Home BestemmingenEuropaNederland Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

by Elisa van der Sluis
Zuid-Kennemerland

Wat is Nederland toch eigenlijk een bijzonder mooi landje. Vaak zoeken we het verderop, maar ook in ons eigen kikkerlandje is er heel veel moois te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland maar liefst 20 Nationale Parken heeft? Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is er 1 van en is een bijzonder mooi gebied om te wandelen.

Op zoek naar bijzondere dieren

Mijn wandeling start bij het bezoekerscentrum waar ik informatie over de verschillende wandelroutes vraag. Het blijken er nogal wat te zijn, variërend van korte tot lange wandelingen. De vriendelijke mevrouw achter de balie verteld ons dat er sinds 2007 een kudde wisenten leeft op de vlaktes van het park. Deze dieren staan ook wel bekend als Europese bizons en horen bij de Big Five van Europa. Dat is wel wat voor ons om daar naar op zoek te gaan. Helaas is de route door het leefgebied van de wisenten gesloten tot september, omdat er veel jongen zijn geboren en ze dan wat onvoorspelbaar worden. Hadden we maar van te voren beter op de site moeten kijken. Gelukkig is de route naar het uitkijkpunt wel open, dus we besluiten deze route te volgen.

NP Zuid-Kennemerland

Wandelen in NP Zuid-Kennemerland

Het weer is prachtig, niet te warm en niet te koud. Perfect weer om te wandelen. Samen lopen we door de bossen van het prachtige park. De natuurlijke bomenhagen langs de paden geven het iets romantisch. Onderweg komen we verschillende vogels tegen. Een reiger die op de uitkijk staat bijvoorbeeld en blauwe gaaien op zoek naar eten. Het is heerlijk rustig en we genieten van onze wandeling. Hier en daar komen we langs een open vlakte, waar we een schitterend uitzicht over het gebied hebben. Uiteindelijk komen we bij het uitkijkpunt. Het is er mooi, rustig en sereen. Vogels fladderen vrolijk rond en er staan prachtige bloemen. Wat we er helaas niet zien zijn de wisenten. Die hebben even geen zin om hun neus te laten zien. Het is niet erg, er valt genoeg moois te zien We blijven een poosje staan om van het uitzicht te genieten en wandelen dan weer terug richting de auto.

IMG_1947

IMG_1946

IMG_1956

IMG_1962

Voor we park verlaten nemen we eerst nog even een kijkje bij de duinen en het duinmeer. Vanwege het mooie weer is het vrij druk, maar het is absoluut de moeite om hier even een kijkje te nemen. Het is een heel ander landschap dan bij de wisentenroute, maar minstens net zo mooi.

IMG_1971Ook wandelen in Zuid-Kennemerland?

– Je vind het park vlakbij Haarlem, het park heeft maar liefst 25 ingangen en het bezoekerscentrum vind je bij parkeerterrein Koevlak.
– Bijna alle parkeerterreinen zijn gratis.
– De Wisentenroute is geopend van 1 september tot en met 30 april. De route naar het uitkijkpunt is het hele jaar geopend.
– Neem iets te drinken en/of eten mee, er zijn niet veel tentjes waar je iets kunt kopen.
– Kijk voor meer informatie even op de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Een ander mooi Nationaal Park  in Nederland is de Hoge Veluwe. Dit park leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen en fietstochten. De mooiste periode op de Veluwe is augustus, wanneer de heide in bloei staat. 

Ook lezen:

12 comments

Sabine 3 augustus 2016 - 2:38 pm

Nederland is inderdaad zo verkeerd nog niet: prachtig dit! Ik ben hier volgens mij nooit geweest, maar je hebt het heel mooi in beeld gebracht dus ben ik er toch een beetje 🙂

Reply
elisavandersluis 3 augustus 2016 - 4:34 pm

Ahh lief van je, dank je wel! Vind het echt een prachtig stukje Nederland en ga hier nog zeker vaker naartoe 🙂

Reply
Rowan 3 augustus 2016 - 7:02 pm

Nederland is inderdaad prachtig, er zijn nog zoveel mooie plekjes te ontdekken!

Reply
elisavandersluis 3 augustus 2016 - 8:11 pm

Ik heb sowieso nog een stuk of 17 nationale parken te gaan! 😉

Reply
Stéphanie 3 augustus 2016 - 8:30 pm

Nederland heeft zeker prachtige natuurgebieden. Ik ontdekte recent nog een duingebied bij Castricum, dat was ook heel mooi. We moeten er gewoon meer op uit gaan in ons eigen landje 🙂

Reply
elisavandersluis 3 augustus 2016 - 10:58 pm

Dat moeten we zeker, ben ik helemaal met je eens. Er zijn zoveel leuke plekjes en steden om te ontdekken! Ik ben ook verliefd op onze duingebieden, heerlijk om rond te wandelen.

Reply
karlien 4 augustus 2016 - 8:38 pm

Hier wandelde ik heel vaak toen ik nog in Haarlem woonde. Mis het nog steeds. Met de kids ga ik dit weekend kamperen in de buurt van het park dus dan ben ik er zeker te vinden.

Reply
elisavandersluis 5 augustus 2016 - 7:58 am

Snap ik helemaal dat je dit mist! Wat een mooi stukje natuur zeg en zoveel verschillende wandelroutes dat het ook niet snel gaat vervelen als je er regelmatig heen gaat. Wij gaan zeker in September terug.

Reply
Kim 7 augustus 2016 - 7:20 pm

Ik wandel ook vaak. Vooral sinds ik weer in de stad woon kan ik niet meer zonder. Het is zo fijn om even je hoofd leeg te kunnen maken.

Reply
elisavandersluis 7 augustus 2016 - 9:32 pm

Heerlijk hé, wij wonen ook in de stad en dan is het inderdaad af en toe lekker om even aan de drukte te ontsnappen.

Reply
Niels 3 oktober 2016 - 7:13 pm

Een klein stukje rijden vanuit ‘s-Hertogenbosch maar zo te zien zeker de moeite waard om rond te wandelen. Ben je nog terug geweest? En waren de Wisenten er toen wel? Lijken me mooie dieren om op de foto te zetten.

Reply
elisavandersluis 3 oktober 2016 - 10:47 pm

Aardig stukje rijden inderdaad, misschien overnachten in Haarlem? Nee ben helaas nog niet terug geweest, het halve huis ligt in puin door de verbouwing. Plan staat wel nog steeds maar het zal wel in november worden. Lijken mij ook mooie dieren om te fotograferen!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More