Home BestemmingenAziëJapan Waarom Osaka mij niet wist te raken

Waarom Osaka mij niet wist te raken

by Elisa van der Sluis

Van te voren keek ik enorm uit naar ons verblijf in Osaka. Ik had er eigenlijk alleen maar goede verhalen over gehoord en was reuze benieuwd naar deze stad. Wat als een warm bad had moeten voelen werd echter een ijskoude douche. In meerdere opzichten…

Na een heerlijk verblijf in Nara reisden we door naar onze laatste verblijfplaats: Osaka. Net als Tokyo is Osaka een miljoenenstad en het is tevens de tweede stad van Japan. Het is ook een echt toeristenknooppunt. Vele reizen door Japan beginnen en / of eindigen hier. Lang verhaal kort, het is er dus druk. Druk met Japanners en druk met toeristen. Dat hoeft niet erg te zijn, in Tokyo bijvoorbeeld merkten we er vreemd genoeg vrij weinig van.

Welkom in Osaka

Dat die drukte soms ook pure ellende kan betekenen, merkten we al bij aankomst in Osaka. Hele drommen met mensen liepen er kris kras door elkaar heen. Ook bleek het station een verbouwing te ondergaan. Op zich niet zo erg, als ze de Engelstalige bordjes tenminste hadden laten hangen. Ineens was de Japanse efficiëntie ver te zoeken. Dat hadden we nog niet meegemaakt en voor het eerst tijdens onze reis konden we ook de uitgang niet vinden. Het duurde een uurtje om van Nara naar Osaka te reizen, het duurde ongeveer net zo lang voor we de juiste uitgang van het station hadden gevonden.

Het kasteel van Osaka

Na een kort stukje wandelen kwamen we bij ons hotel aan. Het was nog vrij vroeg en we konden onze kamer nog niet in, dus lieten we onze tassen achter en doken we de stad in. We besloten het kasteel van Osaka te bezoeken. Dit kasteel, wat dateert uit 1931, is werkelijk prachtig om te zien. Aan de buitenkant dan. De binnenkant van kasteel vonden wij een grote misser. Hier bevindt zich een hypermodern museum, waar je nergens de sfeer proeft van het oude Japan. Zonde! De tuinen die het omringen zijn daarentegen wel weer heerlijk om doorheen te wandelen en bijzonder mooi aangelegd.

Van de regen in de drup

Vooraf wisten we dat er wederom regen aan zat te komen en de donkere luchten die ’s middags verschenen waren dan ook geen verrassing. Wat wel een verrassing was, was dat het om een kleine tyfoon bleek te gaan. Nu heb ik heel wat regen in mijn leven gezien (wie in Nederland niet?), maar wat daar uit de hemel kwam zetten heb ik nog nooit meegemaakt. Voor we het wisten begonnen de straten vol te lopen en stonden we op sommige plekken tot aan onze enkels in het water. Als dit een kleine tyfoon was, dan hoef ik niet zo nodig kennis te maken met zijn grote broer. Er zat dan ook vrij weinig op dan terug te keren naar het hotel en daar te wachten tot het weer iets beter werd. En in een kamertje van zo’n 9 vierkante meter die direct aan het spoor ligt, kunnen een paar uur als een eeuwigheid voelen.

Schreeuwende neonlichten in Dotonbori

Het weer werd niet heel veel beter, maar uiteindelijk overwon de honger en de nieuwsgierigheid naar de wijk Dotonbori het. Hier hadden we al veel over gelezen en vooral voor liefhebbers van lekker eten zou dit the place to be zijn. Het bleek vooral een hoop hysterie. Overal hingen gigantische neonreclames, reusachtige krabben, kogelvissen en megagrote lampionnen. Tel daar een paar reusachtige gebouwen, tientallen arcadehallen, een paar grote winkelcentra en honderden toeristen bij op en je hebt de wijk Dotonbori. Niet helemaal ons ding. Het was gewoon teveel van alles. Al heb ik er wel heerlijk gegeten. Vrij vroeg besloten we maar weer terug te gaan naar ons hotel en nog een paar biertjes te drinken bij de hotelbar.

