Tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park de Veluwezoom ligt een prachtig natuurgebied: het Deelerwoud. Met haar uitgestrekte bossen en prachtige heidevelden is het een paradijs voor buitenmensen. Wij gingen in de herfst wandelen in het Deelerwoud, misschien wel de allermooiste periode voor een wandeling in dit natuurgebied.
Het Deelerwoud is voor wandelaars een oase van rust, want dit deel wordt aanzienlijk minder bezocht dan zijn bekende buren. Ben je van plan om de Veluwe te bezoeken en wil je graag wandelen in een mooie en rustige omgeving? Dan is dit gebied een goede optie. De uitgestrekte bossen en heidevelden maken het een afwisselend gebied om te wandelen. Ook heb je kans om tijdens je wandeling in het Deelerwoud oog in oog te staan met herten, zwijnen en Schotse hooglanders. En dat maakt het natuurlijk extra leuk om hier te gaan wandelen.
Wandeling in het Deelerwoud
Op een ietwat sombere herfstdag trekken wij onze wandelschoenen aan om te gaan wandelen in het Deelerwoud. Er zijn drie wandelroutes waar we uit kunnen kiezen. Twee daarvan starten bij de parkeerplaats Deelen en een vanaf de Woeste Hoeve. Wij besluiten voor de laatste te kiezen. Heel even zijn we teleurgesteld, want de start van onze wandelroute blijkt ongeveer pal naast de A50 te liggen. Wanneer we het bos in lopen verdwijnen de geluiden van voorbij razende auto’s gelukkig en al snel wanen we ons helemaal alleen in de bossen.

Hoewel de herfst pas net begonnen is, staat het bos al vol met prachtige paddenstoelen. We zien allerlei soorten en de een is nog mooier gekleurd dan de ander. Hoe meer we er op letten, des te meer we er zien.


Op een gegeven moment maakt het bos plaats voor de uitgestrekte heide. De uitzichten zijn er werkelijk waanzinnig en het gebied doet echt niet onder voor dat van de Hoge Veluwe. Helaas kunnen we vanwege de bronstperiode niet verder door de heidevelden wandelen, maar ook vanaf het hoofdpad is het genieten. Op een gegeven moment horen we achter ons wat geritsel en als we ons omdraaien blijkt een Schotse hooglander op zijn gemakje achter ons aan te sjokken. Het is de eerste andere wandelaar die we tegenkomen.

Helaas begint het op dit moment ook keihard te regenen. En midden op de heide heb je geen plek om te schuilen. In een rap tempo wandelen we het laatste deel van de route, maar desondanks zijn we tot op onze sokken doorweekt. Lachend stappen we weer in de auto en ondanks de regen kunnen we terugkijken terug op een heerlijke wandeling in het Deelerwoud.
Over het Deelerwoud
Het had niet heel veel gescheeld of het Deelerwoud had niet meer bestaan. In 1966 wilde de toenmalige eigenaar het gebied verkopen. Vlak daarna ging nog eens 200 hectare van de Deelerweide in kavels in de verkoop. Het rijk en de provincie kwamen over de brug met subsidies, maar dit dekte niet het hele bedrag wat nodig was. Dankzij de actie “behoud het Deelerwoud” wist Natuurmonumenten de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen. Het 1200 hectare grote natuurgebied was gered. In 1988 werd het gebied verbonden met de Veluwezoom, via een wildwissel. Vandaag de dag is het een heerlijk natuurgebied waar je uren kunt wandelen. Met een beetje geluk kun je er ook wildlife zien. In het gebied komen onder andere herten, zwijnen, reptielen en bos- en heidevogels voor.

Wandelroutes in het Deelerwoud
Het Deelerwoud heeft drie ingangen. De eerste ligt in het noorden bij de Woeste Hoeven, dit is de ingang die wij namen. Een ingang ligt in het oosten nabij Groenendaal bij het voetgangerstunneltje onder de A50 en dan is er nog een in het zuidwesten bij de Kop van Deelen. Het is toegestaan om vrij te wandelen in het gebied, maar er zijn ook drie gemarkeerde wandelroutes.
Vanaf parkeerplaats Deelen kun je twee wandelroutes volgen:
Deelerheideroute, 6,5 km. Deze route loopt deels door de bossen en deels over de hei.
Hartenhulbergroute, 8,5 km. Dit is door het glooiende landschap een iets zwaardere route om te wandelen, maar hij is zeker de moeite.
Vanaf de parkeerplaats bij de Woeste Hoeve is er één wandelroute:
Deelerwoudroute, 7,5 km. Dit is de route die wij deels volgden (een deel van gesloten vanwege de bronst). Deze wandeling loopt door het noordelijke deel van het Deelerwoud, door bossen en over de hei.
Tip: ga je een weekend of langer naar de Veluwe? Ga dan ook zeker wandelen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe!

Op safari
Op safari in Nederland? Het kan echt! Een leuk alternatief voor wandelen in het Deelerwoud is een natuursafari. Tijdens een natuursafari ga je samen met een boswachter op ontdekking in het gebied. Je komt op plekken waar zelden anderen komen en onderweg leer je van alles over het natuurgebied. Natuurlijk ga je ook op zoek naar wild. Grote kans dat je herten zult zien. Let op: deze excursie wordt met een busje gemaakt en het busje blijft (langzaam) rijden als er wild wordt gespot. Hierdoor is het wat minder geschikt voor fotografen. Meer info over deze excursie kun je vinden op de website van Natuurmonumenten.
Goed om te weten
- Toegang is gratis.
- Het Deelerwoud is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
- Er mag vrij gewandeld worden over de paden, de bovengenoemde routes hoeven niet gevolgd te worden.
- Tijdens de bronstperiode (half september t/m half oktober) zijn een deel van de wandelpaden gesloten tussen 16.00 uur en 10.00 uur.
- Honden mogen mee, mits aangelijnd.
- Neem iets te drinken en / of iets te snacken mee. Er zijn onderweg geen eet- of drinkgelegenheden.
- Trek goede stevige schoenen aan.
Meer wandelinspiratie in Nederland
Ben je op zoek naar mooie plekken om te wandelen in Nederland? Ons eigen land biedt tal van prachtige gebieden om een mooie wandeling te maken. Zo zijn er maar liefst 21 Nationale Parken in ons land te vinden, waarvan NP de Hoge Veluwe wellicht wel de bekendste is, maar er zijn ook ruim 160 Natura 2000 gebieden te vinden. Dit zijn de mooiste plekken om te wandelen in Nederland:
- Amsterdamse Waterleidingduinen: ga wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en spot tegelijk herten en misschien zelfs vossen!
- Ken je de Kennermerduinen al? Tijdens een wandeling in de Kennemerduinen ontdek je een enorm variërend gebied qua landschappen in het NP Zuid-Kennermerland.
- Texel: het grootste Waddeneiland heeft tal van mooie wandelgebieden. Dit zijn de 4 mooiste wandelgebieden op Texel.
- Limburg: Ken je de Groote Peel al? Ga ook wandelen in de Groote Peel en ontdek het prachtige Limburgse landschap.
- Kinderdijk: Heb je UNESCO werelderfgoed Kinderdijk al eens bezocht? Geniet van een mooie wandeling op Kinderdijk en wandel tussen de beroemdste molens van Nederland.
- Veluwe: Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is het bekendste NP van Nederland en dat is niet voor niks. Ga er zelf op ontdekking in de mooie natuur tijdens een wandeling in NP de Hoge Veluwe.