Home BestemmingenAziëJapan Wandelen tussen de Japanse sneeuwapen in Kyoto

Wandelen tussen de Japanse sneeuwapen in Kyoto

by Elisa van der Sluis

Zet mij op een plek met pluizige beesten om mij heen en ik ben gelukkig. Toen ik zag dat er in Kyoto een berg is waar een kolonie Japanse sneeuwapen leeft en je er vrij tussen de aapjes kunt rond wandelen, moest ik er natuurlijk een kijkje gaan nemen. Dat resulteerde in een bijzonder leuke middag vol natuurpracht, apenstreken en een camera die overuren draaide!

Arashiyama Monkey Park

Eigenlijk was het de bedoeling dat we in Nagano de Japanse sneeuwapen, of eigenlijk makaken, zouden bezoeken. Uiteindelijk bleek dit niet helemaal in onze planning te passen en besloten we Nagano over te slaan. Gelukkig bleek er nog een plek te zijn waar je de aapjes kunt bewonderen. In de wijk Arashiyama in Kyoto, die trouwens vooral bekend is vanwege het overgefotografeerde bamboebos, vind je namelijk het Arashiyama Monkey Park. Het park beslaat een complete berg, waar op de top een uitkijkpunt is. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze berg de woonplaats van een kolonie Japanse sneeuwapen. Overdag is de berg van 09.00 tot 16.00 uur open voor bezoek van en kun je tegen een vergoeding van 550 yen (zo’n 5 euro) op bezoek bij de aapjes.

Wandelen tussen de Japanse sneeuwapen

Nadat we hebben afgerekend en een korte uitleg hebben gekregen over de do’s en dont’s in het park, beginnen we aan de wandeling naar de top waar de apen zich overdag bevinden. Die wandeling valt nog behoorlijk tegen, het slingerpad is behoorlijk steil, maar eenmaal boven zijn we dat heel snel vergeten. Overal waar we kijken zien we aapjes. Aapjes die met elkaar knuffelen, elkaar wassen en vlooien en met elkaar spelen. Ze zitten in bomen, lopen tussen de paar toeristen en zoeken verkoeling rond het water. Wat is dit gaaf!

Aapjes voeren

Bij het uitkijkpunt is ook een voederplaats. Tegen een kleine vergoeding (ongeveer 1 euro) kun je een zakje doppinda’s of stukjes banaan kopen en deze aan de aapjes voeren. Nu ben ik niet dol op plekken waar men dieren lokt met eten en ik was dan ook wat sceptisch, maar uiteindelijk bleek het mee te vallen. Om de dieren te mogen voeren moet je zelf plaats nemen in een kooi. De aapjes die trek hebben komen naar de kooi toe, de rest negeert je volledig. Het kwam op mij in elk geval niet per se over als middel om de apen te lokken, want die waren allerminst onder de indruk,maar meer als middel om nog wat geld uit de zakken van de toeristen te kloppen. Het duurde best nog even voor er een aapje naar me toe kwam en toen hij dan eindelijk kwam, beviel het hem denk ik niet helemaal. Zonder pardon stak hij zijn middelvinger op! Over apenstreken gesproken…

Uiteindelijk liepen wij zo’n 3 uur rond op de berg. We genoten van de Japanse sneeuwapen, maar ook van het fenomenale uitzicht over Kyoto. Zonder twijfel was dit één van de leukste dingen die wij hebben gedaan tijdens onze reis door Japan, ondanks het dubbele gevoel wat ik overhield aan het aapjes voeren. Nu is dit laatste natuurlijk iets waar je voor kiest, je moet niets en kunt er ook alleen rondlopen. Uiteindelijk was het gewoon heel erg leuk en natuurlijk maakten we heel, heel, heel veel foto’s!

Ook lezen:

10 comments

Niels 22 juni 2017 - 11:39 am

Gaaf om zo tussen de apen te wandelen. Apart trouwens dat je in een kooi de dieren mocht voeren maar ik deel je mening dat je wilde dieren eigelijk niet moet voeren. Maar mooie foto’s heb je gemaakt. Het moet een bijzondere ervaring zijn geweest en een mooi moment om met je camera te spelen.

Reply
Sabine 22 juni 2017 - 3:15 pm

Wat mooi! Ondanks het voeren van de apen, want inderdaad dat zou niet moeten. Die middelvinger is trouwens wel mooi vastgelegd haha

Reply
Marcel 22 juni 2017 - 4:20 pm

Wat een bijzondere ervaring lijkt me dit, rondlopen tussen zoveel apen. Je hebt mooie foto’s gemaakt, je camera heb je goed kunnen testen. Die aap met z’n middelvinger, hoe grappig is dat. En tsja het voeren van wilde dieren, ook ik ben hier geen voorstander van.

Reply
Daphne | Travelshot.nl 22 juni 2017 - 9:47 pm

Prachtig die eigenwijze koppies van die beesten 🙂 ik kan daar altijd echt uren naar kijken ! Lijkt me leuk om daar eens tussendoor te lopen!

Reply
Jenny 23 juni 2017 - 6:28 am

Mooi om die apen zo te zien. Jammer dag er geen sneeuw ligt…. al is het natuurlijk lastig om sneeuw en kersenbloesems te combineren 🙂

Reply
Stéphanie 23 juni 2017 - 6:10 pm

Yes! Zoals beloofd heel veel leuke foto’s in deze blog 🙂 Zo mooi om deze apen te zien. Gelukkig konden jullie ze op deze plek nog spotten. Maar die middelvinger.. Brutale en ondeugende beestjes zijn het haha. Tof dat jullie het hebben vastgelegd!

Reply
Judith 24 juni 2017 - 6:22 pm

Volgens mij heb ik deze plek laatst bij 3 op reis gezien. Ik vind wilde apen altijd een beetje eng. Laatst op Bali heb ik ook weer een boel makaken gezien. Die pakken echt tassen af van toeristen om er eten of drinken uit te kunnen halen. Ik vind het wel leuk om ze van een afstandje te bekijken.

Reply
Sanne 24 juni 2017 - 8:30 pm

Wat een prachtige foto’s

Reply
Eva 18 juli 2017 - 11:10 am

Sinds ik op een natuurfotografie festival in Frankrijk foto’s van fotograaf Jasper Doest zag over deze apen, was ik om. Zo cute!

Reply
Elisa van der Sluis 23 juli 2017 - 8:07 pm

Ik kon echt uren naar ze kijken, ze zijn zo onwijs leuk! Dat festival klinkt ook tof trouwens!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More