Home BestemmingenEuropaNederland Zeehonden spotten op de Waddenzee

Zeehonden spotten op de Waddenzee

by Elisa van der Sluis
zeehonden spotten op de Waddenzee

Een van de leukste dingen om te doen op, of eigenlijk bij, Texel is zeehonden spotten. Ze zijn niet eens moeilijk te vinden, want rondom het eiland leven grote groepen zeehonden. Wij gingen op zoek naar zeehonden in het Eierlandse Gat, een uniek stukje natuur ten noorden van Texel.

Het Eierlandse Gat

Het Eierlandse Gat is een zeegat tussen de eilanden Texel en Vlieland. Op het smalste punt is het gat twee kilometer breed. Dankzij de geulen, ondiepe wateren en sterke stroming is het een moeilijk bevaarbaar gebied. Een voordeel voor de natuur, want dankzij de rust die er heerst is het een hier een waar paradijs voor verschillende vogelsoorten én voor zeehonden. De met laag water drooggevallen zandbanken zijn ideaal voor de dieren om te rusten of hun jongen te zogen. Op de zandbanken leven de zeehonden dan ook in grote groepen bij elkaar. Er komen 2 soorten zeehonden voor in het Eierlandse Gat, namelijk de gewone zeehond en de grijze zeehond. De laatsten staan ook wel bekend als robben.

Eierlandse Gat

Onze zeehonden tocht op het Wad

Om de zeehonden in het Eierlandse Gat te kunnen bezoeken heb je slechts 1 optie, namelijk door een tocht met de Vriendschap te boeken. Dit kleine passagiersschip mag als enige rondvaren in het gebied. Dat is zeker een voordeel, want daardoor kun je optimaal genieten van het uitzicht zonder dat tal van andere schepen je zicht blokkeren. Slechts in de verte zul je wat andere schepen en / of zeilboten zien varen.

Rond de middag stapten wij aan boord van het scheepje en slechts na een minuut of 10 varen zagen we de eerste zeehonden liggen. Langzaam voeren we met de stroom mee tot we dichtbij genoeg waren om de dieren goed te kunnen bekijken. De zeehonden en robben lagen in grote getallen op de zandbanken, te genieten van de zon die doorbrak. Sommigen keken ons met hun grote zwarte ogen vanuit het water nieuwsgierig aan en weer anderen ravotten met elkaar. Een prachtig en aandoenlijk schouwspel. De zeehonden ogen trouwens enorm schattig, maar dat zijn ze zeker niet. Sterker nog, het zijn de grootste roofdieren van Nederland en kunnen flink bijten. Geen hoog aaigehalte dus. Desalniettemin is het puur genieten om deze dieren in het wild te kunnen zien.

Natuurlijk maakten we tal van foto’s en ik deel graag mijn favorieten met je:

zeehonden Texel

zeehonden Wadden

Texel wildlife

zeehond Texel

wildlife Texel

zee dieren

dieren Texel

Ook zeehonden spotten op de Waddenzee?

De zeehondentocht met de Vriendschap boek je gemakkelijk via deze website. Bij het reserveren wordt de afvaarttijd vermeld en je moet je ongeveer een halfuurtje van te voren melden bij “de Noorman” (tegenover de KNRM). De tocht duurt circa 1 uur. Dit lijkt in eerste instantie misschien kort, maar wij vonden het lang genoeg om de zeehonden te bekijken en te fotograferen. Voor volwassenen kost deze tour €15,- per persoon en voor kinderen tussen de 3 en 10 jaar kost het €11 per kind (prijzen 2019). Kinderen onder de 3 jaar gaan gratis mee.

Meer lezen over wildlife in Nederland? Tijdens een wandeling in Nationaal Park de Hoge Veluwe heb je een grote kans om oog in oog te staan met wilde zwijnen en herten.

Ook lezen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Om te zorgen dat deze website soepel draait worden cookies gebruikt. Wanneer je doorgaat met het gebruiken van deze website, zonder je cookie-instellingen aan te passen, en klikt op "Accepteren" dan ben je akkoord met deze instellingen. Accept Read More