Home BestemmingenAziëVietnam Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City

by Elisa van der Sluis
War Remnants Museum HCM

Zelden ben ik op een plek geweest die mij zo aangreep als het War Remnants Museum in Ho Chi Minh City. Het museum toont op ongekende wijze de verwoestingen, waanzin en de gevolgen van de Vietnamoorlog. Een sterke maag is dan ook enigszins gewenst, want wat er in dit museum getoond wordt liegt er niet om.

Over de Vietnamoorlog

De Vietnamoorlog, of Tweede Indochinese oorlog, duurde van 1955 tot 1975. Tot 1954 maakte Vietnam deel uit van Frans Indochina, tot de Vietnamezen de Eerste Indochinese oorlog wonnen. De Conferentie van Geneve bepaalde dat het land opgesplitst zou worden in 2 delen: het communistische noorden en het democratische zuiden. De bedoeling was om het land 1956 te verenigen. Uit angst voor het communisme gaven de Amerikanen hun steun aan Ngo Dinh Diem, de leider van Zuid-Vietnam. Ze hoopten hiermee dat Zuid-Vietnam een democratische staat zou worden.

Diem bleek echter een dictator te zijn en maakte er een politiestaat van. Nadat in 1960 de Vietcong wordt opgericht, met als doel Diem af te zetten en Vietnam te herenigen, lopen de spanningen geleidelijk aan zo hoog op dat Amerika uiteindelijk Vietnam aanvalt. Uiteindelijk vallen aan de Vietnamese kant ruim 3,5 tot 4 miljoen doden (burgers en militairen) en aan de Amerikaanse kant ruim 58.000. Het door de Amerikanen gebruikte Agent Orange, een ontbladeringsmiddel, zorgt vandaag de dag nog steeds voor onder andere misvormde kinderen, kanker en miskramen.

Bronnen: historiek.net & nationalgeographic.nl

War Remnants Museum Ho Chi Minh

Het War Remnants Museum

Kijk niet raar op wanneer je middenin het centrum van Ho Chi Minh City, omringd door restaurants, banken en overheidsgebouwen, plots langs een M48 Patton tank of Chinook helikopter loopt. Deze, wellicht onverwachte, locatie is waar het War Remnants museum gevestigd is. Het museum werd op 4 september 1975 geopend onder de naam “Exhibition House for US and Puppet Crimes”. Vervolgens werd in 1990 de naam verandert naar “Exhibition House for Crimes of War and Aggression” tot het in 1995 uiteindelijk zijn huidige naam, het War Remnants Museum, kreeg. Hoewel de naam in de loop der jaren dus een aantal keer wijzigde, bleef de boodschap onveranderd. Hier wordt 1 van de zwartste bladzijden uit de Vietnamese geschiedenis op ongekende wijze tentoongesteld. Vanuit het oogpunt van de Vietnamezen leer je meer over de verwoestende Vietnamoorlog. Een oorlog waar men vandaag de dag nog steeds de gevolgen van ervaart.

Wat is er te zien in het museum?

Op het buitenterrein staan diverse oorlogsvliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters tentoongesteld. Sommige van de voertuigen herkende ik uit Amerikaanse oorlogsfilms. Het is een apart gezicht om al dit oorlogsmaterieel middenin het centrum van een stad te zien staan. En hoewel het buitenterrein al indrukwekkend op zich, is het de tentoonstelling in het museum die de diepste indruk achterlaat op velen.

Amerikaanse helikopter

Op de begane grond van het museum wordt voor oorlogspropaganda tentoongesteld. Anti US posters, kindertekeningen, maar ook foto’s van protesten van over de hele wereld. Er hangt zelfs een foto uit Nederland, genomen tijdens een protest in Amsterdam. Onder de foto’s hangen de namen van de landen. Ik schoot nog even in lach toen ik zag hoe Nederland gespeld stond. Ik vraag mij af hoeveel mensen dit al is opgevallen…

Oorlogsmuseum Ho Chi Minh

Eenmaal op de tweede verdieping was het lachen mij snel vergaan. Hier hangt het vol met foto’s uit de oorlog. Hoewel de beelden niet onpartijdig zijn, tonen ze wel op indrukwekkende wijze de totale verwoesting, wanhoop en ellende. Er hangen bekende foto’s, zoals de foto van het Napalm-meisje, maar ook onbekende. De foto’s hangen op thematische volgorde, van de bombardementen en schietpartijen tot de gevolgen van het giftige Agent Orange.

Napalm meisje

De foto’s zijn stuk voor stuk indrukwekkend en intens verdrietig om te zien. De foto die de grootste indruk op mij maakte was die van een huilend gezin. Onder de foto was te lezen dat soldaten het gezin wilden doodschieten, maar even wachtten zodat de fotograaf zijn plaatje kon schieten. Terwijl hij wegliep hoorde hij de schoten van de geweren. Uit zijn ooghoek zag hij lichamen op de grond vallen. De pure angst van deze mensen is van de foto af te lezen. Een verschrikkelijk beeld, dat ervoor zorgde dat de tranen in mijn ogen brandden.

HCM oorlog foto

Zelf het War Remnants Museum bezoeken

Hoewel de foto’s in het museum behoorlijk schokkend kunnen zijn, is het museum wel een must als je meer over de geschiedenis van Vietnam wilt weten. Naast de foto’s zijn er tal van oorlogsmemorabilia te bezichtigen, waaronder wapens, vallen en voertuigen. Neem ruim de tijd om het museum te bezoeken, je bent al snel een hele ochtend of middag kwijt.

  • Prijs: 15.000 Vietnamese Dong
  • Openingstijden: dagelijkse van 7.30 tot 18.00
  • Adres: 28 Vo Van Tan (op de hoek van Le Qui Don) in District 1

Reis je na Ho Chi Minh verder door Vietnam? Dan mag ook het historische stadje Hoi An niet op je wensenlijst ontbreken. Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden van Hoi An.

Ook lezen:

1 comment

Lieke van Veen 25 juni 2019 - 2:53 pm

Dit lijkt me heel indrukwekkend om te zien. Deze foto herinner ik me nog goed uit mijn geschiedenis boek op de middelbare school.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More