Wij mistten vorige week nog bijna het vliegtuig naar Dublin, zo irritant altijd. Ik ben ook geen held in het vliegtuig hoor, bij een beetje turbulentie denk ik meteen dat het hele vliegtuig uit elkaar valt. Misschien moet ik gewoon eens stoppen met Air Crash Investigation kijken 😉

Reply
Shirley 27 november 2016 - 9:59 pm

Ohnee, wat typisch ook dat je tijdens je eerste twee reizen alleen meteen met zoiets te maken kreeg. Gelukkig heeft het je niet tegengehouden om te blijven reizen. Ik heb gelukkig geen hele erge dingen meegemaakt. Het eerste wat me te binnen schiet is de landing op Schiphol vorige week zondag in de storm. Inclusief doorstart en kotsende mensen. Ik was heel blij toen we eindelijk geland waren! En toen ik terugkwam uit Amerika vloog ik in 6 uur van New York naar Brussel. Daarna heb ik (letterlijk) meer dan 6 uur in de file gestaan van Brussel naar Utrecht :’)

Reply
elisavandersluis 27 november 2016 - 10:57 pm

Ja, stom hé?! Het houdt mij inderdaad gelukkig niet tegen, maar soms denk ik wel van “de volgende keer toch maar een keer naar Texel”;-). Wauw dat is nogal een landing zeg, zoiets heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt. Lijkt me doodeng! O ja files…vorige week gingen wij naar Dublin wat een uur en een kwartier vliegen is. De reis Rotterdam – Eindhoven duurde bijna 3 uur. Toen zat ik mijzelf ook aardig op te vreten 😉

Reply
Yvonne 28 november 2016 - 12:47 pm

Ow, die busreis! Volgens mij heeft iedereen wel eens die “fout” gemaakt, om vervolgens te besluiten nooit meer met de bus zo ver op vakantie te gaan. Zelf ook net na mijn studententijd gedaan… eens maar nooit meer. 🙂 Leuke blog!

Reply
elisavandersluis 1 december 2016 - 7:17 pm

Haha ja volgens mij ook Yvonne! En dank je 🙂

Reply
marleen@burgertrutjes 29 november 2016 - 11:30 am

Ohhh superherkenbaar haha! GELUKKIG ben ik nog nooit meet de bus op vakantie geweest anders zou ik helemaal gillend gek worden denk ik! Haha! Die hoofd als steun ook.. Blijf van me af 😉

Reply
elisavandersluis 1 december 2016 - 7:18 pm

Hahaha ja precies dat dus! Ik kan daar echt heel geïrriteerd van raken 😉

Reply
Claire 29 november 2016 - 9:14 pm

Wat een vreselijke momenten maar ik hoop dat je om een paar nu kan lachen. Stiekem vind ik het wel leuk om dit te lezen want sommige reizen lijken echt té mooi om waar te zijn. Ik vind busvakanties ook écht een HEL!

Reply
elisavandersluis 1 december 2016 - 7:19 pm

Precies, daarom wilde ik ook de andere kant even laten zien. Het is echt niet altijd feest en dit is ook lang niet alles ;-). Maar gelukkig onthou je de mooie momenten toch altijd het meest van alles.

Reply
Sheila 29 november 2016 - 10:25 pm

Hahaha.. ik heb echt nog nooit meegemaakt dat iemand mijn hoofd gebruikte als steun in plaats van de stoel zelf. Kan me niet eens voorstellen dat dat gebeurt eigenlijk. Ik moet ook wel zeggen, dat ik nauwelijks aan het gangpad zit als ik vlieg. Ik vind aan het raam toch het prettigst. Kan ik nog ergens tegen aan leunen.

Reply
elisavandersluis 1 december 2016 - 7:20 pm

Wees blij! Ik heb dat al zo vaak gehad, gaat altijd wel per ongeluk, maar toch 😉 Aan het raam is echt het fijnste.

Reply
Marcella Molenaar 9 december 2016 - 10:48 pm

Leuk lijstje! Ik ben toevallig bezig met een soortgelijk artikel, komt binnenkort online 😉 Ik zit bijna altijd aan het gangpad, maar heb nooit mensen op mijn hoofd. Wat irritant! Dat mensen achter je de stoel naar achteren trekken is inderdaad super hinderlijk!

Reply
elisavandersluis 10 december 2016 - 8:42 pm

O wat grappig ben ook wel benieuwd naar de jouw lijstje 🙂 Ik dacht dat het supervaak gebeurde als je aan het gangpad zat, maar volgens mij heb ik gewoon altijd pech 😉

Reply
Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 4 januari 2017 - 11:06 am

OMG wat een verhalen! Die vent achter je in de bus spoort niet hoor haha echt balen dat jij er van mee kon genieten. En die koffer, ik zou dat echt verschrikkelijk vinden, een soort inbreuk op je privacy.

Reply
elisavandersluis 4 januari 2017 - 7:25 pm

Hahaha, ja erg hé! Je maakt nog eens wat mee op reis 😉 Die koffer was wel het toppunt eigenlijk, voelde me gewoon een soort van naakt haha

Reply
Esther 29 augustus 2019 - 5:34 pm

Wel rot ervaringen Elisa! Ik heb gelukkig wel een goede ervaring met een busreis naar Margrat de mar, heel relaxed bovenin en ook nog voorin de bus… en normale mensen in de bus
Enigste x dat mijn vakantie niet leuk was lag het aan het weer…. 3 weken in Oostenrijk waarvan 2,5 week in de stort regen

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More