Home TipsReistips Waarom je in de nazomer in Lapland wilt zijn

Waarom je in de nazomer in Lapland wilt zijn

by Elisa van der Sluis
Nazomer in Lapland

Lapland is niet alleen in de winter een paradijs: ook in de (na)zomer prikkel je hier je zintuigen. Dit artikel zit vol verrassingen. We vertellen je in detail waarom je nog dít jaar in de nazomer in Lapland wilt zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat je hier vanaf eind augustus al het noorderlicht kunt zien?!

Wat is Lapland?

Het noorden van Zweden, Finland, Noorwegen en een stukje Rusland heet Lapland. Vroeger was Lapland het land van de Sami. Deze nomadische bevolking trok kilometerslang rond met hun rendieren. Ze leefden in kota’s (tenten) en leefden dichtbij de natuur. In de laatste eeuwen voegden de Scandinaviërs zich toe aan Lapland. Ze mengden zich met de Sami. Hierdoor verloren veel Sami hun tradities en gewoontes. Gelukkig streven nog honderden Sami naar het behoud van hun cultuur.

Lapland

Wat kun je doen in de (na)zomer in Lapland?

Lapland staat voornamelijk bekend als winterbestemming. Maar daar doet deze prachtige regio zichzelf mee te kort. In de zomer- en herfstmaanden is dit namelijk ook een schitterende vakantiebestemming. Vooral voor mensen die van ongerepte natuur, schone lucht, oorverdovende stilte, vers en lokaal eten, outdoor activiteiten en wellness houden. Je kunt in Lapland namelijk urenlang hiken (met husky’s), mountainbiken, kanoën, paddenstoelen en bessen plukken en van sauna’s en hot tubs genieten.

Mushroom picking Rovaniemi Lapland Finland

In de nazomer voeg je aan dit rijtje activiteiten ‘noorderlicht jagen’ toe. Want wanneer de nachten lengen (vanaf eind augustus) en het vrijwel onbewolkt is, is het weer donker genoeg voor het noorderlicht om zich te laten zien. Diepgroene, en soms ook roze en paarse, strepen versieren de zwarte hemel. Alsof ter plekke, door moeder natuur, een schilderij wordt gemaakt.

noorderlicht Lapland

De wilde dieren in Lapland bereiken ook hun hoogtepunt. Beren en knaagdieren zijn druk op zoek naar eten voor hun winterslaap. Rendieren krijgen dikke glanzende vachten en grootse geweien omdat het bijna paringstijd is. En elanden bereiden hun jongen voor op een zelfstandig leven. Alle dieren zijn druk bezig en dat vergroot de kans voor reizigers om ze te zien.

rendieren Lapland

De natuur in Lapland is als een kameleon. Van het pure witte in de winter, wordt de natuur langzaam groen in de lente. Na een intens groene zomer veranderen de bossen en struiken in rode, gele en oranje kleuren. De zon straalt een warme gloed op het landschap. Het voelt alsof je in het paradijs bent.

zomer Zweden

Waar moet je zijn in Lapland?

Lapland kent twee typische landschappen: beboste heuvels en ruige toendra’s en bergen. In Noord-Noorwegen voeg je hier ongerepte stranden en eilanden aan toe. Wil je hiken en mountainbiken door bossen? Ga naar het Finse Rovaniemi, Luosto of Ruka of het Zweedse Arjeplog of Ammarnäs.Kom je naar het noorden om beren te spotten? Dan zit je in Kuusamo goed. Rendieren zie je overal – zowel onderweg als bijvoorbeeld in het Reindeer Park van het Finse Salla. De kans op elanden is overal gelijk, maar bij het Zweedse Jetis, vlakbij Arjeplog is de kans iets groter.

Wil je vakantie vieren in ruige berglandschappen? Rijd door naar het noorden en ga naar het Zweedse Björkliden. De uitgestrekte toendragebieden vind je rondom het Finse Nuorgam. In Noorwegen geniet je van super rustige stranden met turkooisblauw water.

Met reisorganisatie Voigt Travel bereik je Lapland in de (na)zomer super snel. Tot en met halverwege september vlieg je met deze Laplandspecialist vanaf Rotterdam The Hague Airport, zonder overstap, naar Fins en Zweeds Lapland. Wanneer je een fly & drive boekt, staat er een huurauto voor je klaar op het vliegveld. Wil je profiteren van het allemansrecht in Scandinavië en wildkamperen? Ga voor een kampeervakantie of een camperrondreis. Je bepaalt dan zelf waar je heen gaat. Wat je ook doet: Voigt Travel voorziet je van de praktische informatie én insiders tips.

Dit artikel is in samenwerking met Voigt Travel tot stand gekomen.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More