Tot slot

Op onze laatste dag in Japan lieten we de stad voor wat het was. Wat we hadden gezien sprak ons niet aan en voelde meer als een teleurstelling. Dat is voor een gedeelte te wijten aan het weer. Het is nu eenmaal niet tof om door de stromende regen een stad te bezichtigen of in je kamer te moeten wachten tot het droog is. Maar ik moet ook toegeven dat Osaka nu eenmaal geen stad voor mij was. Dat ik wel iets heb met steden met een rijke geschiedenis en indrukwekkende gebouwen, maar niet met neonlichten en reuzekrabben. Steden met een verhaal. Dat laatste mistte ik in Osaka.

Onze laatste dag besloten we daarom door te brengen in Universal Studios Japan. Als het dan toch druk en schreeuwerig moet, dan maar in een pretpark. Overigens bleek USJ wel echt de moeite te zijn. Een heel tof pretpark met onder andere the Wizarding World of Harry Potter, Minions, Jaws en Jurrassic Parc. Binnenkort vertel ik je er meer over!

Wizarding world of Harry Potter

Heb jij weleens meegemaakt dat, geheel tegen verwachting in, een stad enorm tegenviel? 

Ook lezen:

8 comments

Stéphanie 2 augustus 2017 - 11:45 am

Wat jammer zeg, dat je je reis zo moest afsluiten. Ik snap wel dat zo’n drukke stad zonder mooie gebouwen en historie je minder ligt. Ik heb precies hetzelfde. Wat ik ook herken is dat het weer veel
invloed heeft op hoe je een plek ervaart. Zo vond ik Toronto helemaal niets. Het was er koud, grijs en grauw en totaal sfeerloos. Op een mooiere dag gingen we er nogmaals heen, bezochten de CN Tower, maar ook dat wist mij niet te raken. Terwijl ik zo verliefd werd op Vancouver. Misschien had ik andere/te hoge verwachtingen bij deze stad.

Reply
Shirley 2 augustus 2017 - 12:28 pm

Jammer, maar ook herkenbaar. Vaak is het waarschijnlijk een combinatie van factoren. En natuurlijk kun je niet alles even leuk vinden. Hopelijk waardeer je daardoor andere plekken uit je reis nog wat meer 🙂

Reply
Niels 3 augustus 2017 - 5:02 am

Ik kan het me voorstellen. Zoals jij het beschrijft is het niet het leukste gedeelte geweest van de reis. En als alles dan een beetje tegenzit is het moeilijk om de rest wel positief te bekijken 😉 Ik kan me trouwens heel goed voorstellen dat je teleurgesteld bent in het kasteel. Zo zonde dat het van binnen hypermodern is. Ook ik had liever de oude binnenkant gehad en daarnaast Dotonbori overgeslagen. Te druk voor mijn doen. Geef mij maar een oude historische binnenstad 🙂

Reply
Marcella 3 augustus 2017 - 8:59 pm

Jammer dat Osaka tegenviel. Ik had het zelf met Belfast en ook Dublin stal mijn hart niet. Ik ben er gek van de natuur, maar de steden doen me weinig. Tsja, smaken verschillen?

Reply
Gabrielle 4 augustus 2017 - 9:49 pm

Jammer, ik had dat met Berlijn. Met steden heb ik dat vaker dan met natuur, gelukkig was de rest van Japan wel geslaagd

Reply
Sabine 6 augustus 2017 - 6:39 pm

Jammer en herkenbaar. Barcelona vond ik ook tegenvallen, alle keren dat ik er ben geweest. Veel te druk met toeristen. En Buenos Aires vond in de eerste keer ook enorm tegenvallen, maar nu ik er voor de tweede keer ben vind ik het een enorm toffe stad. De eerste keer was er ook veel regen, nu (nog) helemaal niet. Zal veel uitmaken denk ik.

Reply
Nienke - The Travel Tester 9 oktober 2017 - 9:56 am

Ah herkenbaar, had hetzelfde met Osaka. Ben 100% Japan-fan, maar hier kon ik mezelf ook niet echt vermaken op de een of andere manier. Snel terug naar Kyoto dus, dat was veel leuken!

Reply
Evey 15 december 2018 - 8:30 am

Herkenbaar en erg jammer want ik vond Osaka heerlijk. En yes, het weer en de Sakura speelden een grote rol. Maar ik vond het vooral fijn shoppen zo aan het einde van onze Japan reis. Ik ben gek op anime, games etc. Kyoto had ik regen en dat viel mij dan weer tegen. Misschien idd te maken met het weer, want ondergronds leven in Japan kan prima maar is wel minder leuk v

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More