Home BestemmingenEuropaNederland Wandelen op Texel: 4 mooie wandelgebieden

Wandelen op Texel: 4 mooie wandelgebieden

by Elisa van der Sluis
Wandelen op Texel

Voor wie van wandelen houdt is Texel een waar paradijs. Wandelen op Texel is dan misschien ook wel 1 van de leukste manieren om het eiland te ontdekken, ongeacht in welk seizoen je het eiland bezoekt. Het eiland biedt meerdere wandelroutes en in dit artikel deel ik mijn 3 favorieten.

Wandelen op Texel

Voor wie van wandelen houdt is Texel een enorme aanrader. Het eiland biedt diverse wandelroutes, welke allemaal variëren in lengte. Zo zijn er routes die je makkelijk in een uurtje aflegt, maar er zijn ook routes van een paar uur te vinden. Bij sommige wandelroutes zijn speurtochten uitgezet, superleuk als je het eiland met kinderen bezoekt. Wat ik bijzonder leuk vond aan de wandelingen die wij maakten, is dat er geen 2 hetzelfde zijn. Ik denk eigenlijk dat je nergens in Nederland op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende landschappen tegenkomt. Het eiland is een waar paradijs voor wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekers. Ga jij naar Texel en zoek je nog een paar leuke routes? Hieronder vind je mijn favoriete natuurgebieden incl routes.

Texel

De Slufter

De Slufter is 1 van de mooiste plekken om te gaan wandelen op Texel. Het is 1 van de bekendste, zo niet het bekendste, natuurgebied op het eiland. De Slufter is namelijk uniek, het is het enige gebied in Nederland waar de zee ongehinderd kan binnenstromen. Dit zorgt voor een bijzonder landschap vol planten die enkel zout water kunnen verdragen. Wanneer de planten in de zomermaanden in bloei staan kleuren zij het gebied vrijwel helemaal paars. In het najaar maken de paarstinten plaats voor een rode tint. Prachtig om te zien! De Slufter is daarnaast een belangrijke rust- en broedplaats voor vogels, waardoor slechts een deel van het gebied toegankelijk is voor wandelaars. Ondanks dat je er dus geen uren rond zal lopen is het gebied zeker de moeite waard om te bezoeken.

Routes:

Het familiepad (0.8 km). Startpunt is de Slufterweg 1A in de Cocksdorp. Het pad is deels verhard en geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens.

De Slufter (2 km). Startpunt is de Slufterweg 1A in de Cocksdorp. De speurtocht leidt door de geultjes en is bijzonder leuk voor kinderen.

Duinen van Texel (15 km). Startpunt is de bushalte Molenbos in de Cocksdorp. Dit is een wandelroute door het noordelijke deel van Texel, van de Cocksdorp naar Ecomare.

Lees ook: de Slufter – een uniek wandel- en natuurgebied

De Slufter

wandelpad slufter

Vuurtoren van Texel

Een beetje voor de hand liggend, maar wel een aanrader. De vuurtoren van Texel is natuurlijk het symbool van het eiland en deze wil je gezien hebben. Zeker wanneer je het eiland voor de eerste keer bezoekt. De vuurtoren van Texel is de enige vuurtoren in Nederland van waar je aan 3 kanten over zee kijkt. Het uitzicht vanaf de vuurtoren over het eiland en de zee is werkelijk schitterend. Het is even een klim om boven te komen, maar dan heb je ook wat. Het gebied rondom de vuurtoren is wellicht 1 van de charmantste plekken om te wandelen op Texel. Je loopt namelijk steeds rond de vuurtoren, waardoor je hem telkens vanaf een ander perspectief te zien krijgt. De ene keer vanaf het strand en de andere keer vanaf de duinen.

Routes:

De groene wandelroute (3 km). Startpunt is de vuurtoren, ofwel Paal 31. De wandeling is te herkennen aan wegwijzers met een groene stip.

Wandeling van noord naar zuid (+/- 30 km). Startpunt is de vuurtoren, ofwel Paal 31. Deze wandeling markeert de eerste 2 etappes van het Noord-Hollandpad (284 km).

Tip: een wandeling rond de vuurtoren combineer je makkelijk met een ochtendje zeehonden spotten. Ook wij gingen een ochtend zeehonden spotten op de Waddenzee.

Vuurtoren van Texel

Vuurtoren van Texel wandelen

De Ploegelanden

De Ploegelanden zijn weilanden die in de 19e eeuw zij ontgonnen. Niet al te lang geleden is natuurontwikkelingsproject de Ploegelanden en Bleekerij gerealiseerd en zijn de weilanden als het ware teruggegeven aan de natuur. Een deel van de wandeling gaat door de bossen, over bestaande paden en een deel gaat langs de voormalige weilanden. Een mooie wandeling die je een andere kant van Texel laat zien. Het gebied wordt begraasd door Schotse Hooglanders, die zich met een beetje geluk laten zien. Bij ons stonden ze op een afstandje. De dieren kunnen vrij door het gebied wandelen, dus houdt daar rekening mee. Ze zien er best schattig uit, maar dat zijn ze niet.

Route:

De Ploegelanden (2.8 km). Startpunt is de Monnikenweg, den Burg. De wandeling is te herkennen aan de blauwe paaltjes.

Ploegelanden 2

Ploegelanden

Nationaal Park de Duinen van Texel

Het Nationaal Park de Duinen van Texel meet zo’n 43 vierkante kilometer en beslaat eigenlijk de gehele westkant van Texel. Het Nationaal Park bestaat uit een enorm gevarieerd landschap. Zo vind je er kleurige heidevelden, duinvalleien, prachtige stranden en bossen. Heerlijk om een paar dagen te genieten van rust, ruimte en pure natuur. Op sommige plekken in het park lopen wilde paarden en Schotse Hooglanders rond. Zij begrazen het gebied en houden op deze manier de vegetatie in toom. Binnen het Nationaal Park liggende verschillende natuurgebieden zoals De Hors, De Muy en de eerdergenoemde Slufter. Het zijn allemaal aanraders voor wie graag wilt gaan wandelen op Texel, maar mede door de bijzondere vegetatie springen de Muy en Slufter er voor mij echt uit.

Routes:

De Muy (5.2 km). Wandelroute door duinvalleien met uitzicht op de vuurtoren in de verte. Startpunt is de parkeerplaats Mienterglop. Voor deze wandeling volg je de blauwe bordjes.

De Horspolders (3.8 km). Wandelroute door natte duinvalleien vol bijzondere planten. Startpunt is parkeerplaats Mokweg, volg de blauwe bordjes.

De Geul (6.4 km). Wandeling door een lange vallei tussen twee duinrijen, welke door veel vogelsoorten als broedplaats wordt gebruikt. Startpunt is parkeerterrein de horsmeertjes. Let op: de route is gesloten tussen 1 maart en 31 augustus.

NP Duinen van Texel wandelen

NP Duinen van Texel

In welk van deze gebieden zou jij graag willen wandelen op Texel?

Ook lezen:

1 comment

Nederland 1 februari 2020 - 8:50 pm

Als Belg ben ik nog nooit in Texel geweest. Zonde!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More