Home BestemmingenEuropaHongarije Wat te zien en doen in Boedapest?

Wat te zien en doen in Boedapest?

by Elisa van der Sluis
Doen in Boedapest

Boedapest is een van de mooiste steden van Europa en een geweldige bestemming voor een stedentrip. De Hongaarse hoofdstad barst van de indrukwekkende gebouwen, mooie uitzichtpunten en sfeervolle restaurants. Er is zoveel te zien en te doen in Boedapest dat ik de hoogtepunten voor je op een rij heb gezet.

Wat te zien in Boedapest?

Vissersbastion

#1 Het Vissersbastion

Boedapest verlaten zonder het Vissersbastion te hebben gezien is simpelweg geen optie. Het is een van de bekendste bouwwerken van de stad en is een sprookjesachtig bouwwerk met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen en arcaden. Het is gebouwd op de oude stadsmuren op de Burchtheuvel en steekt hoog boven de stad uit. Vanuit het Vissersbastion heb je een fantastisch uitzicht over de Donau en het parlement.

#2 Matthiaskerk

Direct naast het Vissersbastion vind je de Matthiaskerk. Dit is een imposant bouwwerk wat opvalt door de vele details, het kleurrijke dak en de gotische klokkentoren. In de kerk worden regelmatig orgelconcerten gegeven, maar er zijn ook veel Koninklijke huwelijke en ceremonies gehouden.

#3 Schoenen op de Donaukade

De schoenen op de Donaukade is een herdenkingsmonument aan de kade van de Donau. Over een lengte van zo’n 40 meter staan 60 paar schoenen. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis van de Joden die hier in de Tweede Wereldoorlog werden gedood.

#4 Kettingbrug

Boedapest bestaat uit twee delen, namelijk Boeda en Pest. De Kettingbrug was de eerste brug die deze twee delen met elkaar verbond. Officieel heet de brug de Széchenyi-Kettingbrug, naar de graaf Széchenyi die het initiatief tot de bouw nam. De brug steunt op twee grote pijlers welke lijken op triomfbogen en wordt aan weerskanten “bewaakt” door twee stenen leeuwen.

#5 Parlementsgebouw

Een ander bekend gebouw in Boedapest is het parlementsgebouw. Dit is het grootste gebouw van Hongarije en het grootste parlementsgebouw van Europa. Van dichtbij kun je de details goed bekijken, maar vanaf de overkant van de rivier heb je het beste zicht op het gebouw.

#6 Heldenplein

Dit is een van de belangrijkste pleinen van de stad en wordt gedomineerd door de torenhoge zuil met de aartsengel Gabriël. Er staan beelden van diverse oud staatshoofden, de helden waaraan het plein haar naam dankt. Hiet is een indrukwekkend plein en zeker een bezoekje waard.

Wat te doen in Boedapest?

Stedentrip Boedapest

#1 Bekijk het uitzicht vanaf de Gellértheuvel

Het is een flinke klim omhoog, maar vanaf de Gellértheuvel heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Onderweg naar boven zie je verschillende mooie bouwwerken en bovenaan vind je de Citadel. Als je geen zin hebt om te lopen kun je ook de hop on-Hop off bus pakken, deze stopt bovenaan de heuvel.

#2 Bezoek een badhuis

Boedapest is beroemd vanwege de vele badhuizen. De badhuizen zijn karakteristieke bouwwerken, sommige lijken wel op een paleis. Aanraders zijn de Gellert Spa en Szechenyi Baths. Beide worden druk bezocht, dus boek je kaartje vooraf online.

#3 Geniet van het eten

Als je ergens lekker en goedkoop kunt eten dan is het wel in Boedapest. Probeer lokale specialiteiten zoals goulash en strudels of ga naar 1 van de vele Italiaanse restaurants. Ik bezocht zelf diverse restaurants en dit zijn mijn favoriete hotspots in de stad.

#4 Rondvaart over de Donau

Ben je dol op sprookjesachtige taferelen? Doe dan zeker een boottochtje over de Donau in de avonduren. Dan worden namelijk diverse belangrijke bouwwerken in de stad verlicht, het is bijna magisch om te zien!

#5 Doe een tour in het parlementsgebouw

Bezoek je de stad, net als ik, in de winter en wil je even ontsnappen aan de kou? Overweeg dan een tour in het parlementsgebouw. Dit gebouw is van binnen minstens even indrukwekkend als van buiten. Schaf wel vooraf een kaartje aan, de tours zijn regelmatig volgeboekt.

Tot slot

Boedapest is een ideale bestemming voor low budget reizigers. De stad behoort zelfs tot 1 van de goedkoopste steden van Europa. Wie weinig eisen stelt kan je voor een paar tientjes per nacht een slaapplek vinden. Veel van de bezienswaardigheden zijn op loopafstand, wat je ook een hoop geld aan vervoer bespaard. Benieuwd wat een weekend in deze stad kost? Ik hield mijn uitgaven bij en heb in dit artikel de kosten op een rij gezet.

Ook lezen:

3 comments

Rowan 5 november 2018 - 9:55 am

Wat een handig lijstje! Boedapest staat nog op mijn lijstje dus ik ga dit artikel even opslaan.

Reply
Rowan 5 november 2018 - 9:56 am

Wat een handig lijstje! Boedapest staat nog op mijn lijstje, dus ik ga dit artikel zeker even opslaan!

Reply
Marcella 23 november 2018 - 11:07 am

Boedapest staat al een tijdje op mijn wishlist, dus een perfect artikel om te bewaren! Het Vissersbastion en het parlement lijken me echt supermooi!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More