Home BestemmingenEuropaNederland Wandelen langs de mooiste bezienswaardigheden van Delft

Wandelen langs de mooiste bezienswaardigheden van Delft

by Elisa van der Sluis

Ben je op zoek naar een leuke stad voor een dagje uit of weekendje weg? Dan is wat mij betreft het sfeervolle Delft een echte aanrader! Onlangs maakte ik een wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Delft en ik heb een aantal tips voor je verzameld.

Verrassende streetart in Delft

Zodra we de auto hebben geparkeerd bij parkeergarage Zuiderpoort wandelen we het centrum van Delft in. De grote modeketens in de buurt van de garage laten we maar even voor wat het is. Eenmaal in het centrum wordt me al snel duidelijk wat een leuke en vooral mooie stad Delft wel niet is! De sfeervolle grachten worden afgewisseld met kleine straatjes vol mooie gevelhuizen. Richting de Nieuwe Kerk trekt een muurschildering in een zijstraatje mijn aandacht. Streetart, leuk en altijd verrassend zo bleek. Darthvader was namelijk wel de laatste die ik hier verwachtte.

Streetart Delft

De Nieuwe Kerk

Via de Maria van Jessekerk lopen we door naar de Nieuwe Kerk. Met recht een van de mooiste bezienswaardigheden van Delft. De geschiedenis van deze kerk gaat terug naar het jaar 1351, maar is vooral bekend als de laatste rustplaats voor leden van het koningshuis. Ook was de kerk het toneel voor onder andere de bruiloft van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Normaal is de kerk open voor bezoek en kan je onder andere het praalgraf van Willem van Oranje bezichtigen, maar momenteel is dit deel afgesloten wegens renovaties. De toren van de Nieuwe Kerk was wel open en dus besloten we naar boven te gaan om van het uitzicht te genieten.

Nieuwe Kerk Delft

Uitzicht vanaf de toren

De toren van de Nieuwe Kerk is 108,75 meter hoog en daarmee de op een na hoogste van Nederland (na de Dom van Utrecht). Het uitzichtpunt bevindt zich op 85 meter hoogte. Nu heb ik hoogtevrees, maar een mooi uitzicht kan ik wel waarderen. Vol goede moed begonnen we aan de weg naar boven. De wenteltrappen zijn smal, ongelijk en vooral Liam moet continu opletten dat hij zijn hoofd niet stoot. Bij het uitzichtpunt aangekomen moet ik even moed verzamelen om op het uitkijkplatform te stappen. Het is toch wel erg smal en hoog. Moeders was op dit moment trouwens al onderweg naar beneden, die vond het net iets te hoog. Het uitzicht is prachtig, het was de klim meer dan waard. In de verte zien we zowel Den Haag als Rotterdam liggen. De kerken torenen hoog boven de huizen uit. Geweldig!

De Markt en het stadhuis van Delft

Zodra we weer beneden zijn besluiten we dat het tijd is voor de lunch. Even bijkomen van de klim. Het is prachtig weer en dus zoeken we een terras op. Daar genieten we van het mooie weer en het uitzicht op het imposante stadhuis van Delft. Het stadhuis staat recht tegenover de Nieuwe Kerk en dateert van 1200. Het is een romantisch ogend gebouw met veel prachtige details.

Na de lunch lopen we nog even over de markt. Er staan verschillende historische panden die allemaal stuk voor stuk de moeite zijn om even te bekijken. Het doet ons een beetje denken aan het centrum van Zierikzee. In een zijstraat valt mijn oog op nog een heel mooi stukje streetart. Een Delfts blauwe muurschildering!

Langs de grachten

Vanaf de markt lopen we in de richting van de Oude kerk. Deze kerk is de oudste van Delft en dateerd van rond 1050. Zoals bij veel oude kerken in Nederland staat ook van deze kerk de toren loeischeef. Langs de Oude Delft, een van de grachten, lopen we in de richting van de parkeergarage. Dit is een heerlijk stukje om te wandelen. Het is er rustig en er staan veel indrukwekkende, historische gebouwen om te bewonderen. Als je van plan bent om de bezienswaardigheden van Delft te bewonderen, mag je de grachten simpelweg niet overslaan.

Delft, wat was je leuk! In een dag kan je een hele goede indruk krijgen van de historie en de pracht van deze stad. En het smaakt naar meer, dus ik kom zeker nog eens terug.

Tip! Heb je een weekendje Delft op de planning staan? Overweeg dan om ook een bezoek aan UNESCO werelderfgoed Kinderdijk te brengen. In slechts een halfuur rijden sta je vanaf het centrum van Delft tussen de beroemde molens van de Kinderdijk.

Ook lezen:

11 comments

Aniek 9 juni 2017 - 6:41 pm

Ik kom best vaak in Delft, maar veel meer dan de TU zie ik vaak niet. Volgende keer wandel ik met een flinke omweg naar het station, want zo te zien heb ik heel wat gemist 🙂

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:31 pm

Zonde, het is echt een onwijs mooie stad. Heerlijk om een middagje doorheen te wandelen 🙂

Reply
Denise 9 juni 2017 - 8:19 pm

Zo, hoog zeg dat uitzichtpunt. De trap ernaartoe lijkt wel precies op de kerktoren in Den Haag. Gaaf ook die muur met het Delfts blauw. Prachtig!

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:31 pm

O echt? Daar ben ik dan nog niet geweest. Vond die delfts blauwe muur ook zo leuk, echt heel mooi gedaan!

Reply
Roger 9 juni 2017 - 8:51 pm

Ik ben best vaak in Delft geweest maar de nieuwe kerk heb ik nog nooit beklommen. Wat een prachtig uitzicht. Ik ga het binnenkort eens doen. Dank voor de leuke tips.

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:29 pm

Zeker een keertje doen, het uitzicht op een mooie dag is echt geweldig! En graag gedaan 🙂

Reply
Yvonne 10 juni 2017 - 9:25 am

Je hebt het mooi in beeld gebracht Elisa. Delft lijkt me zeker de moeite waard. Het uitzicht vanuit de toren is echt super! Ik zou echt weer eens naar die regio terug willen, Rotterdam en Den Haag is ook alweer jaaaaren geleden.

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:21 pm

Dank je wel Yvonne! Delft is echt fantastisch, zoveel mooie plekjes en goed bewaarde historie. Echt een aanrader! Doe een weekendje in de regio, dan kan je alle 3 bezoeken 😉

Reply
Eva 10 juni 2017 - 8:25 pm

Ben je ook bij De Porceleyne Fles geweest? Hier wordt het Delfts Blauw gemaakt, een beetje toeristisch maar wel leuk om te zien

Reply
Elisa van der Sluis 10 juni 2017 - 10:19 pm

Nee daar ben ik niet geweest. Had ik wel leuk gevonden, maar ja een dag gaat zo snel! Volgende keer 🙂

Reply
Rowan 12 juni 2017 - 12:47 pm

Wat is Delft mooi zeg! Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt mij perfect voor een dagje uit in eigen land!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More